Zmiana ustawy w trakcie uzyskiwania pozwolenia

• Autor wątku Autor wątku drops1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Uprawomocnienie biegnie od doręczenia uzasadnienia

Dzień dobry. Gmina się nie odwołała. Uchwała została cofnięta. I mam takie pytanie w ciągu jakiego czasu gmina ma czas na zwrot kosztów sądowych ?
Pozdrawiam !

niezwłocznie po tym, gdy akta wroca z WSA

zatem email do sekretariatu WSA, kiedy akta zostaly zwrocone do organu

potem wniosek do organu o zwrot zasadzonych kosztow

Witam.
Ponownie złożyłem wniosek do gminy o pozwolenie na piwo, ponagliłem komisję antyalkoholową. W piątek (moje urodziny) odebrałem zezwolenie :) Dostałem je na 6 lat. Alkohol w sklepie sprzedaje od soboty (dzisiaj). Chciałbym panu z całego :serce: podziękować, ponieważ nadzorował Pan pracę moich adwokatów. Podczas gdy kazał mi Pan odwołać się od pozytywnej decyzji SKO do sądu administracyjnego, mój adwokat chciał rozwiązać sprawę inaczej, wmawiał mi że nie mogę się odwołać od pozytywnej decyzji. Po czym pożegnałem się z tym Panem :) Prawdziwy człowiek, który bezpłatnie fachowo,profesjonalnie doradza. Może być Pan z siebie dumy :brawo:

Mam jeszcze do Pana dwa pytania:
1. Mam pytanie odnośnie zwrotu zasądzonych kosztów sądowych. Dostałem odpowiedź na maila ,że akta zostały wysłane poniedziałek (czyli już są w gminie). Mówiąc o organie ma Pan na myśli urząd gminy? Sciągnąć wzór z internetu wypełnić i dostarczyć do gminy ?

2. Odchodząc już od wielkich podziękowań, chcę pociągnąć gminę do odpowiedzialności za swoje czyny. Przez długi okres, gmina przeciągała wydanie zezwolenia migając się na wszystkie sposoby. Mam zamiar starać się o odszkodowanie.
Mój adwokat zalecił bym przez nie wielki okres (2-3 miesiące) sprzedawał piwo, by wiedzieć +/- ile straciłem na braku tego towaru przez dany okres. Jak Pan uważa moje szanse na wygranie sprawy? Czy w ogóle mogę się starać o jakieś odszkodowanie?
Pozdrawiam

drops1999 napisał:
Chciałbym panu z całego :serce: podziękować, ponieważ nadzorował Pan pracę moich adwokatów.

Jest mi bardzo milo i ciesze sie, ze pan odniosl z tego pozytek :)

drops1999 napisał:
Mówiąc o organie ma Pan na myśli urząd gminy? Sciągnąć wzór z internetu wypełnić i dostarczyć do gminy ?

WSA zasadza koszta od organu, który był zaskarżony. W pana przypadku jest to Rada Gminy

Zapisane wprost w orzeczeniu "

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/067BF64122
"2. zasądza od Rady Gminy w K. na rzecz skarżącego J. L. kwotę 557 (pięćset pięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania. "
Przy okazji - proponuje emaila do seketariatu WSA, aby uzupelnili tresc Wyroku w publicznej bazie orzeczen, bo nadal mamy tylko początek :)

A co do meritum pytania, to pismo do tego organu o tresci

W związku z prawomocnym Wyrokiem Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego z dnia <data> (sygn. akt ....) proszę o niezwłoczne przekazanie zasądzonych kosztów postępowania w wysokości 557 zł (słownie: ...) na rachunek bankowy prowadzony przez Bank <nazwa> o numerze ... https://www.ebgz.pl/detal-web/jbank...A25.laf01?accountId=22181937&resetFilter=true, którego to rachunku jestem właścicielem.
W załączeniu przekazuję pismo z WSA potwierdzające prawomocność Wyroku i wskazujące datę zwrotu tego orzeczenia ze stwierdzeniem prawomocności do organu.
drops1999 napisał:
Mam zamiar starać się o odszkodowanie.

To juz bardziej kwestia prawa cywilnego, gdzie co do zasady ciezar dowody spoczywa na stronie art. 6 k.c.
Mamy inny dział - prawo cywilne i zalecam tam przeglad tematow § Prawo cywilne - Forum Prawne

Nie podejme sie szacowania, jak duze ma pan szanse oraz jak do tematu podejdzie dany sad cywilny

Ostatnia edycja:
Witam! odświeżam temat! Po pewnym czasie sprzedaży i określeniu szkód wyrządzonych przez podmiot wystawiający pozwolenie. Zostały wyliczone moje straty materialne. Do gminy wpłynęło wezwanie do zapłaty. Gmina nie czuje się odpowiedzialna, sprawa poszła dalej do sądu rejonowego. Sprawa ciągnie się już od kilku miesięcy. I nie długo ulegnie zakończeniu, chociaż podejrzewam ,że na tym się nie zakończy, gdyż to jest urząd i pewnie odwoła się wyżej. Ale jestem ciekawy czy odsetki karne, ustawowe liczą się od dnia wystawienia wezwania do zapłaty czy od dnia uprawomocnienia się wyroku sądu?

@edit :)
Witam, do sprawy o odszkodowanie mam jeszcze trochę czasu. W między czasie dowiedziałem się , że gmina usunęła z podpunktu uchwały miejscach sprzedaży alkoholu wyjątek dzięki któremu uzyskałem pozwolenie ("z wyjątkiem miejsc przed 1993")
Alkohol wywalczyłem sprzedaje już od roku-dwóch. Czy to znaczy że mogę utracić pozwolenie? Czy to znaczy że po skończeniu pozwolenia na alkohol które kończy się za jakieś 4 lata nie będę mógł go przedłużyć? Proszę pomoc :)

Zmiana uchwały dotycząca wyłącznie mojej działalności.
Jak dużą moc mają jednostki tkzw "jednostki pomocnicze" ? czyli robienie zebrań na wsiach całej gminy, co do odległości od miejsca sprzedaży do miejsc chronionych, gdzie moja wieś, gdzie mam sklep opowiedziała się za mną i okoliczne też, a te miejscowości znajdujące się daleko daleko nawet do 30km opowiedziały się za zmianą uchwały. Jednakże w projekcie uchwały było wspominane, że niezrobienie zebrania wiąże się ze zmianą uchwały i wynik głosowania nie zobowiązuje do decyzji radnych w sprawie zmiany lub nie zmiany uchwały. Chciałbym napomknąć ,że zostały zwiększone metry od miejsc chronionych ,a jednocześnie inną uchwałą zwiększono limit letkich i mocnych alkoholi. Dla mnie został usunięty podpunkt, w uchwale który pozwalał mi sprzedawać alkohol "100m z wyłaczeniem gdzie był alkohol wcześniej". Mam 67m do miejsca chronionego, proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii. Jak duże mam szanse na uchylenie uchwały. Dodam jeszcze ,że wcześniej uchwała została również uchylona na moją korzyść.
Najbardziej bym prosił Pana Voyteg o pomoc.

Powrót