Zmiana ustawy w trakcie uzyskiwania pozwolenia

• Autor wątku Autor wątku drops1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drops1999

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witajcie.
Mam parę pytań związku z zaistniałą sytuacją w mojej gminie. Chciałbym się dowiedzieć co wy sądzicie na ten temat.
Temat rozchodzi o sklep ,który znajduję się 50m od miejsc chronionych ( w tej oto gminie aby sprzedawać % nasz sklep musi znajdować się 100m od miejsc chronionych) Lecz w ustawie gminnej jest kruczek który pozwala ubiegać się o alkohol "100m od miejsc chronionych z wyjątkiem gdzie był alkohol przed 93r".
Złożyłem pismo do wójta/komisji antyalkoholowej o przyznanie mi koncesji na piwo. Dostałem decyzje negatywną z możliwością odwołania się do kolegium odwoławczego. Skorzystałem z tego prawa, kolegium przyznało mi racje. Otóż komisja antyalkoholowa wydała decyzje pozytywną. I od tego czasu wójt ma miesiąc na podpisanie się. (do 14 listopada musi podpisać). Lecz wójt chce zmienić ustawę na moją nie korzyść (usuwając ten kruczek). Czy to oby wszystko jest zgodnie z prawem ? Jak to możliwe ? Proszę opinie i komentarze co o tym sądzicie.

Tak, decyzja kolegium się uprawomocniła. Lecz oni szukają jak mogą. I bardzo mi się wydaję że tak zrobią. Oczywiście z czasem napisze wam jak to będzie :)

A jeżeli unieważni w taki sposób? to co mogę zrobić ? Skarga , zażalenie ? Te odbijanie piłeczki może trwać bez końca.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam to już pewne. Ustawa będzie zmieniana na moją niekorzyść. Co mam zrobić? Mogę się starać o odszkodowanie? Kupiłem budynek, dostosowalem go a teraz chcą to zmienić...

Decyzje o sprzedaży alkoholu/koncesja na piwo. Wójt musi złożyć podpis. Lecz go nie złoży gdyż przed tym zmienią uchwałę... Usunął ten kruczek który dawał mi możliwość sprzedaży.

drops1999 napisał:
Decyzje o sprzedaży alkoholu/koncesja na piwo. Wójt musi złożyć podpis.

Czy SKO tylko uchyliło decyzję wójta i przekazało sprawę do ponownego rozpoznania, czy też uchyliło i samo wydało decyzję w sprawie?

Uchyliło decyzje wójta i samo wydało decyzję w sprawie. Dosłownie go "zmusili" do podpisania :) Z tego co wiem oni mieli tydzień na odwołanie się do Warszawy. Ale decyzja sko się uprawomocniła noi pozostało im tylko zmienić uchwałę.

drops1999 napisał:
Uchyliło decyzje wójta i samo wydało decyzję w sprawie.

czyli ma pan prawomocną decyzję - nadal nie rozumiem, jakiej aktywności administracyjnej oczekuje pan od wójta, skoro ma pan tę decyzję

dla porównania

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/EE7E45A172

Odnosząc się do podniesionego przez J. i J. J., zarzutu braku stwierdzenia prawomocności decyzji i opinii załączonych do wniosku Inwestora oraz zgodności z prawem projektów podziału nieruchomości, wyjaśnić należy, iż zgodnie z art. 16 kpa, za ostateczne uważane są takie decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji. Tym samym uznać należy, iż dołączona do akt sprawy decyzja Ministra Środowiska z dnia [...] lutego 2007 r. o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia, jako decyzja wydana przez organ odwoławczy jest decyzją ostateczną.

Ostatnia edycja:
Komisja SKO nakazała (24 września) wydać gminnej komisji antyalkoholowej pozytywną opinie zgodną z uchwałami gminy skoro wcześniej w tym miejscu był alkohol. Po mimo upływu miesiąca od wydania decyzji SKO i wydania pozytywnej opinii gminnej komisji antyalkoholowej (7 paź) i uprawomocnionej (14 paź), wójt nadal nie wydał pozwolenia handlu piwem. Tak jak mówiłem 7 listopada gmina zmienia uchwałę na moją nie korzyść , specjalnie tylko po to aby nie wydać pozwolenia na handel piwem i poprzednia uchwała traci moc z dniem 21 listopada, a nowa się uprawomocni. Wiem że mogę zaskarżyć uchwałę w sądzie administracyjnym pozwolenie powinno być wydane do końca października. (w końcu nie wiem do kiedy ma czas Pan wójt, myślałem że miesiąc od uprawomocnienia się decyzji antyalkoholowej, lecz mój adwokat powiedział że miesiąc od otrzymania dokumentów od SKO do gminny). Wiem że mogę też złożyć zażalenie do sądu administracyjnego za pośrednictwem gminny zażalenie o opieszałość wójta na wydanie pozwolenia.
Czy w wypadku dostosowałem się do prawa istniejącego w gminie a teraz zmiany prawa dla mnie nie korzystnego w trakcie uzyskiwania pozwolenia na sprzedaż alkoholu czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od gminy ? ( Bo teraz uchwalą 100m bez wyjątków żadnych) - no ale jak ja się dostosuje do 100m to oni zrobią 120m. I tak dalej i tak dalej, ciuciubabka.
I jakie? Może ktoś chcę się tym zająć. Najbardziej by mnie interesowało na % od odszkodowania. Odpowiem na każde pytania, bo mnie strasznie wkurzyli i poniosłem duże koszty.

Ostatnia edycja:
drops1999 napisał:
wójt nadal nie wydał pozwolenia handlu piwem.

w takim razie ponaglamy organ do działania, jak - wskazane w poradniku wyżej

Wójt wydal negatywna opinie z powodu protestu (120 podpisów , ksiądz nagadał bzdet i mochery poszły podpisywać, poszła skarga do kurii ) i kazał się odwołać do SKO i między czasie zmieni uchwałę.

czyli metody postępowania w tej sprawie ma pan wskazane wyżej

Od decyzji wójta odwołałem się do SKO ale w piątek (7 listopada) zmieniają uchwałę. Wszystko zależy od piątku. Może tak być że wygram w SKO a przegram z gminną uchwałą uchwaloną teraz w piątek. Mimo że ponoć liczy się data pierwszego wniosku, ale tego nie wiem. :mad: . W tej gminie rządzi ksiądz k**** i złodziej.

proszę bezpośrednio zastosowac poradnik wprost, bo na razie rozważania odchodzą w kierunku eksperymentowania

Oni chcieli to zrobić tak że przegłosują nową uchwałę, ja się odwołam do SKO. W tym czasie ustawa wejdzie w życie. Noi SKO przyznało by mi racje ale pan wójt znowu by się odwołał bo ustawa została zmieniona. Wychodzi tak że nie do końca jest pewne to czy ustawa się zmieni lepiej żeby się nie zmieniła. Na głosowaniu będzie telewizja którą powiadomiłem :). Opisałem im całą sprawę. Zobaczymy jak to będzie :)

wójt nie może się odwołać od decyzji SKO

Widocznie może. Odwołał się od SKO z związku z tym że są "protesty" o czym już mówiłem. Ja się od tej decyzji odwołałem. No ale decyzja SKO będzie nie ważna. Bo radni przegłosowali ustawę... Przegrałem. Telewizja miała być a co się okazało że jej nie będzie, ktoś o to zadbał :). Bo wczoraj byli bardzo chętni.

Powtórzę jeszcze raz.
Wójt odmówił pozwolenia powołując się na dobro społeczne i ustawę jakaś antyalkoholową,co było ukartowane z powodu protestu który wpłynął (20 paź) przez parafie katolicką. Dnia 31 października z możliwością odwołania się do SKO i 7 listopada zmienił uchwałę. Ciekawy jestem ,bo odwołałem się przed nową uchwałą dnia 5 listopada do SKO. I co będzie jeżeli SKO przyzna mi rację , a nowa uchwała wejdzie w życie ? Czy wygram w SKO a przegram z uchwałą i czy liczy się data wpłynięcia wniosku i przedłużania przez gminę wydania pozwolenia na alkohol? (Napisali w takim znaczeniu że stara uchwała traci moc a nowa wchodzi w życie dnia 21 listopada, a mam pozytywną opinię komisji antyalkoholowej z poprzedniej uchwały)
I czy obowiązuje mnie nowa uchwała czy stara? Bo wniosek składałem za starej uchwały tylko przedłużała mi gmina i odmawiała. I oczywiście zmieniła uchwałę nie odwołując się do wyższej instancji czyli do sądu administracyjnego, bo było im tak wygodniej? I w czy takim wypadku nadal SKO jest organem wyższej instancji ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Powrót