zmiany w ustalaniu stażu pracy

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
488
Dzień dobry,
Zmiany w ustalaniu stażu pracy w sektorze prywatnym wchodza w życie od 1.05.2026, ale jużteraz dostajemy mnóstwo pytań :) Pracownik przez zatrudnieniem na umowe o prace w mojej firmie miał umowe zlecenie w innej firmie (nie student przed 26 r.). Podlegał ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Umowe mial podpisaną na rok, ale prace dla nich wykonywał wtedy kiedy był potrzeby, przyznał, ze łącznie będzie to ok. 6 miesięcy. Czy zaliczając umowe do stazu pracy powinnam wiząć pod uwage rok umowy zlecenie czy faktycznie kiedy wykonywał pracę? Znajduje różne informacje w interncecie i można zwariować :)

Art. 302/1. § 1. Do okresu zatrudnienia wlicza się okresy prowadzenia przez osobę fizyczną pozarolniczej działalności, o której mowa w art. 8 ust. 6 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, oraz okresy pozostawania osobą współpracującą z osobą fizyczną prowadzącą tę działalność, za które zostały opłacone składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe lub wypadkowe.
Tylko te sie wlicza

Nie do końca się zgodze, dosytuacji mojego pracownka odnosi się pkt. 2 przytoczonego przepisu:

§ 2. Do okresu zatrudnienia wlicza się okresy:
1) wykonywania przez osobę fizyczną umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia,
[...]
- w których ta osoba fizyczna podlegała ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Wiem , wiem
dyni napisał:
w których ta osoba fizyczna podlegała ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.
No to samo wskazałaś co było podkreślone na czerwono powyżej
Jezeli podlegała ubezpieczeniom przez cały czas to wliczasz cały okres , jak tylko przez cześć to wliczasz tylko tę cześć
ZUS wyda odpowiednie zaświadczenie i wliczasz na tej podstawie

a w przypadku studentka przed 26 r. życia? ZUS nie wyda zaswiadczenia, wystarczy samo zaświadczenia od zleceniodawcy od kiedy do kiedy była umowa czy kiedy faktycznie student pracował?

A to chcesz zaliczać 2 razy ten sam okres - nauki i zlecenia ?

Powrót