Znak parkowania - interpretacja

• Autor wątku Autor wątku MarcinBilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Treść pisma poniżej, proszę o uwagi.
Jest ok :).

PS.
Taka ciekawostka - dzisiaj przez przypadek znalazłam w swoim mieście niemalże identyczne miejsce, z tym że po lewej stronie znaku było... po prostu błoto, zaś po prawej stronie znaku miejsce parkingowe takie jak wszystkie inne (nie większe - jak to w przypadku "koperty bywa"). Później zamieszczę zdjęcie.

Moja sprawa wciąż czeka w kolejce sędziego a tymczasem postępowanie kontrolne, które zainicjowałem w Wydziale Infrastruktury Urzędu Wojewódzkiego, poskutkowało "usunięciem nieprawidłowości". Jednocześnie pojawiła się informacji o planowanej akcji "jesiennego oznakowania poziomego na terenie miasta".
Ciekaw jestem co skłoniło zarządcę do podjęcia tej akcji...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ciekaw jestem co skłoniło zarządcę do podjęcia tej akcji...
Pewnie Twoja interwencja ;).
Brawo, oby więcej ludzi tak podchodziło do sprawy, a nie tylko jęczało, że niesłusznie nałożony mandat i cieszyło się z wygranej sprawy w Sądzie, nie informując, chociażby o takim oznakowaniu - odpowiednich organów.

BTW: Zdjęcia o których wspominałam w poprzednim poście,poniżej. Dopiero teraz zauważyłam,że jednak miejsce jest szersze, ale koperty dalej brak. Kiepska jakość, bo zdjęcie robiłam jadąc, dodatkowym powodem są opady atmosferyczne:P.

Witam,
ja również proszę o interpretację sytuacji na zdjęciu. Wczoraj zaparkowalem na tym miejscu auto a gosc ktory podjechal za mna mial do mnie pretensje, ze zaparkowalem auto na kopercie a nie ide do banku, po prostu stwierdzil, ze to jest miejsce dla klientow banku. Dla informacji pisze ze jest to na rynku, jest też znak strefy zamieszkania, a koperty namalowane sa przed bankiem. Moje pytanie jest wydaje się proste, dla kogo jest ta koperta??

Załączniki

Miejsce parkingowe oznaczone kopertą, w tej sytuacji jest przeznaczone dla wszystkich pojazdów osobowych. Osoby parkujące w tym miejscu nie koniecznie muszą udać się do banku. Parking ten jest wyznaczony z uwagi na strefę zamieszkania, w której wolno zaparkować pojazd tylko w miejscach wyznaczonych do tego celu. Możliwe że kiedyś pod znakiem znajdowała się jeszcze tabliczka informująca iż koperty są tylko dla klientów banku, lecz na załączonym obrazku jej nie ma wiem siłą rzeczy nie obowiązuje.

Witam
Miałem dokładnie ten sam problem jak omawiamy.
Zapytałem się strażnika miejskiego gdzie są dokładnie te miejsca, odpowiedzią było to, że tam gdzie stoję , ale wytłumaczyć niestety nie umiał. Mandatu nie przyjąłem. Chciałbym dodać że nie zająłem tego miejsca specjalnie tym bardziej koszt takiego postoju to 500zł.
Dołączam kilka fotek , moje jest Audi pod którym brak jest koperty.
PS. Pani obok nie dostała mandatu;)
Pozdrawiam

Załączniki

Oczywiście miejsce nieprawidłowo oznakowane. Brak znaków poziomych. I x2 na znaku oznacza chyba że 2 auta naraz mogą zaparkować na jednym miejscu :D Jeśli na jezdni byłyby 2 koperty to 2 znaki pionowe mają być.

Jeśli na jezdni byłyby 2 koperty to 2 znaki pionowe mają być.
a nie prościej tab. "2 miejsca". Symbolika identyczna na przedstawionym znaku "D-18a", ale brak dwóch "P-20"

Prościej tak ale niezgodnie z rozporządzeniem.

witam,

podłącze się pod temat ponieważ mam bardzo podobny problem... /mandat od SM za parkowanie w miejscu zastrzeżonym dla osoby niepełnosprawnej/

szanowni forumowicze mam pytanie co do sytuacji ze zdjęcia nr2.
czy kierujący VW Golfa parkując w tym miejscu popełnił wykroczenie z art.92 KW? czyli parkowanie w miejscu zastrzeżonym przeznaczonym dla osoby niepełnosprawnej?
dołączam również zdjęcie /nr1/ bez Golfa by pokazać ,że na 100% brak w tym miejscu znaku poziomego P-20 /koperta/...
a w ogóle nasuwa mi się również pytanie czy ten pionowy znak D-18 jest poprawnie "zestawiony" z tabliczką T-29 ? /nie znalazłem nigdzie informacji z której wynikała by taka możliwość/ w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 jest napisane ,że tabliczka T-29 może być stosowana ze znakami D-18a !

z góry dzięki za odpowiedzi
dodam tylko, że mandatu nie przyjąłem i sprawa ma trafić do sądu...

Załączniki

Oczywiście nie ma wykroczenia. Brak koperty lub znaku P-24 (inwalida). Druga sprawa te znaki to samoróbki, całkowicie niezgodne z przepisami. Ich kształty zewnętrzne, kolorystyka i wewnętrzne kształty elementów wogóle nie odpowiadają przepisom więc nie są to znaki drogowe.
Jeśli chodzi o tabliczkę T-29 to:
6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.

dzięki destruktor za te informacje, powiem szczerze , że nie sprawdziłem wcześniej tego czy to mogą być samoróbki choć przyglądając się znakowi umieszczonemu kawałek dalej na tym samym parkingu można chyba mieć słuszne zastrzeżenia co do legalności tych znaków ;) dołączam fotkę tego znaku stojącego obok i proszę o opinie na jego temat :)

chciałem jeszcze zapytać co należy teraz zrobić , żeby uwiarygodnić moją wersję przed sądem? /czyli nieprawidłowe oznakowanie tego miejsca + znaki samoróbki niezgodne z polskimi przepisami/
czy mam prosić np. Policję o pisemną opinię na temat oznakowania tego parkingu i ich pisemnego stwierdzenia czy parkowanie auta w tamtym miejscu jest wykroczeniem czy też nie jest?
do kogo jeszcze ewentualnie uderzyć o zaopiniowanie w tej sprawie?

i czy taką dokumentację dołączyć przed rozprawą czy czekać aż sąd mnie wezwie i wtedy dopiero to wszystko przedstawiać? /jak to jest w praktyce? /

aha i jeszcze jedno piszesz ,że tabliczka T-29 może być pod znakiem D-18 lub D-18b ... czy nie cytujesz błędnie ? chyba tam powinno być D-18a zamiast D-18?

Załączniki

Ostatnia edycja:
Zacytowałem z rozporządzenia, sam możesz sprawdzić.
A znak z tej fotki to chyba ufo przyniosło bo takiego nie ma.

to jak to właściwie jest z tą tabliczką T-29 dokładnie ? bo już nie wiem...
z jednej strony cytowany tu przez Ciebie fragment rozporządzenia z lipca 2002r dopuszcza jej umieszczenie pod znakiem D-18 natomiast z drugiej strony w rozporządzeniu z lipca 2003r tabliczka T-29 ma zastosowanie razem ze znakiem D-18a...
czy te dwa rozporządzenia funkcjonują razem?
a może to z 2003r doprecyzowuje i uzupełnia to z 2002r ? zresztą tytuł tego nowszego z 2003 jest jakby bardziej poważny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003r w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
może namieszałem tutaj trochę bo prawnikiem nie jestem ale chciałbym dowiedzieć się tylko czy zgodnie z polskim prawem jest możliwe takie oznakowanie miejsca dla niepełnosprawnej osoby: znak pionowy D-18 + tabliczka T-29 uzupełnione znakiem poziomym P-20???
z tego co wyczytałem w tym wątku min. z pism KW Policji i Wydziału Infrastruktury ŚUW w Katowicach to chyba nie ma takiej opcji bo powołują się i cytują tylko i wyłącznie to nowsze rozporządzenie z lipca 2003r gdzie prawidłowe oznakowanie miejsca dla osoby niepełnosprawnej wygląda tak:
znak pionowy D-18a + tabliczka T-29 uzupełnione o znak poziomy P-20 lub sam znak poziomy P-20 z umieszczonym wewnątrz symbolem P-24. I tyle i nic więcej tam nie ma stąd moje pytanie...

Znak jest nie adekwatny do miejsc parkingowych i zupełnie nie wiadomo o co chodzi zarządcy tego miejsca.

Luislo to ja już wiem;)

ja pytam teraz czysto hipotetycznie
czy zgodnie z polskim prawem jest możliwe takie oznakowanie miejsca dla niepełnosprawnej osoby: znak pionowy D-18 + tabliczka T-29 uzupełnione znakiem poziomym P-20???

Odnośnie D-18 i tabliczki T-29 to sam widzisz jakie jest polskie prawo. W jednym rozporządzeniu jest że pod D-18 i D-18a umieszcza się T-29 a w drugim że tylko pod D-18a. Sam nie wiem jak to zinterpretować.
Słuchaj, to nie jest nowsze rozporządzenie, to jest inne rozporządzenie. Jedno jest w sprawie znaków i sygnałów drogowych a drugie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.

Zgłupiałem :) Gdyż są to akta tego samego rzędu - rozporządzenia. Ale wydaje mi się że jeśli rozp. w sprawie warunków techn. i ich umieszczania określa jak się je umieszcza to tak mają być umieszczane. Drugie rozporządzenie mówi co się dzieje już po umieszczeniu. Ale umieszczającego obowiązują przy umieszczeniu przepisy pierwszego i ma to zrobić zgodnie z prawem więc zgodnie z pierwszym. Jesli nie to znak jest niezgodny z jednym rozporządzeń a chyba ma być zgodny z oboma. Ale nie będzie zgodny z żadnych haha, teraz zauważyłem bo w pierwszym jest mowa o znakach D-18 i D-18b a w drugim o D-18a. Więc co? Można parkować na kopercie gdzie jest znak pionowy? Tylko znak poziomy inwalidy by się liczył? :D

Ostatnia edycja:
no właśnie... tak wygląda polska prawo... nic dodać nic ująć.
Ale skoro w tej sytuacji takie organy jak Policja powołuje się na rozporządzenie z lipca 2003r to tego się trzymajmy :)
powiedz mi jeszcze co z tym:
chciałem jeszcze zapytać co należy teraz zrobić , żeby uwiarygodnić moją wersję przed sądem? /czyli nieprawidłowe oznakowanie tego miejsca + znaki samoróbki niezgodne z polskimi przepisami/
czy mam prosić np. Policję o pisemną opinię na temat oznakowania tego parkingu i ich pisemnego stwierdzenia czy parkowanie auta w tamtym miejscu jest wykroczeniem czy też nie jest?
do kogo jeszcze ewentualnie uderzyć o zaopiniowanie w tej sprawie?

i czy taką dokumentację dołączyć przed rozprawą czy czekać aż sąd mnie wezwie i wtedy dopiero to wszystko przedstawiać? /jak to jest w praktyce? /

właśnie...:) ja tą niezgodność w rozporządzeniach starałem się tu opisać :)
w jednym jest mowa że T-29 może być pod D-18 lub D-18b a w drugim , że pod D-18a
ale bajzel... ;)

Ostatnia edycja:
Policja odpowiedziała, no super to niech ta Policja teraz odpowie na jakiej podstawie karają mandatem 500zł? Z pewnością biorą to z taryfikatora a w taryfikatorze jest odwołanie do pierwszego rozporządzenia mówiącego o znaku D-18 i D-18b. Więc? :D

no właśnie więc co ? skoro jak mówisz taryfikator odnosi się tylko do przypadku niezastosowania się do znaków D-18 i D-18b to stawiając samochód pod znakiem D-18a można się czuć bezkarnym? :grin:

Powrót