Znak parkowania - interpretacja

• Autor wątku Autor wątku MarcinBilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
choć nie.
sprawdziłem... z taryfikatora:
niestosowanie się do znaków:
- D-18 „parking”, D-18a „parking - miejsce zastrzeżone” lub D-18b „parking zadaszony” – 100 zł
- D-18 „parking” lub D-18b „parking zadaszony”, z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-29, albo D-18a „parking — miejsce zastrzeżone”, z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-29 – 500 zł

czyli z tego zapisu /taryfikatora/ wynika, że tabliczka T-29 może być umieszczona pod wszystkimi znakami: D18 , D-18a , D-18b a niezastosowanie się do tychże znaków to mandat 500zł

jak więc widać Policja czy też SM nakładając mandaty /500zł/ za to wykroczenie kieruje się tylko i wyłącznie taryfikatorem. Nie ma w nim bowiem żadnej wzmianki ,że oprócz tych znaków pionowych /D-18,D-18a i D-18b z tabliczkami T-29/ ma być w takim miejscu również znak poziomy "koperta" P-20 jak czytamy w rozporządzeniu z lipca 2003r na które to zresztą rozporządzenie powołuje się potem sama Policja opisując prawidłowe oznakowanie miejsca dla osoby niepełnosprawnej...

Ostatnia edycja:
Znak "P-20" występuje jedynie z "D-18a"

dag0 napisał:
Znak "P-20" występuje jedynie z "D-18a"

nie masz racji... znak poziomy P-20 może występować również samodzielnie ale musi być wówczas odpowiednio opisany wewnątrz /napis określający użytkownika bądź symbol P-24/

znak poziomy P-20 może występować również samodzielnie ale musi być wówczas odpowiednio opisany wewnątrz /napis określający użytkownika
podaj podstawę prawną.

dag0 napisał:
podaj podstawę prawną.
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003r w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

I tak, zgadza się D-18 a tabliczką T-29 też jest w taryfikatorze pod tą samą pozycją co D-18 i D-18b.

Ostatnia edycja:
destruktor wiesz co... po przeanalizowaniu tego taryfikatora to ja się wcale nie dziwię ,że SM i Policja wlepia ludziom mandaty za parkowanie w takich miejscach gdzie są tylko te znaki pionowe D-18,D-18a i D18b z tabliczkami T-29 bo tam faktycznie nie ma żadnej wzmianki o obowiązku umieszczania jeszcze dodatkowego znaku poziomego P-20 ;)

po prostu taryfikator w tym zakresie jest niespójny z obowiązującymi przepisami...i wszystkich wprowadza takimi zapisami w błąd!
ciekawe ile jeszcze takich kwiatków można się tam doszukać?;)

Nie, nie wprowadza w błąd. Taryfikator to tylko "skrótowe myśli" w miejscach opisu czynu, natomiast są jeszcze w taryfikatorze odesłania do konkretnych przepisów oprócz samych opisów (czyli art. czy par. któryś tam z aktu takiego a takiego), więc f-sz może sobie dokładnie sprawdzić ich brzmienie w przepisach.
Natomiast faktem jest że wielu f-szy nie czyta przepisów i nie wie że potrzeba jeszcze znaku poziomego.

no powiem Ci, że do tej pory też tak myślałem... bo w taryfikatorze faktycznie podana jest a w zasadzie powinna być odpowiednia podstawa prawna...
jakież było moje zdziwienie jak sobie dokładnie to sprawdziłem...;)
paragraf po paragrafie /oczywiście tylko ten przypadek/
zainteresowanych odsyłam do zapoznania się z najnowszym taryfikatorem:)
Dz.U. 2011 nr 14 poz. 68
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 stycznia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń
tu macie linka Internetowy System Aktów Prawnych interesuje nas pozycja 231
miłej lektury i ciekaw jestem Waszych wniosków? :)

D-18a i P-20, zgodnie z symbolem na tarczy D-18a. W przypadku braku P-20, brak znamion wykroczenia.

Pozycja 231 odsyła do:
§ 52. 1. Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.
2. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30 wskazuje sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.
3. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-3a wskazuje koniec miejsca przeznaczonego na postój.
4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby.
5. Znak D-18b "parking zadaszony" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów znajdujące się w budynku lub pod wiatą.
6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.
Wniosków nie widzę narazie żadnych ale chętnie posłucham co masz na myśli. Oprócz niezgodności jednego rozporządzenia z drugim.

dag0 napisał:
D-18a i P-20, zgodnie z symbolem na tarczy D-18a. W przypadku braku P-20, brak znamion wykroczenia.

ja wiem ,że tak jest przecież mamy tu w tym wątku oficjalne stanowisko Policji, które dokładnie tak opisuje prawidłowe oznakowanie takiego miejsca, czyli: znak pionowy D-18a + koperta P-20 lub sama koperta P-20 z symbolem w środku P-24
ale spójrz w taryfikator i podaną tam podstawę prawną....:)

linki podałem w poprzednim poście.

Tak, wiem, podstawa ta nie mówi nic o znaku poziomym ale f-sze (bynajmniej Policji) wiedzą że musi oprócz tego być znak poziomy P-20 lub P-24. Niemniej podstawa prawna jest błędna ale co się dziwić jak to pisali przy akompaniamencie kieliszków bo trzeba było "szybko" bo dziura budżetowa rośnie, zresztą co ich obchodzi rozporządzenie, które ich nie dotyczy.

Ostatnia edycja:
destruktor dokładnie tak jest jak zacytowałeś taryfikator właśnie tam nas odsyła i tylko tam:) czyli do rozporządzenia z 31 lipca 2002r Dz. U. 170, poz.1393
ale powiedz mi gdzie w tym rozporządzeniu jest mowa o tym /wytłuszczony fragment/:
za taryfikatorem
D-18 „parking” lub D-18b „parking zadaszony”, z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-29, albo D-18a „parking — miejsce zastrzeżone”, z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-29

i podstawa prawna do tego z taryfikatora:

§ 52.
4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby.

widzisz w tym paragrafie jakąś wzmiankę o tabliczce T-29 umieszczoną pod znakiem D-18a ??? bo ja nie.:)

zresztą w § 6 też nie ma takiej opcji , że tabliczka T-29 jest umieszczana pod znakiem D-18a...
6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.

powiedz mi zatem skąd w tym taryfikatorze wzięli ten zapis, że T-29 może być umieszczone pod D-18a zgodnie z rozporządzeniem na które się powołują?
nie wspomnę już , że nigdzie tam nie ma ani słowa o kopercie P-20....;)

destructor napisał:
Tak, wiem, podstawa ta nie mówi nic o znaku poziomym ale f-sze (bynajmniej Policji) wiedzą że musi oprócz tego być znak poziomy P-20 lub P-24. Niemniej podstawa prawna jest błędna ale co się dziwić jak to pisali przy akompaniamencie kieliszków bo trzeba było "szybko" bo dziura budżetowa rośnie, zresztą co ich obchodzi rozporządzenie, które ich nie dotyczy.

zgadzam się w 100% ...
przykre natomiast jest to , że w Polsce nawet w tak prostej sprawie może powstać taki bałagan prawny i oczywiście nikt nic z tym nie robi... bo po co???
kasa z mandatów jest - interes się kręci a tylko nieliczni się odwołają i być może wygrają oczywistą sprawę przed sądem...
ciekawy jestem tylko statystyk sądowych dla tego rodzaju spraw całej Polsce...

Można chyba nie stosować się w przypadku takiej błędnej podstawy prawnej do taryfikatora i dać mandat 20-500zł? Czy nie i karę w tym przypadku należy dać 500zł bo taki zamysł miał ustawodawca?
Wiesz sprawy nie wygrają gdyż nie każdy f-sz wpisuje kompletną podstawę prawną a krótko art.92 par.1 KW i wtedy tak czy siak jest to zgodne z prawdą iż wykroczenie zostało popełnione.
Można jedynie pokusić się o niezgodność taryfikatora z innymi aktami prawnymi.

Ostatnia edycja:
T-29 jest tab dodatkową inf kto w danym miejscu jest uprawniony, zamias jej może być "dla CC i CD" , "dla karetek Pogotowia" itp.
Ponieważ z a powyższe przykłady sankcja to 100.-, a w tym jedynym to 500.-, w celu wyróżnienia wpisano w ten sposób.

namieszane jest nieźle z tą nieszczęsna tabliczką T-29...

nie zmienia to jednak faktu , że jeżeli miejsce dla osoby niepełnosprawnej jest oznakowane jedynie znakami pionowymi bez znaków poziomych to wykroczenia nie ma i tyle w tym temacie :)

Taryfikator posiłkuje się jeszcze tym:
§ 2.
4. Napis lub symbol umieszczony na tabliczce pod znakiem drogowym stanowi integralną część znaku.
Chyba można pod to podpiąć tabliczkę T-29 gdyż nie są "zaparagrafowane" jako tako żadne tabliczki w rozporządzeniu.

tak ale w myśl § 52 taka tabliczka jest umieszczana tylko pod znakami D-18 lub D-18b
nie ma tam słowa o możliwości jej zastosowania ze znakiem D-18a
§ 52

więc raczej nie można interpretować tego zapisu ,że taka tabliczka może znajdować się również pod D-18a?

Na siłę można, gdyż pod tym znakiem mogą się znajdować również inne tabliczki a nie sposób wszystkich wymienić i nie miałoby to głębszego sensu. Gdyby napisano że pod D-18a może być tabliczka T-29 to by wynikało że tylko tabliczka T-29 a inne nie.
Tak czy siak, zawsze wytłumaczenie się znajdzie.

Ostatnia edycja:
Powrót