Znak parkowania - interpretacja

• Autor wątku Autor wątku MarcinBilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja sprawę wygrałem, ale nie sądownie. Ze zdjęciami i przygotowanymi artykułami wraz z całą argumentacją, udałem się do straży miejskiej w Toruniu. Przedstawiłem Panu X zdjęcia oraz wytłumaczyłem sytuację. Praktycznie na miejscu został wypisany kwitek o umorzeniu postępowania. :D 500 zł w kieszeni. Warto walczyć !! Podkreślam jednak sprawa została zamknięta na etapie postępowania sprawdzającego, a nie sądowego.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich użytkowników forum i proszę o interpretację sytuacji na zdjęciu.
Zaparkowałem samochód za widocznym znakiem w zatoczce. Po powrocie do auta, zauważyłem za wycieraczką kartkę od straży miejskiej a na niej informacja, że nie zastosowałem się do znaku D-18 z informacją. Czy zaparkowanie samochodem osobowym za tym znakiem jest zgodne z prawem na drodze publicznej? W chwili parkowania a także po powrocie do auta nie było żadnych samochodów ciężarowych. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wezwanie słuszne. Parking dla samochodów ciężarowych, w dodatku nie wszystkich. Ojoj - na tabliczce znajduje się "pojazdów ciężarowych" - a takiego pojęcia w przepisach nie ma. Tutaj mógłbyś powalczyć, ja sam bym jednak odpuścił. Może Twój samochód osobowy wyglądał na ciężarowy....pojazd ? :) Jak masz czas i pewną wiedzę, walcz a jak nie masz ani jednego to....

Ostatnia edycja:
O ktorej godzinie to było? Czy PZL był jeszcze czynny dla wjazdu pojazdów?

Auto zaparkowałem w zatoczce za znakiem o 6.50, informacja została zostawiona około godziny 9. Tak, zakład był czynny, pojazdy mogły wjeżdżać na teren PZL.

Więc będzie ciężko. Możesz powołać się na brak szkodliwości społecznej jeśli nie parkowały tam żadne inne auta.

Witam serdecznie
Odświeżam temat.
Zaparkowałam na miejscu dla inwalidy, miejsce to nie jest oznaczone kopertą, zaparkowałam przez przypadek, przez nieuwagę, po prostu zdarzyło się nie widziałam znaku. Ulica jest w godz szczytu bardzo ruchliwa brak miejsc do parkowania, ktoś przede mną wyjeżdżał i mało myśląc wjechałam na to miejsce.
Wracając znalazłam za szyba informację że mam się zgłosić do SM w celu wyjaśnienia.
Tego samego dnia nie mogłam już być w SM z powodu późnej godz czyli 22:00,
poszłam więc następnego dnia nieświadoma konsekwencji, jakie było moje zdziwienie że mam zapłacić mandat w wys 500 zł.
Oczywiście mandatu nie przyjęłam, nie zostało spisane żadne oświadczenie nic nie podpisałam, dzisiaj dostałam wezwanie do stawiennictwa w SM w charakterze sprawcy.
Podobno mogę jeszcze iść i przyjąć mandat, albo po prostu wdać się w sprawy sądowe.
Z tego co tutaj czytam jest różnie, wszystko zależy od rejonu lub od sądu.
Czytając tutejsze komentarze byłam właściwie jestem przekonana że prawo jest po mojej stronie, tylko jak to udowodnić czy też wymusić na sądzie.
Czy jeżeli pójdę do sądu i zostanie wydany wyrok że jestem winna to czy to będzie widoczne w KRK, nie ukrywam że bardzo mi zależy na czystej kartotece.
Jeszcze jedno na stronie SM w moim mieście jest informacja, że oznakowanie miejsca dla inwalidy może być wyznaczone przez jeden znak czyli albo pionowy albo poziomy.
W załączniku przesyłam zdjęcie jakich w temacie jest wiele.
Nadmienię że jadąc ten znak jest mało widoczny.
Proszę o ewentualne komentarze czy może jakieś propozycje sugestie
CO ja mam robić....

Załączniki

Strefa płatnego parkowania?

Ma_do napisał:
Nadmienię że jadąc ten znak jest mało widoczny.
Proszę o ewentualne komentarze czy może jakieś propozycje sugestie
CO ja mam robić....

Dla nadzieii możesz przeczytać ofiacjałkę jednej z straży miejskich różniącą się od informacji podawanej w Twojej miejscowości:
Miejsca dla niepełnosprawnych

Jeżeli Sąd określi Twoją winę to nie będziesz widnieć w KRK.

To nie była strefa płatnego parkowania, to był parking przy ulicy, w zasadzie nie wiem czy to jest parking osiedlowy, podobno w bloku na wprost parkingu jest osoba niepełnosprawna i ten ktoś myśli że to jest jego prywatny parking, to było coś z rodzaju "uprzejmie donoszę".
Te nasze przepisy są bardzo niesprecyzowane, wszystko zależy od interpretacji danej jednostki SM.
Czy jest gdzieś przepis mówiący o tym że znaki pionowy i poziomy muszą występować razem?nalazłam że wystarczy znak poziomy, ale nigdzie nie znalazłam że wystarczy sam znak pionowy.
Jakie mam szanse w sądzie_
Z

Te nasze przepisy są bardzo niesprecyzowane
Gdybyś zapoznała się z Rozporządzeniem w artykule wskazanym przez maxixxx nie zadawała byś pytania
Czy jest gdzieś przepis mówiący o tym że znaki pionowy i poziomy muszą występować razem?nalazłam że wystarczy znak poziomy, ale nigdzie nie znalazłam że wystarczy sam znak pionowy.
.
Sprawa, sprawie nie równa i twoje szanse w Sądzie są nieznane.
Jeżeli przeczytasz rozporządzenie to może się skończyć jak u Stachu92 #181.

dag0 napisał:
Gdybyś zapoznała się z Rozporządzeniem w artykule wskazanym przez maxixxx nie zadawała byś pytania.
Sprawa, sprawie nie równa i twoje szanse w Sądzie są nieznane.
Jeżeli przeczytasz rozporządzenie to może się skończyć jak u Stachu92 #181.

Nie zadałam pytania tylko stwierdziłam to raz, dwa link podany przez maxixxx nie jest rozporządzeniem. Jest to oficjalna strona SM gdzie powołują się na rozporządzenie, tyle że nie wszędzie to rozporządzenie w ten sposób interpretują.
Rozporządzenie czytałam, rozkładałam je na czynniki pierwsze, tyle że myślałam że jest może gdzieś coś nowego albo wyrok sądu z interpretacją że oprócz znaku pionowego musi być znak pionowy.
Mam nadzieję, że moje przesłuchanie w SM skończy się podobnie jak u przedmówcy.

Musi być oznakowanie poziome. Pionowe może występować - informując, że w tym miejscu jest wyznaczone stanowisko. A jak ma wyglądać oznakowanie poziome, jego parametry i kolor znajdziesz w Rozporządzeniu.

Dziękuje dag0 na skierowanie mnie w stronę parametrów koperty.

znalazłam takie coś
HTML:
Cyt.
"Podstawą prawną jest: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z 2002 r.). Rozdział 3 ?Miejsca postojowe dla samochodów osobowych? mówi, że:

§ 21.
Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć, co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić, co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. Nr 120 poz. 1133) każdy obiekt budowlany musi odpowiadać warunkom"

W moim przypadku miejsce to nie spełnia tych warunków, zostało "wyrwane z parkingu"
Wymiary jak przypuszczam to szerokość 2,3 do max 2,5 nie mierzyłam ale nie jest szersze niż pozostałe.

Znalazłam jeszcze coś takiego
Zbyt mała „koperta”? Straż miejska nie ukarze za parkowanie bez uprawnień - niepelnosprawni.pl

HTML:
Katarzyna Dobrowolska z biura prasowego Straży Miejskiej m.st. Warszawy. – Znaki drogowe umieszczone niezgodnie z  przepisami nie mogą stanowić podstawy do sankcjonowania niezgodnych z ich treścią zachowań kierowców, gdyż nie spełniają one warunków określonych w przepisach ustawy Prawo o ruchu drogowym oraz wydanych na jej postawie przepisach wykonawczych,  a zatem nie posiadają de facto  statusu znaku obligującego do nakazanych prawem zachowań – wyjaśnia dalej.

Okazuje się, że działania straży miejskiej mogą zostać podjęte tylko wtedy, gdy oznakowanie pionowe i  poziome jest zgodne z przepisami, określonymi w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. nr 220, poz. 2181 z późn. zm.).

Kilka dni temu w tym samym miejscu zaparkowała samochód moja koleżanka, która dostała tylko pouczenie, jestem wściekła :x

Ale po co się wściekać. Jeśli uważasz, że masz rację to idź na spotkanie do SM i tam przedstaw swoje argumenty ( najlepiej wydrukowane ) i zaproponuj im skierowanie sprawy do Sądu. Nerwy bo ktoś inny został inaczej potraktowany w tej samej sytuacji nic nie zmienią.

Korzystając ze wskazówek i tutejszych rad, napisałam do KWP, otrzymałam odpowiedź, z której jednoznacznie nic nie wynika, ale skupiłam się na wytycznych, które mówią o stanowiskach postojowych i ich wymiarach
pkt.5.2.4
str. 278
Miejsca te oznacza się znakiem poziomym P-18(miejsce postojowe)
uzupełnionym symbolem osoby niepełnosprawnej
oraz zaleca się dodatkowo oznaczać tabliczką do
znaków drogowych pionowych T-29.
oraz pokazane są stanowiska postojowe z miejscami dla niepełnosprawnych na skraju parkingu a nie w środku jak u mnie.

pkt. 5.2.9.2.
str. 285
Symbole oznakowań znak P-24

Zobaczyłam światełko w tunelu, obiecałam sobie, to taka moja kara, że gdy umorzą mi postępowanie, doprowadzę do tego żeby to stanowisko było oznakowane prawidłowo zgodnie z wytycznymi

Załączniki

Powrót