Znęcanie psychiczne

• Autor wątku Autor wątku Agnieesszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieesszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad rozwodem z mężem. Mieszkam w Niemczech 3 lata w tym czasie opiekowałam się naszym synem, chciałam zrobić sobie szkołę językową (wieczorowo) lecz mąż nie chciał ze mną załatwić niczego (zaznaczam że sama nie mogłam z powodu bariery językowej). Teraz dziecko poszło do przedszkola zaczęłam załatwiać wszystkie zaległe sprawy : ze znajomą dowiadywałam się o szkołę (aktualnie czekam na odpowiedz o dofinansowaniu do niej ), chciałam zameldować się do biura pracy ale doradzili mi żebym najpierw zrobiła sobie kurs językowy to będzie łatwiej jakąś prace uzyskać. Mąż pracuje , nie pomaga mi w niczym , od początku musiałam sama chodzić z dzieckiem do lekarzy , nie interesowało go to że nie wszystko rozumiem itd. Moja nieciekawa sytuacja rozpoczęła się gdy dowiedział się że załatwiam sobie szkołę . Zaczęły się rożne wyzwiska w moja stronę , ze nic nie potrafię , ze nie chce mi się iść do pracy ze jestem suka itd. Na dodatek zaczął opowiadać ze jestem alkoholiczka , buntuje syna przeciw mnie. A ostatnio przestał zostawiać mi pieniądze na życie. I tak teraz się zastanawiam na spokojnie jak można by było owa sytuacje rozwiązać.Zmarnowałam 3 lata w Niemczech nie realizując swoich potrzeb rozumiejąc że jak syn pójdzie do przedszkola to będę miała czas by to wszystko nadrobić. Ale jak teraz ... Zastanawiam się gdzie to zgłosić.Kogo poinformować o całej ten przykrej sytuacji.

Agnieszka Jugendamt zglos to. On juz wszystko zalatwi, musi maz placic na dziecko i na ciebie bo nie pracujesz, ale kto ma Sorgerecht i gdzie dziecko sie ur. jak maz ma tylko sorgerecht to nie specjalnie dla ciebie. A ogolnie niemcy tzn amt zostawia dziecko matce po rozwodzie. Nie boj sie. Ucz sie jezyka, rejestruj sie an Bundesagentur für Arbeit, praca Nest dla polakow, TEZ bez znajomosci jezyka;)

Opiekę nad dzieckiem posiadamy obydwoje. Syn urodził się w Polsce , posiada obywatelstwo Polsko-Niemieckie , maż też (ja mam tylko polskie). Z tym Jugendamt to mam obawy tyle się słyszało o zabieraniu dzieci ( aż mi dreszcze przechodzą ).

www.familenhandbuch.de a w stichwortsuche wpisz Nur Mut! Handungsmöglichkeiten für Frauen in Gewaltbeziehungen. Tam znajdziesz pewnie odpowiedz, jest super opisane. Z Frauenhaus mozesz skorzystac lub gemeinsame Wohnung jak z dzieckiem itp. Mozesz Notfall 110 zadzwonic i zglosic policji. Anzeige jest to strafbar to co twoj maz robi. Schmerzensgeld mozesz zarzadac przez zivilrechtliche verfahren.itp itd popatrz Strone zainteresuje Cie.

Stichwortsuche wpisz Nur Mut! Handlungsmöglichkeiten für Frauen in Gewaltbeziehungen

Powrót