zniesienie alimentów na pełnoletnie dziecko mieszkające za granicą

• Autor wątku Autor wątku robmark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robmark

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam mam pewien problem , w chwil obecnej zastanawiam się nad złożeniem wniosku o zniesienie obowiązku alimentacyjnego na pełnoletnią córkę która od 7 lat mieszka z moją byłą żoną w W.Brytanii , ma 21 lat i w tamtym roku ukończyła naukę , pracuje tam i nie zamierza wracać , od stycznia prosiłem by przysłała mi zaświadczenie o wysokości zarobków i ewentualnej nauce lecz pozostało to bez odpowiedzi , obecnie chcę złożyć do Sądu wniosek o uchylenie alimentów lecz usłyszałem od znajomych iż sprawa może być przekazana do Sądu w W.Brytanii pomimo tego iż dalej jest u mnie zameldowana . Może ktoś orientuje się jak jest na prawdę. Nadmieniam iż niestety pod wpływem mojej ex córka od 2 lat nie utrzymuje ze mną kontaktów. Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,
Jesli corka skonczyla nauke nie powinienes placic na nia alimentow. Pracuje, jest dorosla. Wniosek zloz w polskim sadzie tam gdzie byla rozpatrywana poprzednia sprawa, to nieprawda ze przkaza do Anglii. Sad angielski nie bedzie tego rozpatrywal. Corka jesli bedzie taka potrzeba zostanie wezwana na zeznanie do konsulatu.
Powodzenia

Niestety, nie mogę zgodzić się z przedmówcą. Ciekaw jestem, czy będzie w stanie wskazać podstawę prawną swoich twierdzeń.

Po pierwsze, obawiam się, iż problemem będzie już sam wybór prawa. Zgodnie z Konwencją o prawie właściwym dla zobowiązań alimentacyjnych sporządzoną w Hadze dnia 2 października 1973, zobowiązania alimentacyjne wymienione w artykule 1 podlegają prawu wewnętrznemu miejsca stałego pobytu wierzyciela. Tak samo sprawę traktuje protokół haski z 23 listopada 2007 r., który rozciąga się na wszystkie kraje UE. Tak więc najprawdopodobniej sprawa toczyć się będzie według prawa UK.

Pomimo powyższego, nawet gdyby przyjąć iż zastosowanie znajdzie prawo polskie, uważam że jurysdykcja krajowa nie występuje, tj. sąd polski nie może zająć się tą sprawą.

Ogólna zasada stanowi, zgodnie z art. 1103 kpc iż jurysdykcja krajowa występuje, jeśli pozwany ma miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu albo siedzibę w RP. W danym przypadku tak niestety nie jest.

Wyjątek od powyższej reguły zawiera art. 1103 ze zn. 3 § 1 kpc, stanowiący, iż jurysdykcja krajowa zachodzi także jeśli powodem jest uprawniony do alimentów (tu także ta okoliczność nie zachodzi).

Podobnie sytuację traktuje obowiązujące rozporządzenie Rady (WE) nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 r. które w art 3 wskazuje, że jurysdykcję ma sąd zwykłego miejsca pobytu pozwanego; lub sąd zwykłego miejsca pobytu wierzyciela.

Jeśli miałbym więc obstawiać, znając zwyczaj, że jeśli sąd może się pozbyć sprawy - to to uczni, uważam iż sprawa mimo złożenia w polskim sądzie powędruje do UK.

- TAK WIĘC RADZĘ, SKONSULTUJ TO Z PRAWNIKIEM BO MOŻESZ ZAPŁACIĆ KOSZTY STRONIE PRZECIWNEJ!

I tu sie mylisz przedmowco. Mialam podobna sprawe i musialam zlozyc wniosek w Polsce pomimo ze mieszkam w UK. Mysle ze nikt w ciemno wniosku nie sklada i przed wniesieniem sprawy zasiega profesjonalnej porady.

Popieram stanowisko @elektroboogie

Jak rozumiem przypadek był nieco odmienny. To ty pozywałaś o obniżenie alimentów, mieszkając jednocześnie w UK? A gdzie mieszkała osoba uprawniona?

Proszę weź pod uwagę, iż w tych przypadkach prawo właściwe i jurysdykcja ulega modyfikacjom zależnie od strony inicjującej. Tak więc moja wypowiedź dotyczy ściśle przypadku uprawniony w UK - zobowiązany w PL, pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Inne konfiguracje oznaczają skutkują innymi rozwiązaniami.

Nie mam szczegółów dot. Twojej sprawy, więc ciężko mi się wypowiadać. Podałem podstawę i tak bym się bronił na miejscu uprawnionej.

Zlozyc mozeszw polskim sadzie, jesli sad uzna sie za niewlasciwy pozew oddali, otrzymasz tez pouczenie gdzie pozew zlozyc.
Jesli chodzi o UK to corce tutaj nie naleza sie alimenty juz od 2 lat, bo max placenie na uczace sie dziecko to 19 lat. Teraz pytanie, czy dasz rade otrzymac zwrot nieslusznie pobranych przed angielskim sadem. Poszukaj kancelarii na terenie UK ( oczywiscie przez internet), jest duzo kancelarii gdzie mowia po polsku. Bedzie Cie interesowac tzw Family Law
Moze Ci sie przydac ta stronka:
The Law Society - Find a solicitor, tam znajdziesz prawnika. Zadzwon i zapytaj sie jak poprowadzic ta sprawe i czy masz szanse na zwrot oraz jak wygladaja koszty samej sprawy i pelnomocnictwa.

Jeśli sąd uzna się za niewłaściwy, na podst. art. 199 § 1 pkt 1 kpc pozew odrzuci. Jeśli zrobi to przed doręczeniem pozwu stronie przeciwnej - unikniesz kosztów. Jeśli zaś sąd zorientuje się po doręczeniu pozwu, ryzykujesz zapłatę kosztów.

W postanowieniu o odrzuceniu nie znajdzie się pouczenie gdzie pozew złożyć. Sądy nie udzielają porad. W uzasadnieniu będzie wyjaśnienie że brak jest jurysdykcji. Jeśli sędzia będzie miał ochotę, może wskaże jaki wg. niego jest właściwy. Nie liczyłbym jednak na to, a już na pewno nie na dokładne oznaczenie jakiegoś sądu w UK.

Co do obowiązku alimentacyjnego wg. prawa angielskiego to absolutnie temat jest mi obcy .

Bardziej myslalem wlasnie o pouczeniu, ze wlasnie sad stwierdza brak jurysdykcji oraz powodztwo skladac na terenie UK. Jesli chodzi o procedure to w UK to raczej bez prawnika sobie nie poradzi, zbyt duzo zawilosci, no i dochodzi prawo precedensu, co mocno komplikuje calosc. Doradzam kontakt z prawnikiem w UK, mozna szukac firm no win no fee, choc szczerze mowiac jesli chodzi o prawo rodzinne to nie mam pewnosci czy sa takie.

Witam , przepraszam za milczenie ale musiałem popracować , dziękuję za porady , jak widzę to jestem ugotowany , nie mam środków na wszczęcie sprawy w UK , trudno. Na marginesie do jakiego więc wieku mam obowiązek do płacenia na córkę alimentów? Słyszałem że do 25 roku jej życia , pomimo iż nie uczy się i pracuje?

Witam ponownie , jak widzę problemy chodzą parami , właśnie otrzymałem pismo od komornika że córka założyła mi sprawę ( niestety przez 6 m-cy miałem zaległości z zasądzonych 500 płaciłem połowę 250 , straciłem pracę - padła firma co pracowałem) i poinformował mnie że wchodzi mi na rentę i konto. Tak bywa trudno , ale podpowiedzcie mi czy rzeczywiście muszę płacić do 25 roku jej życia? Z góry dziękuję.:(

Płacić musisz dopóki córka się nie usamodzielni. Jak ma pracę i zarabia to nie musisz, tylko trzeba to sądownie załatwić, poprzez uchylenie obowiązku alimnetacyjnego.

Witam , niestety jest problem bo córka mieszka w UK z byłą żoną

Pardon wobec powyższego czy istnieje możliwość by polski sąd rozpatrzył obniżenie alimentów które płacę na córkę , ponieważ obecnie mam ciężką sytuację finansową? Czy również przekaże ją do UK w celu rozpatrzenia?

W Anglii jest 19-lat jesli dziecko sie uczy w dziennej szkole i uczeszcza do niej wiecej jak 12-godz. tygodniowo. Zatem obowiazek alimentacyjny w swietle prawa ustal. Posluchaj mnie i zapytaj w sadzie rodzinnym badz poradz sie adwokata. Moze sie myle ale jesli obowiazek alimentacyjny prawnie ustal to chyba nie masz obowiazku wnosic sprawy o zniesienie alimentow.

@boz1

Wskaż przepis z k.r.o., który potwierdza Twoją tezę?

Wedlug mnie musisz przeprowadzic sprawe w UK, a wyrok przedlozyc w polskim sadzie i u komornika. Jesli dostaniez potweiredzenie, ze nie musisz placic od ukonczenia jej 19r.z to komornik powinien odstapic od egzekucji. Dowiedz sie tak jak juz radzilem u prawnika( polskojezycznego) dzialajacego na terenie UK, jak wyglada samo potwierdzenie wygasniecia obowiazku- byc moze odbywa sie to zaocznie i nie jest zbyt kosztowne.
Pewne jest jedno, jesli tego nie zrobisz komornik moze prowadzic windykacje, az do Twojej smierci!

Dziękuję za porady postaram się znaleźć prawnika w UK. :(

Witam ponownie , uzyskałem informację iż córka ma tutaj pełnomocnika prawnego ( adwokata) który ja reprezentuje - właśnie mam komornika o bieżące alimenty -, to mogę składać sprawę w Polsce. Nie orientuje się ktoś jaki jest stan faktyczny? Byłbym wdzięczny za informację. Z góry dziękuję.

Witam. Mógłby mi ktoś wyjaśnić pewną kwestie, a mianowicie.. Mój ojczym ma dwoje dzieci. Jedno z nich , córka kończy teraz 25 lat. Studiuję socjologię niestacjonarne ( magisterskie). Wystosowaliśmy do sądu pismo o wygaśnięcie stosunku alimentacyjnego . W odpowiedzi otrzymaliśmy uzasadnienie , że alimenty powinny być dalej płacone gdyż: nie jest samodzielna życiowo, co oznacza , że nie pracuje. To jest nie prawda, gdyż pracuje ona za granicą w Wielkiej Brytanii , lecz niestety nie jesteśmy w stanie tego udowodnić , gdyż prawdopodobnie pracuję tam nielegalnie. W takim przypadku co możemy zrobić? Wychodzi na to ,że może całe życie się uczyć, nie pracować i pobierać alimenty? Proszę o pomoc pilnie!

Powrót