ZPAV a chomikuj.pl

• Autor wątku Autor wątku Placek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, najwięcej czepiaja sie o mp3 z tego co widaćchoc kto ich wie. poprosiłam o podanie jakie pliki wg nich udostepniałam, żeby mi konkretnie wskazali i na jakiej zasadzie obliczają kwotę odszkodowania i milczą tydzień, trochę to dziwne bo odpowiadali po 2 dniach zawsze. Także czekam dalej..

Na stronie zpav znalazłam ciekawy kalkulator, którym każdy moze policzyć ile mniej więcej moze być winny, ale też nikt nie wie na jakiej zasadzie to działa i czy to wiarygodne. Sami zobaczcie: Kalkulator Kar - kalkulatorkar .pl

Mag, a jaki czas temu Twoi znajomi otrzymali informację od zpav?

Zastanawia mnie, jaka jest szansa, że ZPAV uda się ustalić, KTO te pliki udostępnia, jeśli nie poda im się swoich danych?

Dziwny trochę ten kalkulator, bo zlicza np.posiadane "nielegalne pliki audio", "nielegalne filmy", a tego typu plików większość ludzi w swoich bibliotekach multimediów nie posiada.

Ripper napisał:
Dziwny trochę ten kalkulator, bo zlicza np.posiadane "nielegalne pliki audio", "nielegalne filmy", a tego typu plików większość ludzi w swoich bibliotekach multimediów nie posiada.
To "kalkulator" Koalicji Antypirackiej a u nich definicja "nielegalności" tego typu plików jest powszechnie znana i trochę inna od tego co uważa reszta ;)

Witam,

postanowiłam załączyć swoje pismo z chomika.

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak laikowi, co dalej?
Usunęłam pliki z chomika, napisałm maila z odpowiedzią.

Czy nałożą mi jakąś kosmiczną karę???

Nie ukrywam, że mnie nastraszyli i to konkretnie.

Szanowna Pani,

Informujemy, że zamieszczenie przez Panią w sieci internet albumu „Panienki z Temperamentem” Kayah & Renata Przemyk jest naruszeniem reprezentowanych przez nas praw i stanowi przestępstwo opisane w art. 116 par. 1 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 Nr 24, poz. 83) zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 3.

Zwracam się z prośbą o pilne przesłanie na adres: viktoriya.shalimova@qmmusic.pl potwierdzenia, że zamieszczone pliki zostały już skasowane.

Jednocześnie prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny w przedmiotowej sprawie pod jednym z numerów telefonów: (022) 408 04 00 lub 0-535-535-213.

W przypadku braku reakcji na niniejsze pismo będziemy zmuszeni przekazać sprawę na drogę sądową, co może narazić Panią na poniesienie wysokich kosztów sądowych.

Jak im coś będziesz wysyłała, to z anonimowego maila :)

Tak właśnie uczyniłam;).

Pójdę do więzienia?:o

Nie, im nie zależy, abyś siedziała, tylko abyś IM dużo zapłaciła :) Ale nie daj się :) Ja też jestem chomikara (co prawda tylko ściągam, a to de iure nie jest karalne).

Dziękuję za odpowiedź!

A ile mogę im zapłacić za jeden album (12 piosenek)?

jollu napisał:
Dziękuję za odpowiedź!

A ile mogę im zapłacić za jeden album (12 piosenek)?

A faktycznie udostępniałaś tylko ten jeden album?

Ale to jakaś nowa organizacja, nie zpav, to co to jest?
Zapytałam ich - zpav - o jakie konkretnie pliki i ich rozpowszechnianie jestem oskarżona i na jakiej zasadzie zostałą mi policzona kara i ponad tydzień sie nie odzywali a potem napisali, czy skoro nie przyjechałam na spotkanie to maja to odebrać jako odmowe podpisania ugody a na moje pytania nie odpowiedzieli wiec zapytałam po raz 3. Czy muszą mi udzielić odpowiedzi? Skąd w końcu mam wiedzieć za co mam płacić to chyba powinni mi wyjaśnić?

Czy komuś udało się zmniejszyć wyznaczona przez nich karę? Ile wynosi termin jaki dają do spłaty tego odszkodowania?

Ripper napisał:
A faktycznie udostępniałaś tylko ten jeden album?

Tak! Co więcej - po dokładnym sprawdzeniu wyszło na to, że - JEDNĄ PIOSENKĘ z JEDNEGO albumu!

Więcej się nie załadowało, a ja nie miałam czasu wrzucać pojedynczo każdego utworu...

Może ktoś mi wysłać przykładowe powiadomienie jakie przesyła ZPAV użytkownikowi chomikuj, wskazując jakie prawa zostały naruszone?

Colder napisał:
Może ktoś mi wysłać przykładowe powiadomienie jakie przesyła ZPAV użytkownikowi chomikuj, wskazując jakie prawa zostały naruszone?

To jest tak (przynajmniej w moim przypadku) że dostałam na chomika wiadomosć od chomika naruszeniazpav że mam ściagnąć powiadomienie któe jest dla mnie tam zamieszczone i był podany bezposredni link. i ściagnęłam załacznik pdf któy był pismem od adwokata. jako że to pdf to nie mam jak skopiować tutaj treści a przepisywać nie będe bo trochę tego jest ;p

Dobra, piszę. Treść pierwszego wezwania była taka:

Szanowni Państwo,

w związku z Państwa działaniami polegającymi na bezprawnym utrwalaniu oraz rozpowszechnianiu chronionych prawem fonogramów (nagrań muzycznych) naruszającym majątkowe prawa Związku Producentów Audio Video i reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych, zwracam się do Państwa z żądaniem natychmiastowego zaniechania dalszych naruszeń.

Brak reakcji z Państwa strony spowoduje złożenie przez ZPAV zawiadomienia do prokuratury o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa opisanego w części karnej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz złożeniem powództwa o odszkodowanie do właściwego Sądu.

Aby uniknąć tych konsekwencji wzywam Państwa do ugodowego zakończenia sprawy i proszę o pilne skontaktowanie się ze Związkiem Producentów Audio Video pod adresem e-mail: XXX lub numerem telefonu: XXX.

Zgromadzone w Państwa sprawie dokumenty świadczą jednoznacznie o bezprawnym utrwalaniu i rozpowszechnianiu chronionych fonogramów przy wykorzystaniu usług świadczonych przez portal Przyjazny dysk internetowy - Chomikuj.pl za pomocą konta o nazwie XXX. Według przepisu art. 116 ust 1 w zw. z art. 117 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych czyn taki zagrożony jest karą do 2 lat pozbawienia wolności albo ograniczenia wolności oraz grzywną, a także odpowiedzialnością odszkodowawczą na podstawie kodeksu cywilnego i art. 79 pkt 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

W celu uniknięcia postępowań prawnych, o których powyżej, zwracam się z niniejszą propozycją ugodowego zakończenia sprawy.

Informuję, iż brak kontaktu w ciągu 7 dni od otrzymania niniejszego pisma będzie rozumiany jako odmowa zawarcia ugody. W takim przypadku ZPAV zmuszony będzie do podjęcia przewidzianych prawem, opisanych powyżej działań w celu dochodzenia ochrony praw ZPAV oraz reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych.

Z poważaniem adwokat XXX Pełnomocnik ZPAV

Czyli standardowy tekst.

opisanych powyżej działań w celu dochodzenia ochrony praw ZPAV oraz reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych.
Ciekaw jestem jakie prawa zostały naruszone ZPAV, skoro oni tylko zarządzają zbiorowo danymi prawami, a te prawa nie należą do nich.

3 razy pisałam z prośbą o wyjaśnienie na czym dokładnie polegało popełnione przeze mnie przestępstwo oraz by mi wymienili o jakie konkretnie pliki chodzi i w jaki sposób obliczyli kwotę jaką mam zapłacić i nie dostałam na to odpowiedzi.

Colder czy jesteś prawnikiem?

Dlatego nie ma co podejmować żadnych innych kroków i płacić w ciemno. Stawki można zawsze negocjować. Powinna być tabela wynagrodzeń zatwierdzona przez Komisję Prawa Autorskiego, ale z tego co wiem jeszcze nie ma takiej tabeli.

Czy ktoś z was zignorował ZPAV? Ja od jakiegoś czasu nie korzystałam z chomika i dzisiaj odkryłam wezwanie z 25 stycznia czyli oferta ugody już dawno nieaktualna. Natychmiast napisałam do kancelarii, ale boję się, że sprawa poszła do sądu.:( Usunęłam wszystko i wydaje mi się, że miałam nie więcej niż 20 nielegalnych plików audio. Czy to możliwe, że będą mnie nękać za tak małą ilość?
Proszę o szybką odpowiedź

Powrót