TSG
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 3 594
Myślisz, że mógłbym oczekiwać zapłaty za 4 moje posty w tym temacie? :what: (tylko, że jeden z nich może się nie podobać lobby "prawnoautorskiemu"
)
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To jest forum prawne.Flicka napisał:W ogóle wydaje mi się, że wątki o ZPAV i chomikuj to typowe wątki sponsorowane przez ZPAV. Gdyby do mnie zgłosił się ZPAV, to nie reagowałabym, do ustalenia moich danych droga by była bardzo, bardzo daleka. A potem ktoś się jeszcze cieszy, że zamiast 13 tysięcy może zapłacić 7. Może skończcie tę propagandę?
W świetle regulaminu portalu to nie ma znaczenia. Cyt.:fiodor karamzow napisał:przecież na chomiku często nie rozpowszechnia się samodzielnie załadowanych/posiadanych plików, tylko podaje linki do plików załadowanych przez inne osoby z dokładnym oznaczeniem tych osób.
Trudno się dziwić osobom które zdecydowały się na podjęcie rozmów ze ZPAV i zapłacenie zadośćuczynienia po tym jak portal chomikuj ujawnił dane użytkowników niejakiej Harpo Media, która nie była wówczas nawet zarejestrowana w KRS-ie. Każdy ma prawo rozwiązywać ten problem według własnych przekonań i możliwości finansowych. Myślę, że całkowite olewactwo tej sprawy mogło pociągnąć za sobą poważniejsze koszta.Flicka napisał:W ogóle wydaje mi się, że wątki o ZPAV i chomikuj to typowe wątki sponsorowane przez ZPAV. Gdyby do mnie zgłosił się ZPAV, to nie reagowałabym, do ustalenia moich danych droga by była bardzo, bardzo daleka. A potem ktoś się jeszcze cieszy, że zamiast 13 tysięcy może zapłacić 7. Może skończcie tę propagandę?
po tym jak portal chomikuj ujawnił dane użytkowników niejakiej Harpo Media
Funkcjonowanie tego portalu jest bynajmniej niezdrowe i przyniesie on korzyści tylko właścicielowi
a po jakimś czasie te same cwane młodziki pisały w tym samym wątku że przyszło wezwanie do domu
Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. Chomik ujawnił ich adresy IP i emailowe. Sam adres IP wystarczy chyba do zlokalizowania użytkownika przy wykazaniu się determinacją ze strony ZPAV. A przy takich ilościach plików jakie użytkownicy mają na chomiku jest to dla nich jakaś motywacja. Skoro naprawdę nie rozumiesz jak ZPAV może zdobyć szczegółowe dane użytkowników to zajrzyj może do wątka o "Nalocie na mieszkanie na wniosek ZPAV" w grupie "Prawo Autorskie" tego forum i zapytaj może autora tematu jak oni to zrobili. Przecież mieli tylko moje IP.Flicka napisał:Co prawda w ustawieniach chomikuj faktycznie są pola na imię, nazwisko i datę urodzenia (ale nie ma adresu)...
Nadal czekam na uświadomienie mnie skąd chomik ma mieć adresy chomikowiczów?
Nie bardzo wiem jakie korzyści osiągnąłem korzystając z chomika, ale na pewno nie finansowe. Sama możliwość wgrania tam najrozmaitszych plików nie przyniosła mi większych korzyści. No może poza osobistym poznaniem jednego z prawników ZPAV przy rozwiązywaniu tego sporu.Flicka napisał:A co to za bezsens? Skoro ktoś z portalu korzysta, to znaczy, że jemu też się taka transakcja opłaca.
lopaz napisał:Chomik ujawnił ich adresy IP i emailowe. Sam adres IP wystarczy chyba do zlokalizowania użytkownika przy wykazaniu się determinacją ze strony ZPAV.
lopaz napisał:A przy takich ilościach plików jakie użytkownicy mają na chomiku jest to dla nich jakaś motywacja.
lopaz napisał:Skoro naprawdę nie rozumiesz jak ZPAV może zdobyć szczegółowe dane użytkowników to zajrzyj może do wątka o "Nalocie na mieszkanie na wniosek ZPAV" w grupie "Prawo Autorskie" tego forum i zapytaj może autora tematu jak oni to zrobili. Przecież mieli tylko moje IP.
lopaz napisał:Nie bardzo wiem jakie korzyści osiągnąłem korzystając z chomika, ale na pewno nie finansowe. Sama możliwość wgrania tam najrozmaitszych plików nie przyniosła mi większych korzyści.
lopaz napisał:No może poza osobistym poznaniem jednego z prawników ZPAV przy rozwiązywaniu tego sporu.
lopaz napisał:Interes chomika nijak nie wiąże się z interesem użytkownika z tego powodu, że chomik czerpie korzyści finansowe z reklam na co wpływa otwartość i popularność chomika w odróżnieniu od użytkownika. Nie mam zamiaru dalej tego wyjaśniać.
lopaz napisał:Każdy powinien sam sobie dopowiedzieć resztę i to zrozumieć. Jesteśmy wreszcie na forum prawnym, a nie tzw. warezowym. Nie mam też dalej zamiaru starać się coś tłumaczyć, bo nie jestem prawnikiem i nie taka jest tutaj moja rola. Uważam się raczej za ofiarę (losu) skoro zabrnąłem w taki zaułek.
No i bez obrazy Flicka, ale sądząc po twoim zaangażowaniu w forum należało by oczekiwać od ciebie jakiś fachowych rad, a to co tu napisałeś wykazując naiwność jest dość zastanawiające.
lopaz napisał:Skoro naprawdę nie rozumiesz jak ZPAV może zdobyć szczegółowe dane użytkowników to zajrzyj może do wątka o "Nalocie na mieszkanie na wniosek ZPAV" w grupie "Prawo Autorskie" tego forum i zapytaj może autora tematu jak oni to zrobili. Przecież mieli tylko moje IP.
Prokuratura rejonowa w X nadzoruje postępowanie w sprawie przywłaszczenia mienia dokonanego na szkodę ZPAV. [...]
No właśnie - kwestia ta jest najwyraźniej niejasna, a decydujące rozstrzygnięcie należy do sądu. Dlatego uważam, że osoby które (tak jak ja) niczego same na chomika nie załadowały, a tylko chomikują od innych mogą twierdzić, że:TSG napisał:Co do zachomikowania to jedni mówią, że jest to legalne a inni, że nie a ostatecznie ewentualny wyrok i tak należy do sądu - temat poruszany na forum wielokrotnie.
To niestety nie jest prawda. Plik na koncie XXX oznaczony jako "zachomikowany od: YYY" (pliki te posiadają pod spodem taką informację) nawet po skasowaniu z konta YYY w dalszym ciągu jest możliwy do pobrania z XXX.fiodor karamzow napisał:Dodatkowo jeśli osoba, która załadowała plik go usunie, to mój link prowadzący do niego również przestaje działać - u mnie nic nie "leży".)
Pianka napisał:Dziękujuę za wsparcie i pomoc tym, którzy pomogli. Moja sprawa dobiega konca i mam nadzieję, że to będzie koniec ostateczny i te problemy sie skoncza razem z podpiosaniem ugody i zaplaceniem.
pozdrawiam!