ZPAV a chomikuj.pl

• Autor wątku Autor wątku Placek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej mam mały problem odnośnie pliku na chomiku, dostałam coś takiego:
"Wytwórnia muzyczna qmmusic., 02-593 Warszawa ul. Rostafińskich 4, office@qmmusic.pl , NIP: 521-357-51-64, REGON: 142403417, Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS: 0000362282, Kapitał zakładowy: 50 000 PLN (wpłacony w całości). Bank Millennium S.A. Numer rachunku: 40 1160 2202 0000 0001 6367 5459
QM Music - pomagamy artystom realizowac projekty. QM Music - pomagamy artystom realizowac projekty.
Warszawa, dn. 16.06.2012 r.
Sygn. QM/155/2012

Szanowny Pani,
zamieszczając bez hasła na portalu chomikuj.pl plik Ostatnia Nocka- M. Maleńczuka, dopuściła się Pani rozpowszechnienia utworu bez zgody autora, czym naruszyła Pani przysługujące Wytwórni Muzycznej QM MUSIC prawa autorskie.

Podstawa Prawna: art. 67 par. 1 pkt 3, art. 78 par. 1, art. 116 par. 1 i 2, art. 122 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 Nr 24, poz. 83).

Zgodnie z ustawą o prawach autorskich i pokrewnych, jako licencjobiorca wyłączny płyty Yugopolis 2, w tym i utworu Ostatnia nocka Macieja Maleńczuka, w celu pominięcia innych, kosztownych i dotkliwych w skutkach, środków procesowych, zwracam się do Pani, gdyż pragnę rozwiązać ugodowo zaistniałą sytuację i omówić przyczyny w/w naruszenia oraz uzyskać potwierdzenie usunięcia niniejszego pliku.

Jednakże, z uwagi na ustawę o ochronie danych osobowych, uzyskanie Pani danych kontaktowych jest tylko możliwe w wypadku skierowania sprawy na drogę postępowania karnego lub cywilnego, czego chciałbym osobiście uniknąć, dlatego też proszę o kontakt pod nr 668-314-29.3
Dodatkowo wzywam Panią do usunięcia niniejszego pliku w terminie niezwłocznym oraz potwierdzenia dokonania tej czynności.

Oczywiście ze względu ostrożności procesowej, kierując się zasadą kontradyktoryjność (art. 6 kc), pozwoliłem sobie zabezpieczyć dowody cyfrowe związanie z niniejszym naruszeniem.

Brak reakcji na niniejsze pismo w ciągu 7 dni, będzie poczytywane jako odrzucenie propozycji ugodowego rozwiązania sprawy i skutkować będzie dalszymi krokami ze strony Wytwórni QM MUSIC.

Łącze wyrazy szacunku,
Company Lawyer-J.J.

Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorca może być jedynie jej adresat z wyłączeniem osób trzecich. Jeżeli nie jesteś adresatem niniejszej wiadomości, jej rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym charakterze jest prawnie zabronione i może być karalne.

The information in this email is confidential and may be legally privileged. It is intended solely for the addressee. Access to this email by anyone else is unauthorized. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or any action taken or omitted to be taken in relince on it, is prohibited and may be unlawful.

Wytwórnia QM MUSIC, 02-860 Warszawa ul. Kotylion 4, office@qmmusic.pl , NIP: 521-357-51-64, REGON: 142403417, Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS: 0000362282, Kapitał zakładowy: 50 000 PLN (wpłacony w całości). Bank Millen"

wymieniłam kilka wiadomości w tym ostatnim dostałam takąodpowiedź:
"Nie podała Pani, żadnych okoliczności, związanych na przykład z ilością ściągniętych z Pani konta plików etc., wobec czego w związku z art. 79 pr. aut. ustalam niniejsze naruszenia za zawinione, doliczam do tego koszt pracy zewnętrzenego biuro prawników wyliczony godzinowo oraz ewnetulanych kosztów procesowych, moja propozycja to podpisanie ugody o wysokości 700 zł.
Pozdrawiam,
J.J."

pomóżcie, bo naprawdę nie wiem co robić :(
czy to nie jest jakieśtylko wymuszenie? nie wiem też jak sprawdzić ile osób pobrało odemnie ten dany plik

dostałam podobną wiadomość tego samego dnia odnośnie tego samego pliku i również chciałabym się dowiedzieć czy nie jest to oszustwo

Witam,
Nie polecam ugody ze ZPAV, ja takową zawarłem i po wpłaceniu 2 tys. zł i umorzeniu sprawy przez prokuratora ZPAV złożył doniesienie drugi raz o te same pliki tylko udostępniane dwa tygodnie później niżeli miało to miejsce w pierwszej sprawie. Tym razem ugody nie będzie... ;/

ja narazie zaprzestałam jakichkolwiek odezwów, gdyż o co kolwiek pytałam w każdej mojej wiadomości, tak naprawdę oni dalej pisali swoje a na moje pytania nie odpowiedzieli tak jakby ich nie było, więc trochę to dziwne... zobaczymy co z tego wyjdzie, wtedy się podzielę wiadomością na forum;
a gdybym poszła na taki układ jak oni piszą, to sądze że mogliby właśnie (tak jak wyżej napisali) znowu czegoś się doczepić...

Witam!
Ja dostałam identyczną wiadomość... I mój kolega też, z tym że On nic z tym nie robił a ja napisałam do nich maila, ze plik usunęłam. Dostałam odpowiedź, że źle się zrozumieliśmy bo nie chodziło o usunięcie pliku tylko o zawarcie ugody z związku z POPEŁNIENIEM PRZESTĘPSTWA... Jak na razie nic im nie odpisałam bo tak naprawdę nie wiem co... Kazali do siebie zadzwonić, ale nie mam zamiaru z tego względu, że jestem osobą uczącą się wiec nawet gdyby zażądali ode mnie kasy to i tak jej nie mam xD Czekam na Wasze odpowiedzi, co się dzieje i jak to rozwiązujecie :)

Kancelaria Adwokacka
Adwokat Marek Staszewski
Warszawa, 31 sierpnia 2012 r.
Szanowni Państwo,
w związku z Państwa działaniami polegającymi
na bezprawnym utrwalaniu oraz rozpowszechnianiu
chronionych prawem fonogramów (nagrań muzycznych)
naruszającym majątkowe prawa Związku Producentów Audio
Video i reprezentowanych przez ZPAV producentów
muzycznych, po raz drugi zwracam się do Państwa z żądaniem
natychmiastowego zaniechania dalszych naruszeń.
Brak reakcji z Państwa strony spowoduje złożenie przez ZPAV
zawiadomienia do prokuratury o uzasadnionym podejrzeniu
popełnienia przestępstwa opisanego w części karnej ustawy
o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz złożeniem
powództwa o odszkodowanie do właściwego Sądu.
Aby uniknąć tych konsekwencji proponuję Państwu
ugodowe zakończenie sprawy. W tym celu proszę o pilne
skontaktowanie się ze Związkiem Producentów Audio Video
pod adresem e-mail: naruszenia@zpav.pl lub numerem
telefonu 22 625 66 99.
Adres do korespondencji:
ZWIĄZEKPRODUCENTÓWUDIOVIDEO
ZPAV
00-380 Warszawa,
ul. Kruczkowskiego 12/2
Zgromadzone w Państwa sprawie dokumenty świadczą
jednoznacznie o bezprawnym utrwalaniu i rozpowszechnianiu
chronionych fonogramów przy wykorzystaniu usług
świadczonych przez portal Przyjazny dysk internetowy - Chomikuj.pl za pomocą konta
o nazwie Noixer . Według przepisu art. 116 ust. 1
w zw. z art. 117 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie
autorskim i prawach pokrewnych czyn taki zagrożony jest karą
do 2 lat pozbawienia wolności albo ograniczenia wolności
oraz grzywną, a także odpowiedzialnością odszkodowawczą
ul. Ogrodowa 28/30
00-896 Warszawa
Tel. +22 654 95 37
Fax: +22 654 95 38
e-mail:
kancelariaadwokacka@rubikon.pl
na podstawie kodeksu cywilnego i art. 79 pkt 1 ustawy o prawie
autorskim i prawach pokrewnych.
W celu uniknięcia postępowań prawnych, o których powyżej,
zwracam się z niniejszą propozycją ugodowego zakończenia
sprawy.
Informuję, iż brak kontaktu w ciągu 7 dni od otrzymania
niniejszego pisma będzie zrozumiany jako odmowa zawarcia
ugody. W takim przypadku ZPAV zmuszony będzie
do podjęcia przewidzianych prawem, opisanych powyżej
działań w celu dochodzenia ochrony praw ZPAV oraz
reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych.
Z poważaniem,
Adwokat Marek Staszewski
Pełnomocnik ZPAV
NR ZPAV: 2012/1106
Kancelaria Adwokacka
Adwokat Marek Staszewski
ul. Ogrodowa 28/30
00-896 Warszawa
Tel. +22 654 95 37
Fax: +22 654 95 38
e-mail:
kancelariaadwokacka@rubikon.pl

I co ja mam zrobić? :/

witam serdecznie, podkresle ze nie ma sensu dalej tego tematu ciagnac bo jestem w 100% przekonany, ze serwis chomikuj.pl nikomu nie udostepnia danych poniewaz traca na tym pieniadze, takze nie bojcie sie o nic, nikt nic nie musi placic a jak ktos zaplacil to mu wspolczuje rozumu, podkreslam ostatni raz SERWIS CHOMIKUJ.PL NIKOMU NIE UDOSTEPNIA DANYCH, sprawdzone. ( sprawa tyczy sie ludzi ktorzy zalozyli konto po sprzedaniu na cypr ).

Witam,
W kwietniu b.r. dostalem rowniez od ZPAV propozycje podpisania ugody. Zarządali ode mnie 16000 zl zadoscuczynienia. Po przeczytaniu informacji na roznych forach postanowilem olac sprawe i sie nie przejmowasc. W zeszlym tygodniu dostalem listem poleconym wezwanie na policje w celu zlozenia zeznan w charakterze swiadka w sprawie o oszustwo z art 286 KK. Nie mam nic wspolnego z zadnymi oszustwami a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Jedyne co przychodzi mi do glowy to ta sprawa z ZPAV. Czy ktos mial moze podobna sytuacje? Czy moze to byc powiazane? Jezeli tak to jak najlepiej podejsc do sprawy zeby sie z tego wywinac? Z gory dzieki za wszelka pomoc.

Tu raczej nie chodzi o kwestię naruszenia praw autorskich.
Na forum nie pomagamy "wywijać się" od odpowiedzialności.

Ok ale czytalem gdzies ze art 286 KK dotyczy rowniez: oszustwa popełniane za pośrednictwem Internetu a rozumiem ze udostepnianie plikow jest czyms takim, i dlatego chcialbym sie zorientowac czy ktos mial podobna sytuacje i co zrobil.
Dodatkowo na forum nie zauwazylem zeby ktos napisal co bylo dalej? czy w kazdym przypadku gdy ktos nie podpisal ugody sprawa ucichla? Czy ktos jednak mial z tego powodu nieprzyjemnosci z policja i sadem? I jak w takim przypadku sprawa sie zakonczyla?

nocnygosc1 napisał:
Ok ale czytalem gdzies ze art 286 KK dotyczy rowniez: oszustwa popełniane za pośrednictwem Internetu a rozumiem ze udostepnianie plikow jest czyms takim,?
Nie.
Dowiedz się, o co chodzi i wtedy załóż temat.

Noix napisał:
I co ja mam zrobić? :/

Czy ta wiadomość przyszła na PW chomika czy na Twój adres e-mail?
Widzę, że gryzoń nie istnieje. Zamieniłeś nazwę chomika czy go usunąłeś?

Zawarcie ugody jest przyznaniem się do winy. Wypłata odszkodowania na mocy ugody pomoże co najwyżej uchronić Cię przed odpowiedzialnością cywilną. Nie zwalnia z odpowiedzialności karnej. Nikt Ci nie zagwarantuje, że nie poniesiesz sankcji karnych.

Jeśli do nich zadzwonisz będą mieli twój numer telefonu. Jeśli napiszesz to także twój e-mail. Łatwo w ten sposób ustalić twoje dane osobowe.

Na razie mają chyba tylko nazwę chomika i screeny.
Żeby cokolwiek udowodnić muszą mieć logi z chomikuj.pl.
Wtedy można ustalić jakie pliki się tam znajdowały, ile razy zostały pobrane, z jakiego adresu IP logował się właściciel chomika i kiedy, oraz Twój adres e-mail. Dopiero to może być wiarygodnym dowodem w sądzie. Po złożeniu doniesienia przez poszkodowanego, o popełnieniu przestępstwa, Prokurator może wszcząć śledztwo w celu uzyskania powyższych danych.

Nie wiem niestety czy logi są usuwane razem z gryzoniem. Jeśli tak (co nie jest pewne) to ich szanse są tycie. Jeśli nie, to możesz mieć problem.
Zrzut ekranu to marny dowód (można go łatwo zmanipulować). Jeśli pobrali z niego pliki (co zapewne zrobili, aby zabezpieczyć jako dowód) to też możesz mieć kłopoty.

Jednakże samo ustalenie adresu IP nie jest równoznaczne z ustaleniem osoby, która dane pliki rozpowszechniła. Kilka osób może korzystać z jednego komputera.

Na koniec pytanie: Co Ci też do głowy przyszło żeby wrzucać takie pliki na chomika i nie zabezpieczyć tego hasłem? Nigdy nie zrozumiem jak można ryzykować w ten sposób dla kilku marnych punktów. Jeśli już potrzebujesz coś pobrać z chomika (rzecz jasna jako kopię zapasową legalnie posiadanych plików!) to lepszą opcją jest opłacenie transferu. Serio. :D

nocnygosc1 napisał:
W zeszlym tygodniu dostalem listem poleconym wezwanie na policje w celu zlozenia zeznan w charakterze swiadka w sprawie o oszustwo z art 286 KK.

Ok juz wiem ze chodzilo o zupelnie cos innego z czym nie mam nic wspolnego. Nie mniej interesuje mnie czy ktos zostal w jakikolwiek sposob pociagniety do odpowiedzialnosci przez prokurature i sad za chomika? Ja ich olalem i do tej pory sie nie odzywali, usunalem chomika i zastanawiam sie czy po prostu byla to proba wyludzenia kasy czy naprawde sa w stanie i chca sie bawic w bieganie po sądach? Generalnie uwazam że skoro maja takie "niezbite" dowody to mogliby od razu do prokuratury to zglaszac a nie wysylac propozycje ugody. Swoje zadośćuczynienie i tak by w sądzie dostali. I czy wogóle takie propozycje są legalne?

z tego co mi wiadomo w mojej okolicy Policja ma kilka spraw o ustalenie danych osobowych osób korzystających z internetu pod określonymi adresami IP wraz z listą udostępnionych na portalu chomikuj.pl plików

napisze oczywiscie jak sprawa sie rozwinie

a moje pytanie czy ktokolwiek z tego forum miał sprawę w sądzie z tytułu udostępniania plików na wiadomym portalu??

Cześć! Jestem w takiej samej sytuacji tj. zapukała do mnie policja z nakazem prokuratora od Longpress i poprosili o laptopa :( wczesniej dostawalm listy z pogrożkami na maila z Najlepszej Windykacji ze mam zaplacic kase i podac im pesel itp...

Tak sie nad tym wszystkim zastanawiam czy przypadkiem nie podac wydawnictwa i tej NajlepszejWindykacji do prokuratury za:

- podzeganie do popelnienia przestepstwa (wysłanie wiadomości na Chomika z prosba o wyslanie ksiazki i obitenica wyslania czesci drugiej)

- dokonanie PROWOKACJI (ktora moze w Polsce robic tylko polica i to nie zawsze)

- proba wyludzenia i zastraszania - maile z pogrozkami

- nielegalnie gromadzenie i przetwarzanie danych osobowych (Pesel? IP ? heloł??? )

- naruszenie prawa do prywatnosci (Internet Privacy Act podpisany w 1995)

Co wy na to?

Witam a ja radze nie zadzierac z Zpav mi zdazyla policja zabrac kompy:( masakra do tego potem bylamna zeznaniu i jak dowiedzialam sie o ilosci plikow i wyznaczonej kwocie do zaplaty< dobre mieszkanie> to na tylek usiadlam , przyznjac sie do winy , dostalam tel by zawrzec ugode . poki co wstepnie zawarta Ale sprawa jest w prokuraturze , mam opisac do zpav swoja sytuacje i zobaczymy co dalej . My zadnego powadomienia od zpav nie dostaliśmy a dodatowo dyskow nie odzyskamy co proponujecie ???/:confused:

elo.

ja mam podobną akcję. wpadła policja, zabrała komputer...

nawet nie wiem, czy chodzi o chomika, czy coś innego, bo jeszcze nie było przesłuchania..

czy jest sens zawierać ugodę? czy raczej nic z tym nie robić??

czy zpav ma naprawdę prawa do całej muzyki, jaka tylko jest na świecie?

jak potoczyły się sprawy innych użytkowników???

Czyli z tego wszystkiego wynika, że lepiej nie korzystać z chomika w przypadku udostępniania plików muzycznych ;]

Zależy co było na tym komputerze. Jeśli miliony utworów muzycznych...

witam przenoszę wątek tutaj ponieważ w poprzednim temacie nie uzyskałem odp.
byłem dziś na policji odpowiadałem jako świadek
chodzi o rozpowszechnianie plików muzycznych, sprawę na policję zgłosił ZPAV pliki w 100% są zachomikowane ale niestety nie zabezpieczone hasłem, wiedzą że konto na chomikuj należało do mnie. od pół roku jest zablokowane nie da się go usunąć

co mi grozi w takiej sytuacji?
jest jakaś szansa się wybronić?
ktoś ma podobny problem?

Witam, mam nietypowe i niezadawane wczesniej pytanie.
Załóżmy, że:

1) dostałem wezwanie na komisariat celem złożenia wyjaśnień dot. udostępniania treści na chomikuj.pl a NIE JESTEM jego właścicielem, tylko znajomy, który podał mi LOGIN i HASŁO (on utworzył i udostępniał pliki),

2) Nie chce wyjść na KAPUSIA, czy da się z tego wyjść, czy zostaje mi jedynie PODAĆ go jako właściciela i udostępniającego pliki.

Powrót