ZPAV a chomikuj.pl

• Autor wątku Autor wątku Placek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ola1234567892 napisał:
1) dostałem wezwanie na komisariat celem złożenia wyjaśnień
Na pewno wyjaśnień? Zostałeś wezwany w charakterze podejrzanego?

Napisałem ogólnie, oczywiście - w charakterze świadka, ale to jest chyba jednoznaczne ze składaniem jakiś wyjaśnień.

ola1234567892, Występując w charakterze świadka masz obowiązek złożyć zeznania zgodne z prawdą.
Prawo do odmowy składania zeznań przysługuje osobom najbliższym dla oskarżonego (art. 182 § 1 i 2 kpk) oraz osobie, będącej w innej toczącej się sprawie oskarżoną o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem (art.182 § 3 kpk)

Prawo do odmowy udzielenia odpowiedzi na pytanie przysługuje ci w sytuacji, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić ciebie lub osobę dla ciebie najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe (art. 183§ 1 kpk).

"Osobą najbliższą" może być małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia, jej małżonek oraz osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.

Policja będzie starała się ustalić, kto jest właścicielem danego konta i kto mógł rozpowszechniać z niego pliki. Policja mogła wcześniej usalić m.in. z jakiego adresu IP konto zostało zarejestrowane oraz z jakich adresów logowano się do konta, dlatego nie warto w tym zakresie podawać nieprawdziwych informacji, bo grozi za to odpowiedzialność karna.
Samo dokładne ustalenie, kto w jakim czasie i zakresie korzystał z konta może być już trudniejsze zarówno dla ciebie jak i dla policji, dlatego w sytuacji gdy nie jesteś czegoś pewna lub nie pamiętasz także warto to podkreślić.

Dziękuję bardzo, dane właściciela konta (adres , telefon) podam jedynie w ostateczności, zadania pytania przez funkcjonariuszy.

Pozdrawiam

A będzie to zapewne jedno z pierwszych pytań.

Czy ma ktoś doświadczenie z wygraniem z firmami , które bez podstaw wysyłają zawiadomienie na Policję. Mam ochotę o pozew o rekompensatę za straty moralne i stres, powiedzmy 20.000zł

A tak z ciekawości możesz przedstawić jak wyglądało przesłuchanie?

Witam,

Jestem świeżo po przesłuchanie właśnie w sprawie Rozpowszechniania plików poprzez portal chomikuj.pl zgłoszonej przez ZPAV.

Przesłuchanie wyglądało tak, że zostałem pytany o to czy miałem tam konto - tego nie ukrywałem, wspomniałem, że zostało zablokowane ponad pół roku temu, nie pamiętam z jakiego powodu.
Dalej dodałem, że pliki na moim chomiku znalazły się przez inne chomiki z których je chomikowałem w celu zebrania ich w jednym miejscu do słuchania jej przez aplikację chomika.
Po pytaniu czy przeczytałem regulamin powiedziałem, ze mniej więcej - czuję, że niepotrzebnie. Dalej po pytaniu powiedziałem, że jestem świadomy, że nie można
rozpowszechniać plików muzycznych.

Przesłuchujący mnie policjant powiedział, że to nie skończy się fajnie.

Macie jakieś pomysły co dalej robić?

Dodam, że jestem studentem i jakiekolwiek większe koszty mogą mnie pogrążyć materialnie.
Nie wiedziałem, że nie można trzymać plików wrzuconych przez kogoś innego i ich tylko słuchać - nie pobierałem ich na komputer.

Pozdrawiam :)

timmettt napisał:
... Nie wiedziałem, że nie można trzymać plików wrzuconych przez kogoś innego i ich tylko słuchać - nie pobierałem ich na komputer. ...
Nie można bezprawnie rozpowszechniać.

A ja się tak zastanawiam czy jeżeli jestem właścicielem łącza internetowego i idę na przesłuchanie w charakterze świadka, to czy na pytanie przez policje czy znam właściciela chomika mogę skorzystać z prawa do odmowy na pytanie z racji iż może to dotyczyć kogoś mi bliskiego? I nie zdradzić jego danych osobowych?

kamillo211 napisał:
... mogę skorzystać z prawa do odmowy na pytanie z racji iż może to dotyczyć kogoś mi bliskiego? ...
Zarówno w postępowaniu cywilnym jak i karnym lecz należy pamiętać, że katalog osób uznanych za najbliższą jest katalogiem zamkniętym.

Tak wiem, że jest jasno zdefiniowane kto to najbliższa osoba.
A idąc dalej, na pytanie o dane osobowe osób z którymi mieszkam, jeżeli są to najbliższe osoby, muszę podać te informacje czy też mogę odmówić odpowiedzi na te pytania?

W jaki sposób podanie danych osobowych miałaby narazić te osoby na odpowiedzialność karną?

Np. Wykryto, ze z IP takiego i takiego doszlo do naruszenia. Właściciel Internetu w domu wie, ze nic nie zrobił i na pewno jest niewinny, ale może podejrzewać ze to ktos inny z domowników, wiec nie chce ich narażać na żadne podejrzenia.

Cześć. Dostałam wczoraj wiadomość przedsądową o naruszenie praw. Chodzi właściwie o tylko jeden plik. Dokładnie film. Napisałam maila do kancelarii tak jak chcieli, dostałam odpowiedź i teraz czekam na szczegóły.

Powinnam się zgadzać o polubowne zakończenie sprawy? Jak mniej więcej wyniosą koszty za jeden plik?

Dostałaś wiadomość na chomikuj czy listownie?

W tym pierwszym wypadku kancelaria prawdopodobnie nie dysponuje Twoimi danymi osobowymi oraz nie zgłaszała jeszcze sprawy do prokuratury. Oznacza to, że podpisanie ugody w zasadzie powinno zakończyć wszelkie roszczenia z ich strony, oczywiście wraz z zaprzestaniem udostępniania pliku przez Ciebie.

W tym drugim wypadku kancelaria zgłosiła sprawę do prokuratury. Oznacza to, że dysponuje Twoimi danymi osobowymi oraz przeciwko Tobie toczy się postępowanie karne. Jeżeli podpiszesz ugodę to najprawdopodniej prokurator umorzy sprawę, ale nie musi tego robić. Ponadto, w zależności od treści ugody, możesz przyznać się do przestępstwa, co przy braku umorzenia może zaowocować np. wyrokiem w sprawie karnej (najprawdopodobnie grzywny). Dlatego dokładnie przeanalizuj co podpisujesz.

Jeżeli nie podpiszesz ugody, to kancelaria może (ale nie musi!) dokonać zgłoszenia do prokuratury. Prokurator zdobędzie np. adres IP z którego się logowałaś, dane i mail na które się rejestrowałaś, dane właściciela łączą powiązane z IP itp. Może również wezwać osoby zamieszkałe w danym miejscu na przesłuchanie lub nawet skonfiskować komputery. Ogólnie będzie szukał osoby, która film udostępniła. Oczywiście prokuratura ma dużo pracy i może się nie przykładać do pracy dla jednego filmu, na komputerze może nie być już śladu po aplikacji chomikuj, a dane na które się rejestrowałaś mogą być nieprawdziwe itp. W przypadku braku udowodnienia winy w procesie karnym, kancelarie raczej uznają że mają za mało dowodów na proces cywilny.

Koszty ugody zależą od kancelarii, która się z Tobą skontatkowała i podobno wahają się od kilkuset do kilku tysięcy złotych. W procesie cywilnym kancelaria może się maksymalnie ubiegać o 2- (nieświadome naruszenie) lub 3-krotność (świadome naruszenie) licencji na dany film.

Ogólnie jak widzisz w mojej wypowiedzi jest bardzo dużo słowa "może". Niestety tak wyglądają sprawy obecnie związane z naruszeniem praw autorskich. Po dokładną analizę swojej sytuacji powinnaś udać się do adwokata i/lub przejrzeć umieszczone tu wątki.

Ostatnia edycja:
Witam,

niedawno właśnie dostałam odpowiedź.

Oczywiście chcą załatwić to polubownie. Napisali mi, że za ten jeden film muszę zapłacić 1500 zł. Mogę to rozbić na raty więc nie jest tak źle jak przypuszczałam.

Kontaktujemy się drogą mailową rzecz jasna, sprawa nie trafiła do prokuratury.

Czy jeśli zgodziłam się załatwić sprawę polubownie i podpiszę ugodę to jak to później będzie się odbywało? Miałeś z tym do czynienia?

Lepiej podpisując ugodę skonsultuj ją z profesjonalnym prawnikiem obytym w temacie. Pamiętaj, że podpisanie tego to przyznanie się do winy, a to tylko ułatwi ewentualnie kolejne nieetyczne kroki ze strony takich "kancelarii", bo to już zależy od nich...

Tak z ciekawości jaka kancelaria?

kancelaria CODEX z B-Białej.

Tak, właśnie poprosiłam aby wysłali mi ugodę i dalej pójdę z tym aby się skonsultować z prawnikiem.

Zresztą coś mi tutaj naprawdę śmierdzi.

Dostałam grzywnę w wysokości 1500 zł. Bez problemu rozkładają mi to na raty jak tylko chcę. Bardzo się cieszę, jednak uważam, że to dosyć dziwna sprawa.

Nie mają moich danych kontaktowych, zupełnie nic..Na koncie w chomiku też mam podane jakieś bzdury, żadnych prawdziwych danych. Konto zakładałam x lat temu jako dzieciak. Zastanawia mnie fakt czy gdybym olała sprawę mogli by znaleźć mnie przez adres IP? Jak to jest?

małami93 napisał:
Napisali mi, że za ten jeden film muszę zapłacić 1500 zł.
A jest to jedyny film/utwór jaki rozpowszechniałaś przez chomika?

Powrót