Zróżnicowany spadek do podziału

• Autor wątku Autor wątku berbelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berbelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!
Mam wielką prośbę o porady, sugestie i jakiekolwiek uwagi, które mogłyby mi pomóc.

Sytuacja jest taka, że po rodzicach jest do podziału spadek, jest 5 osób dziedziczących (rodzeństwo ok 50-60 lat).
W skład spadku wchodzi:
-5 działek budowlanych o różnej wartości - bez zabudowań, przez nikogo nie zawłaszczone
-działka + dom w którym mieszkali rodzice, teraz mieszka tam jedno z rodzeństwa osoba A. ok 10-15 lat
-działki rolne
-las
-nielegalna bacówka na szlaku na Turbacz (wybudowano ją 30 lat temu, ale bez pozwolenia) z polem przylegającym.
Nie mamy pojęcia ile i gdzie to dokładnie jest, wiem że wszystkiego jest 8,5 hektara

Moja sytuacja jest taka, że pomagam córce jednemu z rodzeństwa, stąd moje pytania:
a) co zrobić by wszystkie prawa po matce dziedziczącej spadek miała córka (jest pełna zgoda matki)?
b) gdzie można sprawdzić wielkość i położenie całego tego spadku?
c) co z osobą mieszkającą w domu rodziców, czy jest coś takiego jak zasiedzenie i na czym to polega? Z osobą tą trudno się będzie
dogadać bo to bezdzietny alkoholik.
d)czy jest możliwy nierówny podział majątku przez sąd, nie mamy kontaktu ze spadkiem
e) ile może trwać proces jeśli rodzina nie dojdzie do consesusu, czy sąd może w razie blokady przez rodzinę zmusić do podziału,
spłat
f) co generalnie powinniśmy zrobić

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi mogące mi pomóc

zapomniałem dodać, nie ma żadnego testamentu, wszystko leży od paru lat samo sobie

Rozumiem, że jest już postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po rodzicach. Jeżeli nie ma, to od tego należy zacząć.

a) Np. darowizna udziału w spadku.
Cytat:
Art. 1051. Spadkobierca, który spadek przyjął, może spadek ten zbyć w całości lub w części. To samo dotyczy zbycia udziału spadkowego.

b) Wydział Geodezji w Starostwie Powiatowym, aby uzyskać informacje o nieruchomościach (przede wszystkim numerach KW), a następnie wydział ksiąg wieczystych sądu rejonowego.
c) Jest coś takiego jak zasiedzenie. Proszę poszukać na forum, bo było mnóstwo razy.
d) Jeżeli zostanie złożony wniosek o dział spadku, to sąd może np. przyznać jedną nieruchomość konkretnemu spadkobiercy, nakazując spłacenie innych.
e) Ile może trwać = wróżbiarstwem się nie zajmuję. Tak, sąd może zmusić do podziału. Po prostu niezależnie od woli spadkobierców podzieli miedzy nich majątek spadkowy.

Powrót