Zrzeczenie się części domu

• Autor wątku Autor wątku Izabelac94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izabelac94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. W ostatnich dniach mój tata umarł i zostawił połowę domu. Mieszka tam tylko mój brat który jest zameldowany.
Testament nie był zapisany.
Mam brata( który zamieszkuje dom taty i jest tam zameldowany) oraz siostre( mieszka w innym mieście)
Chciałabym się zrzec części tego domu. Z tego co czytałam na internecie to dom będzie dzielony na nas trójkę. W jaki sposób mam to zrobić? gdzie mam zgłosić że chciałbym się zrzec części. Jakie będą dalsze procedury? czy moja siostra i brat dostaną listowanie jakaś informacje że się zrzekłam? pozdrawiam

Na rzecz siostry i brata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy żona Twojego ojca zmarła przed nim (lub byli rozwiedzeni)?
Czy w skład spadku po ojcu wchodzi coś co chciałabyś dostać dla siebie?

tak żona mojego taty zmarła przed. nie chce niczego, po prostu chce się zrzec

Możesz zlecić notariuszowi sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego Twoje oświadczenie o odrzuceniu spadku po ojcu (przypadającego Ci z ustawy). Koszt u notariusza 80 zł. Wtedy tylko pozostała dwójka dzieci ojca będzie powołana do dziedziczenia po nim (po 1/2 części spadku każde z nich).
W akcie notarialnym poproś o zaznaczenie że jego wypisy można wydawać także Twojemu bratu i siostrze.

Do notariusza potrzebny będzie odpis skrócony aktu zgonu ojca z USC.
Potrzebne będzie też zaświadczenie z urzędu gminy o ostatnim miejscu zamieszkania ojca i jego numerze PESEL (jeśli osoba wnioskująca powie że potrzebny jest do notarialnego poświadczenia dziedziczenia to dostanie je za darmo).

dziękuję, a co będzie dalej jeśli siostra i brat zrzekną się równiez? jak to dalej jest rozwiązane?

[FONT=&quot]***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***[/FONT]

Eh, nie zapytałem przecież - czy masz dzieci?

tak, mam dwie córki. Ale jeżeli mój siostra, brat oraz ja zrzekniemy się z domu to komu się później będzie należał? moim córkom? czy np. siostrze mojego ojca

Jeżeli Ty odrzucisz spadek po ojcu wtedy powołane do dziedziczenia spadku będą Twoje córki. Jeżeli one odrzucą spadek (a nie mają swoich dzieci) to dopiero wtedy zwiększy się udział w spadku Twojego rodzeństwa.
Jeżeli Twój brat i siostra odrzucą spadek wtedy ich dzieci, wnuki, prawnuki będą powołane do spadku. Uwzględnia się także dzieci, wnuki, prawnuki które były już poczęte w łonie matki w chwili śmierci spadkodawcy. Jeżeli wszystkie dzieci, wnuki i prawnuki spadkodawcy (ogólnie mówiąc zstępni) odrzucą spadek wtedy do dziedziczenia powołani są rodzice spadkodawcy. Jeżeli któreś z rodziców nie żyje to jego udział w spadku przypada rodzeństwu spadkodawcy. Jeżeli obydwoje rodzice nie żyją to spadek przypada rodzeństwu spadkodawcy. Jeżeli któreś z rodzeństwa nie żyje to jego udział w spadku przypada jego dzieciom, wnukom, prawnukom itd.

Jeżeli rodzeństwo i ich zstępni odrzucą spadek to w następnej kolejności do dziedziczenia będą powołani dziadkowie spadkodawcy. Jeżeli któryś z dziadków nie żyje to udział spadkowy który by mu przypadał dziedziczą jego zstępni. Nie bierze się przy tym pod uwagę tych zstępnych dziadków którzy byli powołani do dziedziczenia we wcześniejszej kolejności ponieważ oni odrzucili już spadek i są uważani jak gdyby zmarli przed spadkodawcą.
Jeżeli dziadkowie i ich zstępni odrzucą spadek to w następnej kolejności do dziedziczenia powołane są dzieci zmarłej żony których ojcem biologicznym (ani przysposabiającym) nie był spadkodawca.
Jeżeli brak takich dzieci lub odrzucą one spadek wtedy do dziedziczenia powołana jest gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.

Jeżeli któryś ze spadkobierców jest małoletni wtedy rodzic takiego dziecka musi najpierw uzyskać z wydziału rodzinnego sądu rejonowego zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu dziecka. W tym celu musiałby udowodnić że długi spadku przewyższają lub są bliskie wartości aktywów spadku lub że z uwagi na dużą liczbę wierzycieli spadkowych niepożądane było by uwikłanie dziecka w postępowania sądowe i egzekucyjne.

Ostatnia edycja:
no dobrze czyli najpierw pytane będą moje dwie córki o dom a dopiero później jak odrzucą następne jest moje rodzeństwo? ( czyli dzieci mojego taty ) nie są ważniejsi?

Nie. Osoby które na daną chwilę są jednocześnie powołane do dziedziczenia mogą odrzucać spadek niezależnie od siebie.

Najpierw jest powołane do dziedziczenia troje dzieci spadkodawcy. I każde z nich może odrzucić spadek w dowolnej kolejności i niezależnie od siebie. Jest to możliwe ponieważ w oświadczeniu o odrzuceniu spadku nie wskazuje się dokładnego udziału w spadku który się odrzuca a tylko odrzuca się spadek ze wskazaniem tytułu z którego wynika powołanie do jego dziedziczenia. W przypadku braku testamentu to takim tytułem powołania do dziedziczenia spadku może być tylko ustawa kodeks cywilny (tzw. powołanie do dziedziczenia z ustawy).

Jeżeli Ty odrzucisz spadek przypadający Ci z ustawy to wtedy do dziedziczenia z ustawy powołane jest Twoje rodzeństwo oraz Twoje dzieci i każde z tych czworga osób może w dowolnej kolejności i niezależnie od siebie odrzucić spadek przypadający z ustawy. Osoba odrzucająca spadek musi posiadać tylko wiedzę czy jego bezpośredni poprzednik powołany do dziedziczenia odrzucił już spadek czy jeszcze nie.

Dopiero gdy spadek ma przejść na następną kategorię osób powołanych do dziedziczenia to wtedy pierwsi spadkobiercy z takiej kategorii muszą mieć wiedzę czy wszystkie osoby z poprzedniej kategorii odrzuciły spadek. Na przykład gdy wszyscy zstępni spadkodawcy odrzucą spadek to następną kategorią osób powołaną do dziedziczenia są rodzice spadkodawcy i małżonek spadkodawcy.
Wtedy rodzic spadkodawcy musi mieć pewność że wszyscy zstępni spadkodawcy odrzucili spadek bo właśnie to spowoduje że jest powołany do dziedziczenia z ustawy a dopiero będąc powołanym do dziedziczenia może odrzucić spadek przypadający mu z ustawy. W przeciwnym razie jego odrzucenie spadku może okazać się przedwczesne i nie wywołałoby skutków prawnych (na co bardzo liczą wierzyciele spadku).

Zajrzyj też do poradnika spadkobiercy na forum w którym wyjaśniono Kolejność dziedziczenia (i tym samym ODRZUCANIA SPADKU)

Ostatnia edycja:
moje dwie córki też prawdopodobnie będą chciały się zrzec z domu mojego taty. Jedna córka przebywa za granicą. Czy potrzebny jest jej podpis aby mogła się zrzec? jak to będzie rozwiązane? to już ostatnie pytanie. Dziękuję bardzo za tak długie odpowiedzi. Wszystko mi wyjaśniły. Dzisiaj idę do notariusza

Izabelac94 napisał:
zrzec z domu mojego taty
To jest niewłaściwe określenie. Odrzucając spadek nie dziedziczysz nie tylko tego najcenniejszego składnika spadku ale w ogóle nie dziedziczysz czegokolwiek (także długów).
Poza tym, w treści oświadczenia o odrzuceniu spadku nie wymienia się składników majątku spadkowego ani długów bo to jest zbędne.

Izabelac94 napisał:
Jedna córka przebywa za granicą. Czy potrzebny jest jej podpis aby mogła się zrzec?
Jeżeli córka jest pełnoletnia i ma obywatelstwo polskie to najszybszą opcją jest przygotowanie samemu i wydrukowanie pełnomocnictwa do odrzucenia spadku przypadającego jej z ustawy. Pełnomocnictwo musi zostać podpisane przez Twoją córkę w obecności konsula RP za granicą w celu poświadczenia własnoręczności jej podpisu na pełnomocnictwie. Będzie to miało taki sam skutek jak poświadczenie własnoręczności podpisu przez notariusza.

Następnie córka wyśle pocztą ten dokument pełnomocnictwa swojemu pełnomocnikowi w Polsce. Córka może udzielić pełnomocnictwa nawet jeszcze zanim Ty odrzucisz spadek bo dopiero data złożenia oświadczenia przez pełnomocnika w Polsce musi być brana pod uwagę dla oceny skuteczności odrzucenia spadku (czyli czy odrzucenie spadku nie było przedwczesne).

Gdy Ty już odrzucisz spadek po ojcu wtedy pełnomocnik Twojej córki będzie mógł w kancelarii notarialnej odrzucić w jej imieniu spadek przypadający jej z ustawy po jej zmarłym dziadku. Oświadczenie pełnomocnika zostanie zapisane w akcie notarialnym. Pełnomocnictwo pozostanie w kancelarii jako załącznik do oryginału aktu notarialnego. Pełnomocnik będzie mógł pobierać od notariusza wypisy aktu notarialnego (w dowolnej ilości). Notariusz wyśle jeden wypis aktu notarialnego do sądu spadku aby był tam ślad o tym odrzuceniu spadku.
Pełnomocnikiem możesz być Ty lub inna osoba pełnoletnia (nawet niespokrewniona).

Załączam do tego postu plik: Pełnomocnictwo do odrzucenia spadku z ustawy.doc
Jest to wzór pełnomocnictwa do odrzucenia spadku przypadającego spadkobiercy z ustawy.
Wpisałem tam "Monachium" jako nazwę miejsca udzielenia pełnomocnictwa. Jest to siedziba jednego z konsulatów na terytorium RFN.
Dane osobowe są wymyślone.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
hej. wczoraj podpytalam się koleżanki asystentki notariusza aby przejrzała wszystkie dokumenty z moim tatą związane. Okazało się że połowa domu należy dalej do mojej mamy ( w księdze wieczystej są zapisane dwie osoby) która umarła kilka lat temu. Połowa domu po śmierci nie zostala przepisana na mojego tatę. Co w takim przypadku? nie mogę się zrzec swojej mamy skoro nie żyje... jak to jest rozwiązane?

Izabelac94 napisał:
Okazało się że połowa domu należy dalej do mojej mamy która umarła kilka lat temu ( w księdze wieczystej są zapisane dwie osoby).
Kto jest tą drugą osobą w księdze wieczystej?

mój ojciec który umarł tydzień temu .Mama umarła w 2013 i część domu nie została przepisana na tatę. W księdze dalej są dwie osoby

Mam wrazenie ze autorka chce poprostu darowac swoja czesc spadku a konkretnie udzialy w domu swojemu rodzienstwu. Tylko mylnie to nazywa zrzeczeniem.

Dziekuje

Izabelac94, czy Twój ojciec pozostawił długi w spadku i dlatego chcesz odciąć się od spadku ojca czy masz inne powody?

Żadnych długów nie posiada. Dom jest w bardzo opłakanym stanie. Problemy w przeszłości z dogadywaniem się z rodzeństwem. Zbyt dużo kłopotów, mam już swój wiek i po odejściu taty nadal nie mam siły na ponowny stres. Widziałam powyzsza wiaodmosc w takim razie czym różni się zrzeczenie a oddanie mojej części rodzeństwu? Ponawiam że tata nie zapisał testamentu. Moja mama nie żyje już 5 lat a w księdze wieczystej dalej zapisana jest jako właściel domu wraz z moim ojcem. Byłam u notariuszki, powiedziała, że w księdze wieczystej dalej w domu ma udziału moja nieżyjąca mama ( pół domu) i mój tata( pół domu) po śmierci mamy dom w całości nie został przepisany na mojego tatę. Czy notariuszka mówi prawde? czy to nie jest tak ,że gdy w księdze wieczystej widnieje moja mama i tata a gdy moja mama umarła to ta część domu automatycznie przechodzi na mojego tatę?

prosiłabym o wyjaśnienie tych dwóch pojęć.

Powrót