Zrzeczenie się spadku a zachowek

• Autor wątku Autor wątku Matt9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matt9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Około 10 lat temu rodzice spisali testament, w którym swoje mieszkanie darowali w nim mojemu jedynemu bratu.
W grudniu 2019r zmarł mój ojciec, po czym w sądzie nastąpiło otwarcie testamentu. Na rozprawę stawiłem się z mamą, natomiast nie stawił się brat. Zgodnie z słowną umową z mamą, zrzekłem się spadku po ojcu - czyli połowy mieszkania. Mój brat miał zrobić to samo, by mieszkanie zostało w rękach matki do jej śmierci - lecz nie stawił się.

Dopiero potem dotarło do mnie, ze zrzekłem
Się prawa do zachowku z połowy mieszkania, której już teraz właścicielem jest mój brat i - jeżeli dobrze rozumuje - po śmierci mamy, która jest współwłaścicielką mieszkania (razem z bratem), będę mógł starać się o zachowek tylko z jej połowy.

Proszę o poradę, czy mój tok myślenia jest prawidłowy i czy jest jakieś wyjście, by starać się o zachowek od całości majątku (mieszkania)

Tak, za życia ojca mieszkanie było współwłasnością.

Witam chciałbym ponowić pytanie - być może uda mi się uzyskać poradę/odpowiedź :-)

Szczególnie interesuje mnie odpowiedź na pytanie, czy mimo nie wniesienia roszczeń (o zachowek) w sądzie, mam jeszcze prawo do zachowku po ojcu, czyli połowie mieszkania.
Czy obowiązuje tutaj prawo dziedziczenia, czyli zrzekając się, moje dzieci mają prawo do wniesienia roszczenia?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Testament po ojcu został odczytany na sali sądowej.
Sędzia zapytał czy wnoszę roszczenie do testamentu

Ojciec testamentem powołał do dziedziczenia wyłącznie twojego brata. Więc jakiego spadku ty się "zrzekłaś" skoro nie byłaś spadkobiercą?
Opisz dokładnie sposób i okoliczności tego "zrzeknięcia".

Powrót