Zrzeczenie sie spadku kolejność dziedziczenia

• Autor wątku Autor wątku maniek971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek971

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,zmarła pozostawiła długi ,jeżeli miała kilkoro dzieci ,wnuki, prawnuki,załóżmy że jedno z dzieci nie złoży do Sądu lub notariusz wniosku o zrzeczenie się spadku ,to dług przechodzi tylko na to jedno dziecko ? czy też na wnuki i prawnuki i innych w kolejności.
Załóżmy że ja się zrzekam, po jakim czasie moje dziecko musi zrobić to samo?

wniosku o zrzeczenie się spadku

Chodzi tutaj o odrzucenie spadku. Zgodnie z art. 1012 Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2024.1061) spadkobierca może bądź przyjąć spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi (przyjęcie proste), bądź przyjąć spadek z ograniczeniem tej odpowiedzialności (przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza), bądź też spadek odrzucić.

W świetle art. 1015 § 1 k.c. oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. Będzie to najczęściej dzień w którym spadkobierca dowiedział się o śmierci spadkodawcy.

po jakim czasie moje dziecko musi zrobić to samo

Czy Twoje dziecko jest pełnoletnie?

Więcej informacji tutaj:

https://www.gov.pl/web/kanada/oswia...adku-w-imieniu-maloletniego--zmiana-przepisow

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedz ,to co powyżej jest mi znane,tylko chciałbym sie dowiedzieć ,co w przypadku gdy jedno z dzieci zamrłej(bądź jakakolwiek osoba w kolejności dziedziczenia) nie odrzuci spadku ,czy spadek(dług) przechodzi tylko na tą jedna osobę, czy na wszystkich pozostałych wnuki prawnuki itd. którzy nie odrzucili spadku?

jan.jakub napisał:
Kolejność jak w wątku
Punkt 3 z podanego linku
"3. Jeżeli spadkodawca:
nie ma: małżonka,
ma: dzieci,
to dzieci dziedziczą wszystko w częściach równych."

z tego co powyżej by wynikało że jeżeli osoba(dziecko) która nie odrzuci spadku dziedziczy wszystko i tylko ta osoba, nie ma tutaj mowy o wnkach itd.

jan.jakub napisał:
Dziedziczenie zatrzymuje się na osobie która przyjmie spadek.
A jeśli osoba pierwsza w kolejności ustawowego dziedziczenia odrzuci spadek, to dla następnej w kolejności dziedziczenia osoby bieg terminu 180 dni rozpoczyna się właśnie daty odrzucenia spadku przez "pierwszą" osobę?

numenius napisał:
to dla następnej w kolejności dziedziczenia osoby bieg terminu 180 dni rozpoczyna się właśnie daty odrzucenia spadku przez "pierwszą" osobę?
Moim zdaniem tak.
Wanda67 napisał:
W świetle art. 1015 § 1 k.c. oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

To proszę jeszcze o odpowiedź
1.Jeżeli nic nie zrobię to po upływie 6-mc spadek automatycznie będzie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza ?czy może jako przyjęcie proste ?
2.Jak się postępuję w takiej sytuacji jak przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza,jeżeli zmarła zostawiła dług,wiem że trzeba zrobić wykaz inwentarza, i co dalej,czekać na orzeczenie sądu ,aby okazać się w banku ,że jesteśmy zwolnieni z uregulowania długu ?
3.Jeżeli jest tylko dług ,to po okazaniu się orzeczeniem sądu w banku ,dług już nie przechodzi na innych zstępnych ?
4.W wykazie inwentarza należy uwzględnić: przedmioty należące do spadku ,o jakie przedmioty chodzi ?czy są to tak prozaiczne jak np.lodówka ,pralka,tv,meble, czy bardziej jak ,droga biżuteria, antyki,nieruchomości ?
5.Czy taki wykaz musi sporządzić każde z dzieci zmarłej ?

Co do pierwszego to proszę przeczytać kodeks cywilny Art. 1015.
Co do pozostałych to nie wiem. Może ktoś inny. Było kilka wątków na tym forum odnośnie pozostałych punktów

Powrót