zus jak długo

• Autor wątku Autor wątku maxiu27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxiu27

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam jestem obecnie na chorobowym już 2 miesiące wypadł mi dysk a z tego co wiem maksymalnie mogę być 6 miesięcy na takim chorobowym później tracę prace prawda to??

nie, po 6 miesiącach możesz jeszcze ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne.

a jak będę na tym świadczeniu to nie tracę pracy??

ogólnie to jest tak że aktualna umowa kończy mi się 31 lipca jeżeli po tym czasie będę na tym świadczeniu to muszą mi przedłużyć tak jak bym był w pracy?? oczywiście jeżeli zechcą

Ostatnia edycja:
czy to jak już mi się skończy 31 to mam już po pracy??

i czy te 6 miesięcy liczy się od 1 miesiąca chorobowego czy od 2 bo pierwszy płaci pracodawca a 2 dopiero zus to jak to jest??

Te 6 msc. Liczy sie od pierwszego zwolnienia po 6 msc jesli jestes nadal chory mozesz ubiegac sie o swiadczenie rehab. Jesli je otrzymasz (co nie jest powiedziane, o tym decyduje komisja) przez pierwsze 3 msc tegoż świadczenia jestes pracownikiem chronionym czyli pracodawca nie moze cie zwolnic.

dopiero po tych 3 miesiącach??? a ile wynosi takie świadczenie??

Oblicza ci srednia z 12 ostatnich msc. Teoretycznie 6msc zwolnienia i 3msc swiadczenia. Ale moze cie zwolnic a nie musi

maxiu27 napisał:
ogólnie to jest tak że aktualna umowa kończy mi się 31 lipca
więć pracodawca może zakończyć z Tobą współpracę tego dnia

iza20-21 napisał:
Te 6 msc. Liczy sie od pierwszego zwolnienia po 6 msc jesli jestes nadal chory mozesz ubiegac sie o swiadczenie rehab. Jesli je otrzymasz (co nie jest powiedziane, o tym decyduje komisja) przez pierwsze 3 msc tegoż świadczenia jestes pracownikiem chronionym czyli pracodawca nie moze cie zwolnic.
to nie jest do końca prawda bo okres po którym możliwe jest rozwiązanie umowy zależy od stażu pracy u danego pracodawcy

to przed 31 spróbuje pójść do pracy zobaczę możne da następną teraz by musiał chyba na stałe bo to już 3 by była:-D:-D

Agnieszka3M napisał:
więć pracodawca może zakończyć z Tobą współpracę tego dnia

to nie jest do końca prawda bo okres po którym możliwe jest rozwiązanie umowy zależy od stażu pracy u danego pracodawcy

no wy lipcu 31 mój okres wynosił bym tam 3lata to jak to jest?

bo zastanawiam się do operacji mam 3miesiące i czy nie iść na te 3miesiące jak bym np.poszedł to po tych 3miesiącach chorobowe liczy mi się od nowa?6miesięcy

Powrót