Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

chciałam sie zapytac jak to obliczasz i czy wiesz na czym to polega....

Moja dziewczyna i ja jesteśmy spokrewnieni - nasi dziadkowie byli braćmi. Chciałbym wiedzieć jaki to stopień i czy na przeszkodzie w zawarciu małżeństwa może stać prawo kanoniczne lub państwowe.

Nie bardzo wiem jak to dokładnie napisać, ale spróbuję:
Dziadkowie to (ja nazywam to małżeństwem na krzyż :) )

siostra a i brat a ; siostra b i brat b = dwa małżeństwa
1) siostra a z bratemb
2)siostra b z bratem a

syn c pierwszego malżeństwa ab
córka d drugiego małżeństwa ba

Czy możliwe jest malżeństwo syna syna c z córką córki d ?

Nic z tego nie rozumiem. Jeśli jednak jest tak, że babcia kobiety jest siostrą dziadka mężczyzny, a dziadek kobiety jest bratem babci mężczyzny, to jest to 6. stopień w linii bocznej, czyli nie ma żadnych przeszkód zarówno na kanwie prawa państwowego, jak i kanonicznego

Właśnie tak - pięknie dziękuję :roza:

Trochę historii: niewiele o osbie wiedzieliśmy - nasze rodziny nie utrzymywały kontaktów ze sobą. Nasze mamy są siostrami. Czy jest szansa zebyśmy byli ze sobą legalnie? Czy mozemy wziąść ślub zgodnie z prawem ?

proszę o pomoc
czy ja i mój partner możemy być razem skoro jesteśmy spokrewnieni? a wygląda to tak: mama jego babci i tata mojego dziadka to rodzeni brat i siostra czyli nasi dziadkowie to brat i siostra cioteczni

który to stopień pokrewieństwa?

hej
mam pytanie: mam chłopaka, nasi ojcowie są kuzynami, a nasze babcie siostrami. Jaki jest miedzy nami stopień pokrewieństwa i czy takie małżeństwo jest możliwe? Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam,

Mam pytanie? Czy coś stoi na przeszkodzie bym mógł stanowić związek z Moja Kuzynką:

jej Babcia ze strony ojca oraz moja ze strony ojca to siostry, który to stopień pokrewieństwa ?

Dziekuje

edithnow napisał:
Trochę historii: niewiele o osbie wiedzieliśmy - nasze rodziny nie utrzymywały kontaktów ze sobą. Nasze mamy są siostrami. Czy jest szansa zebyśmy byli ze sobą legalnie? Czy mozemy wziąść ślub zgodnie z prawem ?
4. stopień pokrewieństwa w linii bocznej. Wg prawa polskiego - brak przeszkód, wg prawa kanonicznego - potrzebna dyspensa.

aeropostale napisał:
czy ja i mój partner możemy być razem skoro jesteśmy spokrewnieni? a wygląda to tak: mama jego babci i tata mojego dziadka to rodzeni brat i siostra czyli nasi dziadkowie to brat i siostra cioteczni

który to stopień pokrewieństwa?
8. stopień pokrewieństwa - nie ma przeszkód.

Marcysia1604 napisał:
hej
mam pytanie: mam chłopaka, nasi ojcowie są kuzynami, a nasze babcie siostrami. Jaki jest miedzy nami stopień pokrewieństwa i czy takie małżeństwo jest możliwe? Z góry dzięki za odpowiedź.
6. stopień pokrewieństwa - nie mam przeszkód.

pablo1983 napisał:
Mam pytanie? Czy coś stoi na przeszkodzie bym mógł stanowić związek z Moja Kuzynką:

jej Babcia ze strony ojca oraz moja ze strony ojca to siostry, który to stopień pokrewieństwa ?
6. stopień - brak przeszkód.

Witam. Mam problem, otóż nie wiem jakie to pokrewieństwo i czy są jakieś przeszkody by byc z dziewczyną.

A więc, tak mój dziadek i tej dziewczyny prababcia to brat ze siostrą są jakies przeszkody by byc z nią.?
Z góry dziękuje za odp. ;)

lukas19b mam dokładnie ten sam problem... moja prababcia jest siostrą jego dziadka... ;] z niecierpliwością czekam na odpowiedź ;)

lukas19b i izia, oboje możecie wziąć ślub. 7 stopień pokrewieństwa.

Witam, mam problem. Nie mogę się doliczyć już stopnia pokrewieństwa. Wszystko mi się totalnie pokręciło. Czy są jakieś prawne i kościelne przeszkody do tego by być z chłopakiem.

Jego babcia (matka jego ojca) jest siostrą mojego taty.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź i dziękuję :-)

nie ma przeszkód, wasze pokrewieństwo: 5 stopień linii bocznej.

Witam . :)
Mam problem. Wygląda to tak:
moja babcia jest przyrodnią siostrą mamy mojego chłopaka ..
Chciałabym się dowiedzieć który to stopień pokrewieństwa, czy możemy być razem nie naruszając prawa itp.
PROSZĘ O POMOC !!! :)

xANGiEx napisał:
moja babcia jest przyrodnią siostrą mamy mojego chłopaka ..
Chciałabym się dowiedzieć który to stopień pokrewieństwa, czy możemy być razem nie naruszając prawa
6. stopień pokrewieństwa - brak przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego.

Mam pradziadka, ktory ma dwojke synow. Jeden z tych synów to mój dziadek a drugi to tata mojego chlopaka. jak do takiego typu zwiazku odnosi sie prawo ?

Ja nadal nie wiem czy mogę brać ślub z facetem, kiedy nasi pradziadkowie są rodzeństwem, jak to wygląda prawnie, bo to chyba jest 4 pokolenie jeśli dobrze liczę. Proszę o konkretną odp a nie odsyłacze do linków które mówią o wspólnych prapradziadkach. Z góry dzięki za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót