Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

moja babcia ma syna (mojego ojca). babci siostra ma syna. ten syn też ma synaX. czy możliwy jest zwiazek pomiedzy tym ostatnim synem oznaczonym jako X i mną? chodzi mi o związek legalny prawnie i kanonicznie

z góry dziękuję

w jakiim stopniu jesteśmy spokrewnieni? Dziękuję za tak błyskaiwczną odpowiedź

Dopisze się do tematu . Otóż mam problem . Poznałem ostatnio koleżanke i dowiedziałem sie że jesteśmy tam jakos spokrewnieni i moje pytanie jest takie czy możemy być razem :

a teraz wytłumacze: mojej mamy mama (moja babcia) i jej taty mama (jej babcia) to siostry cioteczne.

I nie wiem czy możemy być razem :P proszę o szybką odpowiedź

Możecie. To jest tak dalekie pokrewieństwo, że aż mi się stopnia nie chce liczyć:)

Witam. Mam pytanie widziałem temat, a nie chciałem nowego zakładać.
Mój pradziadek i jej babcia to brat i siostra. Czy zgodnie z prawem kanonicznym i państwowym istnieje możliwość zawarcia związku małżeńskiego? Bardzo proszę o odpowiedź osób posiadających wiedzę na ten temat. Dziękuję.

RE: związek a powinowactwo

Czy mogę wziąć ślub z siostrą żony mojego brata?

Witam
Też mam problem... Ja i mój partner jesteśmy ze sobą jakoś spokrewieni i sie zastanawiam czy my mozemy wogole być razem? Czy zgodnie z prawem kanonicznym i państwowym istnieje możliwość zawarcia związku małżeńskiego? W jakim stopniu jesteśmy spokrewnieni?
Nasz pradziadek miał 2 synów, jednen z nich to mój dziadek, drugi to dziadek mojego partnera. Ogólnie wygląda to tak: Ja-tata-dziadek X-pradziadek
On-tata-dziadek Y -pradziadek.
Bardzo prosze o szybką odpowiedz. Dziękuję

Nie ma żadnych przeszkód zarówno na gruncie prawa państwowego, jak i kanonicznego - 6 stopień w linii bocznej

Witam
czytając wpisy titaj zamieszcone trochę uspokoiłam się, gdyż ja i mój chłopak też jesteśmy spokrewnieni. Otóż mamy takie samo nazwisko i okazało się, że nasi prapradzaidkowie byli braćmi lub kuzynami... rozumiem, że w tej sytuacji mamy szansę na małżeństwo?

Czesc wam...mam problem..
niewiem czy moge być z kuzynem..jezeli mojego taty mama i mojego kuzyna mama mamy to siostry..to czy nie ma zadnego problemu by byc razem czy tez jest przeszkoda??
prosze o odpowiedź...:]

kurde sorka miało byc tak..
mojego taty mama a mojego kuzyna taty mama to siostry??

czyli mój tata i jego mama

a kuzyna tata i jego mama
to siostry.

w tym ze jego mama juz nie zyje...

i który to stopień??;]

dzieki;];];]
:D:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót