Zwiększenie ilości obowiązków po zgłoszeniu mobbingu

• Autor wątku Autor wątku Maciej M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej M.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

chciałbym prosić o poradę w następującej kwestii. Zgłosiłem w firmie mobbing, jednak powołana komisja antymobbingowa stwierdziła, że to nie mobbing, tylko konflikt między pracownikami i sprawę mobbingu umorzyła. Kilka tygodni później ja i współpracownicy dostaliśmy do podpisania nowe zakresy obowiązków pracowniczych. Mój zakres obowiązków został zwiększony - w tym sensie, że obowiązki, które do tej pory wykonywały dwie osoby, zostały przypisane tylko mnie. Nie jest to inny zakres obowiązków, tylko te same co wcześniej, ale w większej, podwójnej ilości. Z kolei osobom posądzonym o mobbing został zmniejszony zakres obowiązków, tzn. obowiązki, które do tej pory wykonywała jedna osoba, zostały rozdzielone na dwie osoby. Moim zdaniem jest to odwet za zgłoszenie mobbingu, mimo że dyrekcja tłumaczy to potrzebą dokonania zmian w organizacji pracy w celu wyeliminowania konfliktów. Czy jak nie podpiszę nowego zakresu obowiązków, to grożą mi konsekwencje służbowe? Dyrektor stwierdził, że wówczas wyrzuci mnie z pracy. Z kolei gdy podpiszę, czy mogę zostać ukarany za to, że nie wyrabiam się z wykonywaniem wszystkich zadań, na które wyraziłem zgodę, podpisując dokument? Co mogę najlepszego zrobić w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Pracodawca ma prawo zwiększyć zakres obowiązków przypisanych do stanowiska pracy na jakim pracujesz zgodnie z umową o prace - rodzaju pracy .Zwiększenie zakresu obowiązków które nie są przypisane do stanowiska pracy powinno sie odbyć za porozumieniem stro lub wypowiedzeniem zmieniającym , ZAKRES OBOWIAZKÓW MOŻE BYĆ ROZSZERZONY TYLKO w granicach kwalifikacji jakie posiada pracownik
Maciej M. napisał:
Z kolei gdy podpiszę, czy mogę zostać ukarany za to, że nie wyrabiam się z wykonywaniem wszystkich zadań,
Pracujesz nadal tylko tyle ile przewiduje dniówka - rozszerzenie zakresu nie może prowadzić do pracy w nadgodzinach czy dawać podstawę pracodawcy do karania pracownika jeżeli ten nie jest w stanie pracując normalnie i rzetelnie wykonać wszystkich zleconych prac
Maciej M. napisał:
mogę najlepszego zrobić w tej sytuacji?
jak zakres obowiązków jest zgodny (pasuje ) do stanowiska pracy podpisać , w innym wypadku możesz stwierdzić ze nie masz kwalifikacji = sam musisz ocenić

Dziękuję za odpowiedź. Tak, zakres obowiązków jest zgodny ze stanowiskiem, tylko jest ich dwa razy więcej. Uściślę jeszcze, że nie było ani wypowiedzenia zmieniającego, ani porozumienia stron. Wyglądało to tak, że najpierw dyrektor przedstawił mi swoje propozycje nowych obowiązków, podkreślając, że to tylko jego propozycja i żebym przedstawił swoją propozycję, więc ja przedstawiłem swoje propozycje, po tym odbyła się niemiła rozmowa, w której dyrektor stwierdził, że absolutnie nie zgadza się na moje propozycje i po mniej więcej dwóch tygodniach dostałem do podpisania dokument zatytułowany "Zakres czynności pracownika", w którym były wyłącznie propozycje dyrektora, oraz uprzedzono mnie, że jak szybko nie podpiszę, to zostanę wyrzucony z pracy.

Powrót