zwolnienia z zk styczen 2008?prawda czy falsz

• Autor wątku Autor wątku olekolek1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olekolek1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie i prosze o odpowiec bardzo mi na tym zalezy.Mianowicie chodzi mi o informacje na temat zwolnien z zakladow karnych skazanych z wyrokami do lat trzech .Droga pantoflowa dowiedzialam sie ze podobno od stycznia 2008r w zwiazku z przepelnieniem wiezien maja wypuszczac po polowie kary .Podobno ma to jakis zwiazek z karta praw czlowieka.Prosze o informacje na ten temat bo nie chce sie ludzic bycmoze to tylko plotki.

A ja słyszałam to samo i to od dyrektora ZK w którym jest mój mąż to mają być zwalniani z grupami p z wyrokami do lat 3 i z R z wyrokami do lat 5 mają wypuszczać z 1 wokandy......

Dzieki serdeczne za odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie.Moj maz ma wyrok pol roku z czego 2 miesiace juz siedzi w takiej sytuacji wstyczniu moglby byc w domu o ile dobrze zrozumialam ???????? :help:

jeśli ma wyrok pół roku to chyba nie może stawać na wokandę :roll:
Bo pierwsza wokanda jest po 6 miesiącach, ale może niech się wypowie ktoś kto wie na 100% :what:

Jesli chodzi o wokande to wiem na pewno ze nie ma szans.Ponawiam pytanie dotyczace zwolnien w zwiazku z pierwszym postem.

Yossarian,to jak to w końcu jest?Pamiętasz,rozmawialiśmy ostatnio o tym.Coś się zmieniło :?:

Nie słyszałem aby od stycznia 2008 r. miała obowiązywać praktyka którą sugeruje w swym pytaniu olekolek...

...ale może po prostu jestem niedoinformowany ;)

BTW: W kodeksie karnym wykonawczym od dawna jest przepis który umożliwia odroczenie wykonania kary z powodu przepełnienia jednostek penitencjarnych (art. 151 par. 1 k.k.w.), ale nie słyszałem aby takie przepełnienie miało być w najbliższych czasach oficjalnie ogłoszone.

kadi mówisz o odroczeniu kary to tylko słowa nie związane z rzeczywistością wiem to z własnego doświadczenia czyż moja sytuacja nie była dla sądu wystarczającym powodem do odroczenia wyroku?

[cytat="myszka26"]kadi mówisz o odroczeniu kary to tylko słowa nie związane z rzeczywistością [/cytat]

Przepis o którym wspomniałem może być zastosowany w razie przepełnienia zakładów karnych ale tylko po wydaniu stosownej oficjalnej decyzji o przepełnieniu przez organ wskazany w art. 248 k.k.w.

Myślę że gdyby rzeczywiście był zamiar aby od stycznia oficjalnie przyznać że jest przepełnienie w skali całego kraju to pojawiłyby się nie tylko plotki o łatwiejszych do uzyskania "warunkach" ale po pierwsze należałoby się spodziewać wydania aktu o którym mowa w art. 248 k.k.w. Na razie o wydaniu czegoś takiego nie słychać.

[cytat="OCEANIA"]Yossarian,to jak to w końcu jest?Pamiętasz,rozmawialiśmy ostatnio o tym.Coś się zmieniło :?:[/cytat]

Nic się nie zmieniło.

No tak,Yossarian potrafi postawić człowieka do pionu :wink:
Ok.Zastanawia mnie tylko nasilenie tych "plotek",bo naprawdę coraz częściej słychać o tym co pisze Kadi,czyli o możliwości zastosowania art 248k.k.w
Pozdrawiam

Oceania- poczekamy- zobaczymy- "my" stajemy na wokandę na pocz marca- no i się okaże czy to prawda czy nie... :ok:

właśnie.My czekamy na termin wokandy,liczę na to,że lada dzień ten termin się pojawi,bo złożyliśmy na początlu listopada.Masz rację Martuś,wtedy tak naprawdę się okaże :what:

ej dzisw fakcie jest że nie bedzie amnesti tylko tym z małymi wyrokmi bedą zamieniac na prace spoleczne

Kochane ja za dwa tygodnie napiszę Wam jak jest.
10 stycznia mamy 1-szą wokandę.
Czy ostatnią...?

Uważam, że wprowadzenie (bez odpowiedniej nowelizacji ustawy oczywiście) praktyki, że każdy skazany wychodzi warunkowo na pierwszym terminie posiedzenia Sądu penitencjarnego w jego sprawie, prowadziłoby do ewidentnego naruszania prawa przez Sądy w niektórych wypadkach (gdy skazany ewidentnie nie spełnia ustawowych przesłanek niezbędnych do udzielenia mu "warunku").

Kadi a jakie warunki musi spełniać skazany aby dostać warunek :?: :?: :?:

[cytat="Marsac"]Kadi a jakie warunki musi spełniać skazany aby dostać warunek :?: :?: :?:[/cytat]

Zgodnie z art. 77 k.k. skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

W tej sytuacji zwolnienie kogoś kto np. jest wielokrotnie karany dyscyplinarnie w ZK, przed osadzeniem miał negatywną opinię, popełnił drastyczne przestępstwo itp. tylko dlatego że stanął na wokandę po raz pierwszy byłoby ewidentnym naruszeniem prawa.

Powrót