zwolnienie z kosztów sądowych.

• Autor wątku Autor wątku ciociad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
voyteg napisał:
w trakcie rozprawy

też w trakcie rozprawy, a dokładnie na sam koniec posiedzenia

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia,ale mam jeszcze jedno pytanie:
Czy podczas rozprawy należy do sądu dostarczyć te zaświadczenia o dochodach,które składałam już do wniosku,czy wystarczy powiedzieć jaki osiągam dochód?

ciociad napisał:
Czy podczas rozprawy należy do sądu dostarczyć te zaświadczenia o dochodach,które składałam już do wniosku,czy wystarczy powiedzieć jaki osiągam dochód?

Jeśli pani złożyła, to znajduje się ono w aktach sprawy

voyteg napisał:
Jeśli pani złożyła, to znajduje się ono w aktach sprawy
Złożyłam,ale do wniosku o zwolnienie mnie z kosztów sądowych,a sąd uznał ten wniosek za bezprzedmiotowy.
Czy w tym przypadku sąd je zatrzymuje,czy muszę dostarczyć nowe zaświadczenia na rozprawie?

ciociad napisał:
Złożyłam,ale do wniosku o zwolnienie mnie z kosztów sądowych,a sąd uznał ten wniosek za bezprzedmiotowy.

To pani już tu wyjaśniłem

http://forumprawne.org/sady-administracyjne/324429-zwolnienie-z-kosztow-sadowych-2.html#post1692373

ciociad napisał:
Czy w tym przypadku sąd je zatrzymuje,czy muszę dostarczyć nowe zaświadczenia na rozprawie?

A to tu http://forumprawne.org/sady-administracyjne/324429-zwolnienie-z-kosztow-sadowych-3.html#post1693785

voyteg dziękuję bardzo za odpowiedź ale jeszcze raz bardzo proszę o prostą i jasną dla mnie wypowiedź :
brać zaświadczenia na rozprawę,czy nie.
Dla Pana wszystko jest proste jak należy się zachować w takiej sytuacji w sądzie,bo na pewno ma Pan w tym kierunku duże doświadczenie,a ja złożyłam taką skargę do sądu po raz pierwszy,dlatego chciałabym być przygotowana jeżeli sędzia poprosi o podanie dokumentów o wys.moich dochodów w celu zwrotu kosztów dojazdu.

ciociad napisał:
brać zaświadczenia na rozprawę,czy nie.

jeśli są w aktach tej konkretnej sprawy, to nie
w przeciwnym razie - tak

voyteg napisał:
jeśli są w aktach tej konkretnej sprawy, to nie
w przeciwnym razie - tak
Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam.Teresa

Dzisiaj tj 21.06.2012r byłam w na rozprawie w WSA w Kielcach.Ponieważ znałam tylko jak przebiega taka rozprawa z z filmów nie wyobrażałam sobie jej w taki sposób jak przebiegła dzisiaj.Na sali rozpraw było 3-ch sędziów i jak mnie poproszono na salę po wyczytaniu rozprawy nie kazali mi podać dowodu osobistego w celu stwierdzenia tożsamości jak również mimo,że zgłaszałam przyznanie mi należnych kosztów sądowych sąd nie chciał przyjąć moich dokumentów poświadczających moje dochody.Wnioskowałam również o przyjęcie innych dokumentów związanych bezpośrednio z tą sprawą,jednak nie mogłam dostarczyć żadnego,ponieważ sąd uznał,że ma już wystarczające dokumenty w tej sprawie..Moje pytanie jest takie?
1)Czy na sali rozpraw sąd powinien zażądać dowodu osobistego do wglądu,czy w tym przypadku nie musiał?
2)Czy sąd powinien mnie poinformować jakie to są koszty o które wnioskowałam,ponieważ ja wiedziałam tylko,że są to koszty dojazdu i powrotu.?
3)Czy w tym przypadku sąd miał rację,że nie muszę dostarczać dodatkowych dokumentów do tej sprawy.
Dodam tylko,że ustnie sąd ogłosił wyrok na moją korzyść.

Ostatnia edycja:
ciociad napisał:
1)Czy na sali rozpraw sąd powinien zażądać dowodu osobistego do wglądu,czy w tym przypadku nie musiał?

To prawo sadu, a nie obowiązek

ciociad napisał:
2)Czy sąd powinien mnie poinformować jakie to są koszty o które wnioskowałam,ponieważ ja wiedziałam tylko,że są to koszty dojazdu i powrotu.?

To pani wnioskuje, a zakres kosztów wynika z ustawy i to pani powinna wykazać, ze takie poniosła.

Prosze podac sygnature akt sprawy

voyteg napisał:
To prawo sadu, a nie obowiązek
To pani wnioskuje, a zakres kosztów wynika z ustawy i to pani powinna wykazać, ze takie poniosła.
Prosze podac sygnature akt sprawy
Czy jak podam sygnaturę,to będzie ona już dostępna w internecie?
Jeżeli tak,to to będę bardzo wdzięczna jak mi Pan napisze jak mam to sama sprawdzić?

voyteg napisał:
Nie wiem, sprawdzimy :)
Sygn.akt II SA/Ke 335/12 tak mam podane w "Zawiadomieniu o rozprawie" z dn.11 maja 2012r,a dotyczy dodatku mieszkaniowego(nr,zaskarżonego aktu:znak SKO.DM-81/386/1/2012)

voyteg napisał:
Chciałabym jeszcze wiedzieć,czy do kosztów tych zalicza się "dieta" inaczej mówiąc odżywianie,bo w ustawie ppsa się tego nie doczytałam,dlatego będę wdzięczna za odpowiedzi.

ciociad napisał:
zalicza się "dieta" inaczej mówiąc odżywianie

nie

art 205 § 1

Do niezbędnych kosztów postępowania prowadzonego przez stronę osobiście lub przez pełnomocnika, który nie jest adwokatem lub radcą prawnym, zalicza się poniesione przez stronę koszty sądowe, koszty przejazdów do sądu strony lub pełnomocnika oraz równowartość zarobku utraconego wskutek stawiennictwa w sądzie. Suma kosztów
przejazdu i równowartość utraconego zarobku nie może przekraczać wynagrodzenia jednego adwokata lub radcy prawnego.

voyteg napisał:
nie
art 205 § 1
Na ten art właśnie się powołałam na rozprawie w sądzie,ale ja proszę jeszcze o wyjaśnienie tych słów tego art."równowartość zarobku utraconego wskutek stawiennictwa w sądzie."
czy to dotyczy tylko osób,które pracują?
czy wszystkich nawet tych bez pracy i rencistów?
Bardzo proszę jeszcze mi napisać na forum,czy sprawdzał Pan mój wyrok do którego podałam sygn.akt i czy jest już on dostępny w internecie?

Ostatnia edycja:
ciociad napisał:
Bardzo proszę jeszcze mi napisać na forum,czy sprawdzał Pan mój wyrok do którego podałam sygn.akt i czy jest już on dostępny w internecie?

Tak, jeszcze nie ma musimy poczekać kilka dni

voyteg napisał:
Tak, jeszcze nie ma musimy poczekać kilka dni
Dziękuję za odpowiedź i będę jeszcze wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na te dwa pytania dotyczące art.205 ppsa.

ciociad napisał:
udzielenie mi odpowiedzi na te dwa pytania dotyczące art.205 ppsa.

na te pytanie może udzielić skład orzekający po złożeniu wniosku podczas rozprawy

po rozprawie takie pytania są mało przedmiotowe

voyteg napisał:
na te pytanie może udzielić skład orzekający po złożeniu wniosku podczas rozprawy
po rozprawie takie pytania są mało przedmiotowe
No właśnie ja podczas rozprawy zgłosiłam taki wniosek,ale nie wiedziałam jakie to są koszty i prosiłam o wyjaśnienie,czy należą mi się inne,dlatego też miałam ze sobą w sądzie skserowaną tą ustawę ppsa i przeczytałam ten art,ale po przeczytaniu go takiego wyjaśnienia ze strony sądu nie otrzymałam.To jak powinno rozumieć się znaczenie tych słów tego art.Może mi Pan wyjaśnić,ponieważ jest to forum prawne to będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi takiej odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
ciociad napisał:
wyjaśnienia ze strony sądu nie otrzymałam.

ma pani prawo zwrócić się o pisemne uzasadnienie w terminie 7 dni od orzeczenia

ustawa normuje "równowartość zarobku utraconego" czy pani coś utraciła?

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/EC1DF9A8B5

Pojęcie niezbędnych kosztów postępowania prowadzonego przez stronę osobiście lub przez pełnomocnika, który nie jest adwokatem lub radcą prawnym zawarte zostało w art. 205 § 1 p.p.s.a. zaliczając do nich koszty sądowe, koszty przejazdu do sądu, równowartość zarobku utraconego wskutek stawiennictwa w sądzie, a suma kosztów przejazdu i utraconego zarobku nie może przekraczać wynagrodzenia jednego adwokata lub radcy prawnego. Wbrew żądaniom skarżących podstawę zwrotu kosztów nie mogą stanowić ani koszty egzekucyjne, ani utracona możliwość dysponowania swoją nie ruchomością, ani też zawinienie urzędników.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3F3CBBA21D

Ponadto, należy mieć na uwadze treść art. 205 § 1 oraz § 3 p.p.s.a., zgodnie z którym do niezbędnych kosztów postępowania prowadzonego przez stronę osobiście lub przez pełnomocnika, który nie jest adwokatem lub radcą prawnym, zalicza się poniesione przez stronę koszty sądowe, koszty przejazdów do sądu strony lub pełnomocnika oraz równowartość zarobku utraconego wskutek stawiennictwa w sądzie. Zatem, koszty niezbędne to koszty sądowe (wpis i zwrot wydatków) oraz wynagrodzenie pełnomocnika.

W rozpoznawanej sprawie skarżąca korzysta z ustawowego zwolnienia od kosztów sądowych - art. 239 pkt 1 lit. b p.p.s.a., jak również skarżąca nie była reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika oraz nie wskazała faktycznie poniesionych kosztów podróży, czyli przejazdu środkiem transportu masowego (koleją, autobusem itp.) w klasie najniższej, w myśl art. 4 w związku z art. 13 Dekretu z dnia 26 października 1950 r. o należnościach świadków, biegłych i stron w postępowaniu sądowym (Dz. U. Nr 49, poz. 445 z późn. zm.).

Z tych też względów, na podstawie przepisu art. 145 § 1 pkt 1 a i c w związku z art. 135 p.p.s.a., orzeczono jak w sentencji wyroku. O kosztach nie orzeczono z uwagi na treść art. 205 § 1 i 3 p.p.s.a., które regulują kwestię zwrotu kosztów postępowania, bowiem nie wystąpiły one w sprawie. Z uwagi na charakter zaskarżonej decyzji nie orzeczono o jej wykonaniu w oparciu o art. 152 p.p.s.a.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DFDB0F9B16

W skład tych kosztów wchodzi suma kosztów przejazdu do sądu i równowartość utraconego zarobku wskutek osobistego stawiennictwa w sądzie. Należy mieć jednak na uwadze, iż po pierwsze koszty, o których mowa muszą powstać w związku ze stawiennictwem strony przed sądem, a po drugie koszty te muszą być należycie udokumentowane.

Ostatnia edycja:
Powrót