Zwrot częsci elektronicznej-allegro

• Autor wątku Autor wątku kajvor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajvor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Chciałbym zwrócic konwerter elektroniczny
Sprzedawca napisał:
"Podzespoły, komponenty elektroniczne, półprzewodnikowe nie podlegają
zwrotowi. Sprzedawana moduły są nowe, oryginalnie zapakowane przez
producenta."
Ten konwerter był w opakowaniu w antystatycznym-(czyli takie specjalne). Lecz go rozpakowałem i nic z nim nie robiłem.
Czy przysługuje mi zwrot mimo że otworzylem to opakowanie?
Opakawanie jeszcze posiadam przecięte.
Chodzi o taki przedmiot:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/...ZIspSLWcdDWAgfERxLvpwPZcXJIDwXZsNT_Tvvw1jbh5Q
Mam czas do piątku. Proszę o szybką odpowiedz

O ile to zakup konsumencki i wyrabiasz sie w terminach to tak, mozesz odstapic od umowy zawartej na odleglosc lub poza lokalem przedsiebiorstwa.

Jeśli sprzedawca napisał że nie podlegają zwrotowi , ty zapoznałeś się z zapisem i wiedziałeś o tym, to raczej nie podlega zwrotowi.Możesz próbować oczywiście .

@damian xxx:

A jak sprzedawca napisze że żeby zwrócić to trzeba oddać lewa nerkę to rozumiem mam oddać nerkę bo tak jest w regulaminie który "zaakceptowałem" :) ? Oj ludzie, ludzie...

O ile sprzedawca to firma (z opisu wynika że chyba tak), a zakup był na odległość/poza biurem firmy - o tyle kupujący może zwrócić - nic mi nie wiadomo żeby elektronika podlegała jakimś obostrzeniom pod tym względem (chyba że była by robiona na zamówienie, co w tym wypadku nie miało raczej miejsca).

Jak coś źle napisałem niech mnie ktoś poprawi.

Pozdrawiam.

W opisie aukcji nie ma żadnego zdania o możliwości lub braku mozliwosci zwrotu towaru. Ten tekst ( cytat w pierwszym poscie) napisał mi gdy chcialem zwrocic towar

Z tym zwrotem : postawcie się na miejscu sprzedającego , wysłał towar oryginalnie zapakowany , nie uszkodzony , kupujący rozpakował (opakowanie antystatyczne) i teraz chce oddać . Sprzedający dostanie zwrot rozpakowanego towaru (nie nadającego się do sprzedaży ) ponieważ nikt nie kupi tego towaru bo , jest nie oryginalnie zapakowany , więc nie ma pewności że jest nowy. Gdzie tu logika , może na opakowaniu lub w opisie towaru czy karcie gwarancyjnej jest wzmianka o tym czy można rozpakować czy nie i co się z tym wiąże .

Moja przygoda była trochę inna , miałem problem z kostką do stacyjki , tak myślałem , podjechałem do sklepu i poprosiłem o taką kostkę .Sprzedawca pokazał mi ową kostkę ale była inna więc podszedłem do auta i chciałem porównać , będąc w samochodzie wpiąłem kostkę i okazało się że to nie to. Wszedłem do sklepu z zamiarem oddania kostki i usłyszałem że nie mogę oddać ponieważ są ślady wpięcia i nikt tego nie kupi ponieważ są ślady używania .Nie zgodziłem się z tym i zadzwoniliśmy do rzecznika praw konsumenta i niestety dostałem odpowiedź że tylko dobra wola sprzedawcy może tu pomóc . Może to zły przykład bo byłem tam osobiście , ale niestety musiałem zapłacić za niepotrzebny sprzęt.

Rzeczy ktore nie można zwrac. Fragment allegro faq
rzeczy nieprefabrykowane, wyprodukowane według specyfikacji konsumenta lub służące zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb;
rzeczy dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, których po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;r
zeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami;

Więc z higieną to raczej nie ma nic wspólnego

Ostatnia edycja:
orgazmotron napisał:
Zupełnie inna.

Nie zupełnie ,ponieważ rzecznik poinformował mnie że części elektroniczne pozbawione oryginalnego opakowania (specjalnego) lub użyte w celu sprawdzenia, czyli (noszące ślady użycia) nie podlegają zwrotowi , gdyż nie nadają się do sprzedaży . Nie znam przepisu prawnego , to jest z życia wzięte , jak nie mam racji to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam

damian xxx napisał:
rzecznik poinformował mnie że części elektroniczne pozbawione oryginalnego opakowania (specjalnego) lub użyte w celu sprawdzenia, czyli (noszące ślady użycia) nie podlegają zwrotowi , gdyż nie nadają się do sprzedaży
Bzdura. Nie wierzę, że tak powiedział.

loco1 napisał:
Bzdura. Nie wierzę, że tak powiedział.

Sprawa z przed trzech lat , taką odpowiedź otrzymałem , nie mam żadnego interesu w tym aby kłamać .

Zupełnie inna bo zakupu dokonałeś w sklepie stacjonarnym. Czyż nie?
Nieważne co mówił rzecznik. Klauzulą niedozwoloną jest: Na części elektroniczne nie ma reklamacji i zwrotu.

Jeśli kupiłeś jako konsument, to możesz odstąpić od umowy bez podania przyczyny. Powinieneś otrzymać zwrot całej swojej wpłaty oraz zwrot kosztów odesłania towaru.

Zwrot kosztów odesłania towaru można otrzymać tylko w przypadku winy sprzedającego - jeśli kupujący zwraca towar bez podania przyczyny (ustawowo do 14dni) sam ponosi koszty wysyłki - w jedną i drugą stronę.

Tak zapytam , bo pewnie macie rację z tym zwrotem , sprzedający w tym przypadku jest stratny trzy razy na jednej sprzedanej części : 1. koszt wysłania towaru 2. zwrot kosztów kupującego który oddaje towar 3. strata części którą raczej nie sprzeda , gdyż np. ja bym nie kupił części pozbawionej oryginalnego opakowania (elektronicznej) kilku takich kupujących i można interes zamykać , to tak na marginesie.

Powrót