Zwrot firan szytych na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku kaka 19762
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaka 19762

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, proszę o radę.
Prowadzę sprzedaż na allegro (mam jednoosobową działalność), sprzedałam firany szyte na wymiar podany przez klienta przez opcję kup teraz. Wywiazałam się z terminu realizacji, niestety okazało się że firany mają różnice w wysokości, zaproponowałam, że pokryje koszty przesyłki w dwie strony i usunę wady, lub w przypadku braku takiej możliwości wymienię towar na nowy. Niestety klient żąda zwrotu gotówki z tytułu zakupu towaru niezgodnego z umową. Czy mam obowiązek zwrócić pieniądze? Pozdrawiam i czekam na pomoc... :-)

Ostatnia edycja:
RE: zwrot firan szytych na zamówienie

Dziękuję za przekierowanie do poradnika. Już go czytałam... Ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie :-( W pierwszej kolejności jest uznanie reklamacji i tak też zrobiłam, ale co zrobić jak klient żąda od razu zwrotu pieniędzy i nie chce zgodzić się na naprawę lub wymianę?

Obawiam się, że nie do końca uważnie przeczytałaś.

Gdybyś przeczytała - to byś podała datę transakcji...a tak...

Fakt, to akurat przeoczyłam. Przepraszam i już się poprawiam.
Zakup 20 marzec, termin realizacji i wysyłki 27 marzec, reklamacja 2 kwiecień 2015.

Czytałam od rana te przepisy, niestety nie znam się na prawie i te przepisy to dla mnie czarna magia :-(. Weszłam na forum bo myślałam że znajdzie się ktoś kto udzieli mi prostej odpowiedzi na moje pytanie...

Klient chce zwrócić towar wykonany na wymiar, czy muszę go przyjąć i zwrócić pieniądze mimo chęci naprawy lub wymiany na towar wolny od wad?
Dziękuję za wszystkie podane informacje, ale niestety niewielkie mi to pomógło :-(

Pozdrawiam.

Nie musisz. Możesz zrobić tak, jak sugerujesz, czyli usunąć wady.

Art. 560. kc [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie . Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Dziękuję za odpowiedź gdzieś ten przepis już wyszperalam,od początku proponuję owej Pani naprawę lub wymianę oraz pokrycie kosztów przesyłki, niestety upierala się przy zwrocie gotowki. Wysłałam kolejnego maila ze nie zgadzam się na zwrot pieniędzy ponieważ zgodnie z przepisami jeżeli oferuje naprawę bądź wymianę nie może żądać gotówki i czekam co z tego wyniknie.
Jeszcze raz dziękuję :-)

Powrót