Zwrot kaucji z lokalu gminnego po śmierci najemcy.

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Umiera najemca lokalu komunalnego. Wprowadzając się do lokalu w 2012 r. uiścił kaucję w wys. 12-miesięcznego czynszu. Teraz córka zmarłego występuje ustnie do gminy o zwrot kaucji, a gmina twierdzi, że się nie należy, bo oni zwracają tylko najemcy. Tymczasem czytam, że kaucja taka jest dziedziczona i to na zasadach prawa ogólnego, a nie na zasadach danej gminy. Jaka jest prawda?

Tak, kaucja tak samo jak np. zaległości czynszowe z umowy najmu podlega dziedziczeniu. Kaucja to rodzaj depozytu, żeby uzyskać kaucję córka powinna wykazać, że jest spadkobiercą najemcy - przedstawiając akt poświadczenia dziedziczenia albo postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Byrhtnoth napisał:
Tak, kaucja tak samo jak np. zaległości czynszowe z umowy najmu podlega dziedziczeniu. Kaucja to rodzaj depozytu, żeby uzyskać kaucję córka powinna wykazać, że jest spadkobiercą najemcy - przedstawiając akt poświadczenia dziedziczenia albo postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Dziękuję. Tak okropnie te urzędy oszukują....

Byrhtnoth napisał:

A czy w sytuacji, gdy gmina zwróci mi jako spadkobierczyni tę kaucję, to jestem obowiązana przy zwrocie lokalu rodzica wybiałkować go i dokonać podstawowych napraw? Gmina już tak sobie zażyczyła wprowadzając mnie ustnie w błąd, że kaucja mi się nie należy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aisza 123 napisał:
A czy w sytuacji, gdy gmina zwróci mi jako spadkobierczyni tę kaucję, to jestem obowiązana przy zwrocie lokalu rodzica wybiałkować go i dokonać podstawowych napraw?
Jeżeli nie jest Pani najemcą a jedynie spadkobiercą najemcy to nie ma takiego obowiązku i wynajmujący nie może od tego uzależnić wypłaty kaucji.

A czy może z tej kaucji potrącić koszty przywrócenia lokalu?

Pan_robotnik napisał:
Jeżeli nie jest Pani najemcą a jedynie spadkobiercą najemcy to nie ma takiego obowiązku i wynajmujący nie może od tego uzależnić wypłaty kaucji.

Obowiązki wynikające ze stosunku najmu obciążają spadkobierców. Dotyczy to w szczególności obowiązków wynikających z art. 6e ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

Zgodnie z art. 6e ustawy o ochronie praw lokatorów po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy.

Nie oznacza więc, że gmina nie może potrącić kosztów napraw z kaucji — bo kaucja jest częścią spadku, a obowiązek odnowienia lokalu to dług spadkowy.
Gmina może zatem pomniejszyć kaucję o koszty napraw, jeśli lokal został zwrócony w złym stanie.

______ ________________

Lewanna napisał:
Nie oznacza więc, że gmina nie może potrącić kosztów napraw z kaucji — bo kaucja jest częścią spadku, a obowiązek odnowienia lokalu to dług spadkowy.Gmina może zatem pomniejszyć kaucję o koszty napraw, jeśli lokal został zwrócony w złym stanie.
Nie zgodzę się. Tak, środki z kaucji wchodzą do spadku, dziedziczeniu podlegają także wymagalne czynsze ale obowiązki z art. 6e to już jednak inny rodzaj powinności. Te powinności przeszłyby na osoby, które wstąpiły w umowę najmu ale nie na spadkobierców. Jeżeli powiedzmy określone szkody powstały przed wygaśnięciem umowy to zgoda - stanowią dług spadkowy. Jednak obowiązki z art. 6e nie przechodzą na spadkobiercę, można to porównać z alimentacją - nie wchodzi w skład spadku obowiązek alimentacyjny a z kolei wchodzi dług alimentacyjny. Niezależnie od tego co jest długiem spadkowym w tym przypadku to obecnie potrącanie czegokolwiek ze środków stanowiących poprzednio kaucję nie ma podstawy prawnej. Środki z kaucji nie powinny być obecnie uszczuplane przez byłego wynajmującego na skutek na przykład potrącenia chociażby dlatego, że nie byłoby nawet komu złożyć oświadczenia o potrąceniu z kaucji ponieważ nie ustalono spadkobierców. Gdy spadkobierca ujawni się wobec byłego wynajmującego to ten powinien zwrócić mu środki z kaucji. Z kolei spadkobierca będzie odpowiadał za zobowiązania najemcy jakie weszły do spadku. Inną kwestią jest to, że kaucja może być przeznaczona na potrącenie tylko wymagalnych należności pieniężnych z umowy najmu - art. 6 ust 4. ustawy o ochornie praw lokatorów.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Nie zgodzę się. Tak, środki z kaucji wchodzą do spadku, dziedziczeniu podlegają także wymagalne czynsze ale obowiązki z art. 6e to już jednak inny rodzaj powinności. Te powinności przeszłyby na osoby, które wstąpiły w umowę najmu ale nie na spadkobierców. Jeżeli powiedzmy określone szkody powstały przed wygaśnięciem umowy to zgoda - stanowią dług spadkowy. Jednak obowiązki z art. 6e nie przechodzą na spadkobiercę, można to porównać z alimentacją - nie wchodzi w skład spadku obowiązek alimentacyjny a z kolei wchodzi dług alimentacyjny. Niezależnie od tego co jest długiem spadkowym w tym przypadku to obecnie potrącanie czegokolwiek ze środków stanowiących poprzednio kaucję nie ma podstawy prawnej. Środki z kaucji nie powinny być obecnie uszczuplane przez byłego wynajmującego na skutek na przykład potrącenia chociażby dlatego, że nie byłoby nawet komu złożyć oświadczenia o potrąceniu z kaucji ponieważ nie ustalono spadkobierców. Gdy spadkobierca ujawni się wobec byłego wynajmującego to ten powinien zwrócić mu środki z kaucji. Z kolei spadkobierca będzie odpowiadał za zobowiązania najemcy jakie weszły do spadku. Inną kwestią jest to, że kaucja może być przeznaczona na potrącenie tylko wymagalnych należności pieniężnych z umowy najmu - art. 6 ust 4. ustawy o ochornie praw lokatorów.

Dostałam ustną prośbę gminy o zdanie lokalu rodzica po uprzednim wybiałkowaniu i dokonaniu wymiany zużytego sprzętu, np. zlewozmywaka. Czy mam zareagować na ustną prośbę i napisać pismo z prośbą o nakaz pisemny wybiałkowania z podaniem podst. prawnej? I wtedy mogłabym tę odpowiedź poddać analizie prawnej? Czy też nie reagować na ustny nakaz? Mnie osobiście zależy na jak najszybszym załatwieniu sprawy, gdyż gmina powiedziała, że dopóki nie zdam lokalu rodzica, to muszę płacić za niego czynsz.

Aisza 123 napisał:
Mnie osobiście zależy na jak najszybszym załatwieniu sprawy, gdyż gmina powiedziała, że dopóki nie zdam lokalu rodzica, to muszę płacić za niego czynsz.
Brak do tego podstawy. Z tego rozumiem opuściła już Pani lokal najmowany wcześniej przez pani rodzica ponieważ nie wstąpiła w umowę najmu ze względu na zbyt krótki czas współzamieszkiwania. Skoro nie zajmuje Pani lokalu ani nie jest najemcą to gminie nie należy się od Pani ani czynsz ani odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu. Gmina chce narzucić obowiązki, które na Pani nie spoczywają. Według mnie gmina powinna zawrzeć z Panią umowę najmu jeżeli chce otrzymywać czynsz. W tej sytuacji może Pani po prostu zwrócić klucze do lokalu rodzica po opróżnieniu go ze swoich rzeczy. Odnośnie zlewozmywaka i innych elementów wyposażenia to naprawa lub zwrot równowartości zużytego sprzętu (a nie koszt sprzętu nowego) dotyczy tylko uszkodzonych lub zużytych trzonów kuchennych, kuchni i grzejników wody przepływowej (gazowych,elektrycznych i węglowych), podgrzewaczy wody, wanien, brodzików, mis klozetowych, zlewozmywaków i umywalek wraz z syfonami, baterii i zaworów czerpalnych oraz innych urządzeń sanitarnych jeżeli były przekazane najemcy w dniu zawarcia umowy (art. 6e ust. o ochornie praw lokatorów). Nie dotyczy to więc sytuacji gdy najemca sam zainstalował zlewozmywak czy inny tego rodzaju sprzęt. Z tym, że te obowiązki obciążałyby byłego najemcę ale już niekoniecznie spadkobiercę byłego najemcy.

Ostatnia edycja:
Powrót