Zwrot kosztów naprawy samochodu zakupionego

• Autor wątku Autor wątku arsonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arsonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Około 2 tygodnie temu sprzedałem samochód, wszystko było z nim w porządku, nie było żadnych problemów. Przyjechał kupujący pooglądał samochód, przejechał się i kupił pojazd. Zakup samochodu trwał 15 minut - byłem mega zdziwiony, ponieważ kupujący nawet nie otworzył maski. Spisaliśmy umowę - pojazd sprzedany. Kupujący po około tygodnia czasu dzwoni do mnie, że prawdopodobnie strzelona jest uszczelka pod głowicą i samochodem nie da się jeździć. U mnie pojazd normalnie działał. Kupujący mówił ze codziennie jeździ na trasach autostradowych do pracy około 60km w jedną stronę. Jest możliwość, że uszczelka została przedmuchana podczas jednej z tras. Razem z kupującym ustaliliśmy, że pokryjemy koszty naprawy po 50%. Oboje się na to zgodziliśmy. Jednak kupujący pojechał na wycenę do serwisu ASO i cena za wymianę uszczelki to prawie 4500 zł. Cena u zwykłego mechanika to koszt max 1500 zł, i na taką kwotę mogę się zgodzić i wówczas pokryje 50% ceny naprawy. Jednak kupujący twierdzi, że zwykły mechanik tego nie zrobi. Jak rozstrzygnąć tą sprawę? Kupujący straszy mnie sądem, ale przecież oboje chcemy załatwić sprawę ugodowo.

Nic mu nie plac. Nie reaguje dopóki nie dostaniesz reklamacji na piśmie listem poleconym. A jak dostaniesz to zawsze możesz reklamację odrzucić jeżeli nie czujesz się winny i niech idzie do sądu. Pamiętaj, nic na mordę, liczą się tylko dokumenty i pisma na papierze.

Powrót