Zwrot pieniędzy przy kolejnej reklamacji

• Autor wątku Autor wątku izidev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izidev

Witam, 1,5 roku temu zakupiłem płytę główną do komputera firmy MSI. Po 5 miesiącach padł w niej moduł praktycznie uniemożliwiając funkcjonowanie komputera (jak się później dowiedziałem, to prawdopodobnie wada fabryczna bo przypadków tego samego problemu były setki/tysiące). Płyta została mi wymieniona przez sklep morele na nową (po ponad miesiącu).
Dzisiaj padł dokładnie ten sam moduł, w ten sam sposób.

Pytanie 1: Czy mogę żądać zwrotu zapłaconej kwoty zamiast wymiany (naprawić tej wady się nie da), powołując się na to że przedmiot był już wcześniej wymieniany z tego samego powodu, oraz na to że wymiana trwa na prawdę długo. Nie chcę otrzymać kolejny raz tego samego modelu który obarczony jest wadą fabryczną, bo to logiczne że pewnie padnie znowu. Dodatkowo już straciłem 1 miesiąc w pracy gdzie potrzebuje komputera i straciłbym kolejny - a wina jest ewidentnie producenta.

Pytanie 2: Przy zakupie w/w płyty głównej otrzymałem bon rabatowy na allegro w wysokości 50zł, oraz skorzystałem z tzw. "cashback'u" firmy MSI która tam po 60 dniach od zakupu zwracała daną kwotę (w tym przypadku 105zł - sama płyta kosztowała 629zł). Więc, czy jeśli uda mi się uzyskać zwrot gotówki to musiałbym oddać bon rabatowy (nawet go nie wykorzytałem i już dawno stracił ważność) i kwotę jaką odzyskałem za cashback?

Jeśli zamieszałem to przepraszam, pozdrawiam.

Z jakiego tytułu była pierwsza reklamacja?

Jedyne co widzę w regulaminie gwarancji na morele ntt. to to:
"W przypadku uznania przez sprzedawcę reklamacji zostanie Kupującemu wskazany proponowany przez sprzedawcę sposób i tryb postępowania przy jej realizacji (np. sposób zwrotu przez kupującego towaru, sposób odbioru nowego itp.)"

Czyli mogą mi kolejny raz wymienić produkt obarczony wadą fabryczną który znowu padnie? Zawsze mówiłem że sklepy i prawo w Poslce to kpina, ale z wiekiem ta kpina doświadczana jest na własnej skórze.

Znając życie kolejny raz padnie 3 dni po terminie gwarancji.

reklamuj z tytułu rękojmi, będziesz miał większe prawa.

Ale przecież nikt cię nie zmusza do reklamowania z tytułu gwarancji

butterchilli napisał:
reklamuj z tytułu rękojmi, będziesz miał większe prawa.

tzn...jakie dokładnie?

izidev napisał:
Czyli mogą mi kolejny raz wymienić produkt obarczony wadą fabryczną który znowu padnie?

Niestety ale nie mają takiego obowiązku. Mogę nie naprawiać/nie wymieniać.

np. odstąpienie od umowy przy drugiej reklamacji... wymieniać dalej???

butterchilli napisał:
np. odstąpienie od umowy przy drugiej reklamacji... wymieniać dalej???

Wymieniaj..wymieniaj... chetnie poczytam...a co w sytuacji kiedy odrzucą pierwszą reklamację?

odsyłam do przyklejonego postu w tym temacie. powodzenia

Dzięki za podpowiedź z rękojmią, nigdy nie korzystałem. Spróbuję się z nimi dogadać chociaż to nigdy nie było łatwe bo mam wrażenie że odpowiada mi automat.

Ktoś wie/miał doświadczenia nt. mojego 2 pytania z bonem rabatowym i cashbakiem w przypadku gdyby z tytułu gwarancji czy rękojmi udało mi się dostać zwrót gotówki/odstąpić od umowy?

izidev napisał:
Ktoś wie/miał doświadczenia nt. mojego 2 pytania z bonem rabatowym i cashbakiem w przypadku gdyby z tytułu gwarancji czy rękojmi udało mi się dostać zwrót gotówki/odstąpić od umowy?

Pytanie miusisz skierować do wystawcy bonu lub sprzedawcy. Zapewne był jakiś regulamin.

butterchilli napisał:
odsyłam do przyklejonego postu w tym temacie. powodzenia

Czyli coś wiesz ale tak naprawdę niewiele... no coz. Zdarza sie.

arturoooo napisał:
Pytanie miusisz skierować do wystawcy bonu lub sprzedawcy. Zapewne był jakiś regulamin.

Był, nawet znalazłem link, niestety z racji że to było dosć dawno strona nia istnieje, no cóż, spróbuję w takim razie napisać do MSI
http://promocje.msi.com/regulamin-swiateczne-zakupy-z-allegro/

Strona cashbacku z którego korzystałem również już nie istnieje, aczkolwiek znalazłem regulamin innego cashbacku z tego roku i jest w nim zapis:
"Jeśli Produkt objęty promocją zostanie zwrócony lub wymieniony po przyjęciu wniosku o zwrot gotówki i wypłaceniu środków, MSI może wedle swojego uznania żądać od użytkownika zwrotu wypłaconej kwoty. "
Stawiam na to że regulamin pewnie jest taki sam więc w teorii musiałbym zwrócić MSI 105zł które dostałem w/w promocji.

Ostatnia edycja:
Powrót