Zwrot pieniedzy za bon stażowy. Pomocy.

• Autor wątku Autor wątku DominoGie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominoGie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Bedąc zarejestrowany jako bezrobotny udało mi się uzyskać bon stażowy który miał obowiązywać od 07.04.2015 do 06.10.2015. W dniu 02.03.2015 do 13.03.2015 miałem ćwiczenia rotacyjne, po powrocie z cwiczeń przystapiłem do stażu na okres 6 m-cy. Dnia 05.10.2015 miałem stawic sie na kolejne cwiczenia, więc doszedłem do porozumienia z pracodawcą i na ostatnie 2 dni stazu wpisał mi urlop. No i z tym dniem 06.10 staż dobiegł końca, nie kontynuowałem go z racji ubiegania sie do słuzby zawodowej (takie miałem porozumienie z pracodawca i up) ale bedąc nadal zarejestrowany jako bezrobotny, i odhaczający sie co jakiś czas. Dziś (17.05.2016 !! ) bedąc z terminem "odhaczenia się" pani w up powiedziała mi że prawdopodobnie bede musiał oddać pieniadze za staż... bo niby od dnia 02.03.2015 utraciłem status bezrobotnego, z racji tego że byłem na cwiczeniach rotacyjnych. Po roku czasu budzą się i informuja mnie ze starciłem status bezrobotnego, a normalnie po tym czasie chodziłem i odhaczałem się. Nie dziwne ??
Powiedzcie co robić dalej, czy bede musiał oddac te pieniądze? Rozumiem gdybym zrobił jakis wałek że byłbym jednoczesnie na stazu i w jw ale nie byłem, pracowałem cięzko jak reszta po wiecej h niz ustawa przewiduje i teraz mam oddac wszystkie pieniądze (6 tysi) ?

Czytałem ten wątek i zrobię tak jak piszesz, wydrukuje i zaniosę do pup . Informowałem w up że wyjeżdzam na ćwiczenia rotacyjne, i teraz nie chce nic podpisywać bo mnie nie bedzie, pani stwierdziła że jak wróce to zebym sie zgłosił i będziemy kontynuować i tak też zrobiłem. Umówiony jestem na spotkanie z dyrektor pup w celu wyjasnienia tego.
Nie potrafie zrozumieć tego że od dnia zakonczenia stażu 06.10.2015 miałem nadal status bezrobotnego bez prawa do zasiłku, przychodziłem sie "odhaczać" na wyznaczone terminy a wczoraj pani mi mówi że od dnia 02.03.2015 straciłem status bezrobotnego i dała mi decyzje do podpisania. Dlaczego wcześniej mnie o tym nie poinformowano tylko po roku. To jest dla mnie niezrozumiałe. I z racji tego że straciłem status bezrobotnego nie powinienem dostać stażu i teraz niby mam oddać im pieniądze...

Ostatnia edycja:
DominoGie napisał:
Czytałem ten wątek i zrobię tak jak piszesz, wydrukuje i zaniosę do pup . Informowałem w up że wyjeżdzam na ćwiczenia rotacyjne, i teraz nie chce nic podpisywać bo mnie nie bedzie, pani stwierdziła że jak wróce to zebym sie zgłosił i będziemy kontynuować i tak też zrobiłem. Umówiony jestem na spotkanie z dyrektor pup w celu wyjasnienia tego.
Nie potrafie zrozumieć tego że od dnia zakonczenia stażu 06.10.2015 miałem nadal status bezrobotnego bez prawa do zasiłku, przychodziłem sie "odhaczać" na wyznaczone terminy a wczoraj pani mi mówi że od dnia 02.03.2015 straciłem status bezrobotnego i dała mi decyzje do podpisania. Dlaczego wcześniej mnie o tym nie poinformowano tylko po roku. To jest dla mnie niezrozumiałe. I

Co jest napisane na decyzji? Powód wyrejestrowania?

Zgłaszałeś przed podjęciem ćwiczeń zamiar na piśmie, za pomocą dokumentu?

Uzasadnienie :

Z posiadanych dokumentów wynika ze został pan powołany do zasadniczej słuzby wojskowej, nadterminowej zasadniczej słuzby wojskowej, przeszkolenia wojskowego absolwentów szkół wyzszych , słuzby wojskowej pełnionej w charakterze kandydata na zołnierza zawodowego, cwiczen wojskowych, okresowej słuzby wojskowej lub zasadniczej słuzby zastępczej.

Na piśmie nie. Pojechałem do pup w celu rozmowy i podpisania dokumentów odnośnie stażu, informując o tym pracownika pup że wyjeżdzam na ćwiczenia rotacyjne i poki co nic nie podpisze bo nie mogę jednoczesnie pracować na stażu i być w jednostce na ćwiczeniach. Więc pracownik powiedział że jak wrócę z cwiczeń to mam przyjechać do pup i będziemy kontynuować i tak też zrobiłem.
A wczoraj będąć w UP pani informuje mnie (co było moim zdziwieniem) że powinienem ich poinformować o tym że wybieram się na ćwiczenia rotacyjne i na okres tych ćwiczen trace status bezrobotnego.
Jak napisałem wcześniej poinformowałem PUP że wyjezdzam na ćwiczenia i nikt mi nie powiedział że na ten okres tracę status bezrobotnego.

Sprawy odnośnie stażu i rozmowy dotyczącej wyjazdu na ćwiczenia rotacyjne załatwiałem w Powiatowym Urzędzie Pracy, a odhaczałem się w Urzędzie Pracy (filia) w moim mieście. Może stąd to nieporozumienie lub niewiedza pań pracujących w filii.

Jako bezrobotny podpisałeś pouczenie, że masz obowiązek informować o wszystkich zmianach swój Urząd. PUP nie zachował się do końca jak powinien ale w dokumentach nie będzie zapewne wzmianki że informowałeś ustnie o ćwiczeniach.

Od decyzji możesz się odwołać masz na to 14 dni, rozmawiać już nie ma raczej sensu bo droga oficjalna została uruchomiona (wydana decyzja administracyjna) zatem sprawę należy załatwiać oficjalnie (odwołanie do II giej instancji).

Oświeć mnie co mam zrobić , odwołanie napisać, ale jak ?

Tak jak napisałem, jeżeli nie zgadzasz się z decyzją PUP w zakresie pozbawienia statusu bezrobotnego masz prawo odwołać się od niej w terminie 14 dni od dnia otrzymania.
Jak przeczytasz wklejony przeze mnie wyrok to będzie ci łatwiej znaleźć odpowiednie argumenty.

Powodzenia.

Dzięki , jutro bede działał w tym kierunku.

Powrót