zwrot pieniędzy ze stypendium szkoleniowego

• Autor wątku Autor wątku mac184
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mac184

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam

zapisałem sie w urzedzie pracy na kurs spawacza (szkolenie)
dostaje co miesiac okolo 1000 zł, słyszałem opinie wsrod kolegow
Ze jesli nie zdam egzaminu który mnie czeka na koniec kursu,lub nie znajde pracy jako spawacz bede musial zwrocic pieniadze ze szkolenia

to prawda ?
wydaje sie dosyc idiotyczne ale sporo osob tak twiedzi

A pytał Pan o to w swoim PUP, który skierował Pana na szkolenie?
Nie znamy treści dokumentów, które podpisał Pan w PUP w związku ze skierowaniem na szkolenie. Czy przypadkiem na etapie aplikacji o takie szkolenie (składając wniosek) nie musiał Pan uprawdopodobnić podjęcia pracy po zakończeniu szkolenia? Czemu zakłada Pan, że nie zda egzaminu?

mac184 napisał:
witam

zapisałem sie w urzedzie pracy na kurs spawacza (szkolenie)
dostaje co miesiac okolo 1000 zł, słyszałem opinie wsrod kolegow
Ze jesli nie zdam egzaminu który mnie czeka na koniec kursu,lub nie znajde pracy jako spawacz bede musial zwrocic pieniadze ze szkolenia

to prawda ?
wydaje sie dosyc idiotyczne ale sporo osob tak twiedzi
Będziesz musiał oddać kasę jak nie podejdziesz do egzaminu

j-ms napisał:
Będziesz musiał oddać kasę jak nie podejdziesz do egzaminu
Pytanie mac184
Mezczyzna.gif
dotyczy nie zdania egzaminu, a nie niepodejścia do niego.
Chociaż nie bardzo wiem czemu zakłada (bądź planuje), że go nie zda...

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Pytanie mac184
Mezczyzna.gif

to nie chodzi o to czy zdam,czy nie zdam,ale jeśli to prawda to jest to absurd dla mnie
idąc takim tokiem rozumowania mogli przelać te pieniądze dopiero po zdanym egzaminie a nie przed...

zobowiązałem się do podjęcia pracy po kursie,ale nigdzie nie czytałem ,że jeśli nie zdam egzaminu lub nie będe pracował jako spawacz będę musiał zwrócić pieniądze

jaki ''pan''
ja 20 lat mam :)

mac184 napisał:
jaki ''pan'' ja 20 lat mam
Gratuluję... ale użytkownicy tego forum to jednak osoby dorosłe, także zwracanie się do Pana "drogie dziecko" brzmiało by zbyt protekcjonalnie:)
mac184 napisał:
zobowiązałem się do podjęcia pracy po kursie,ale nigdzie nie czytałem ,że jeśli nie zdam egzaminu lub nie będe pracował jako spawacz będę musiał zwrócić pieniądze
PUP nie daje pieniędzy na "ładne oczy". Skoro sfinansował Panu szkolenie, to w zamian oczekuje podjęcia po nim pracy - zgodnie zresztą z Pana zobowiązaniem. W przeciwnym przypadku zażądanie zwrotu kosztów szkolenia jest naprawdę prawdopodobne.

Bezpłatna nauka kończy się z chwilą uzyskania zdolności do zarabiania na własne utrzymanie, zatem nikt Panu nie daruje kosztów szkolenia, jeśli celowo nie podejmie Pan po nim pracy. Takie oto jest życie dorosłych...

Ostatnia edycja:
jak można tak pomiatać człowiekiem
to jest strasznie nielogiczne,a co jeśli komuś nie wychodzi mimo starań i praca spawacza nie jest dla niego ?

PUP nie daje pieniędzy na "ładne oczy". Skoro sfinansował Panu szkolenie, to w zamian oczekuje podjącia po nim pracy

bez przesady
jeśli ktoś zakłada jakąś firmę i urząd funduje mu np : darmowy samochód albo coś innego równie wartośćiowego mającego związek z jego działalnośćią , to rozumiem że wtedy musi jego firma funkcjonować ale czy tutaj jest tak samo...?

i to nie pup daje tylko niemcy

Kosssz napisał:
Pytanie mac184
Mezczyzna.gif

Temat postu - zwrot pieniędzy ze stypendium szkoleniowego. Więc napisałem kiedy będzie musiał kasę oddać. Bo zakładam że jest to szkolenie grupowe?

inna rzecz

jeśli zapisałem się do urzędu pracy ,żeby zapisać się na kurs i nauczyć się spawać, bo mi na tym zależało i mam możliwość pracy u ojca w warsztacie to dlaczego narzuca mi się
prace gdzie indziej,a jak nie to oddaj pieniądze

i nie jest prawdą,że na ''ładne oczy'' i ''pieniądze''
poświęciłem na to czasu i pracy (choć oczywiśćie pożytku z tego dla innych nie ma)
ale przez ten czas mogłem gdzieś indziej pracować więc chyba coś mi się należy

j-ms napisał:
Temat postu - zwrot pieniędzy ze stypendium szkoleniowego. Więc napisałem kiedy będzie musiał kasę oddać. Bo zakładam że jest to szkolenie grupowe?

15 osób jest

mac184 napisał:
to jest strasznie nielogiczne,a co jeśli komuś nie wychodzi mimo starań i praca spawacza nie jest dla niego ?
Ale aplikując o szkolenie na pewno Pan wykazał, że jest dla niego... Skąd nagle zmiana zdania?
mac184 napisał:
jeśli ktoś zakłada jakąś firmę i urząd funduje mu np : darmowy samochód albo coś innego równie wartośćiowego mającego związek z jego działalnośćią , to rozumiem że wtedy musi jego firma funkcjonować ale czy tutaj jest tak samo...?
Urząd nikomu nie funduje niczego za darmo. Każdy musi wykazać, że działanie ma swój cel. Jeśli ktoś zakłada firmę i kupuje samochód, to samochód musi służyć do celów służbowych przez co najmniej 12 miesięcy. Tak samo nikt Panu nie sfinansuje za darmo kwalifikacji na spawacza bez nacisków na podjęcie pracy.
mac184 napisał:
to nie pup daje tylko niemcy
Mógłby Pan rozwinąć myśl? Jacy/Jakie niemcy?
mac184 napisał:
zapisałem się do urzędu pracy ,żeby zapisać się na kurs i nauczyć się spawać, bo mi na tym zależało i mam możliwość pracy u ojca w warsztacie to dlaczego narzuca mi się prace gdzie indziej,a jak nie to oddaj pieniądze
Ale nikt Panu nie zabrania pracować u ojca, ale trzeba tę pracę podjąć. Podjęcie pracy po szkoleniu u innego pracodawcy niż deklarowany na etapie aplikacji o szkolenie jest dopuszczalne.

Wszystko sprowadza się do treści dokumentów, które Pan podpisał z PUP.
Na forum nie mamy szklanej kuli, więc nie odgadniemy ich treści. Dlatego najlepiej poradzić się swojego PUP.

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:
mac184 napisał:
mac184
Mezczyzna.gif
, czy mógłby Pan sprecyzować, czy Pana szkolenie zostało zorganizowane przez PUP w trybie indywidualnym czy grupowym? Ma Pan zawartą umowę z PUP?

Kosssz napisał:
Ale aplikując o szkolenie na pewno Pan wykazał, że jest dla niego... Skąd nagle zmiana zdania?
Urząd nikomu nie funduje niczego za darmo. Każdy musi wykazać, że działanie ma swój cel. Jeśli ktoś zakłada firmę i kupuje samochód, to samochód musi służyć do celów służbowych przez co najmniej 12 miesięcy. Tak samo nikt Panu nie sfinansuje za darmo kwalifikacji na spawacza bez nacisków na podjęcie pracy.
Mógłby Pn rozwinąć myśl? Jacy/Jakie niemcy?

Unia Europejska

jest różnica jesli fundują komuś samochód wart kilkadziesiąt tysięcy
to jest to logiczne ,że ma on służyć do celów związanych z firmą- inaczej
to jest naprawde zrozumiałe,że trzeba ten samochód zwróćić,ale wydaje mi sie ,ze to nie jest dobre porownanie do 900-1000 zł na miesiac

nie wiem o co chodzi ''wykazał''
wyraziłem chęć do wzięcia udziału w tym szkoleniu, ale uświadomiłem sobie podczas trwania kursu ,że nie nadaje się do tej pracy
czytałem wszystkie dokumenty związane za szkoleniem,nigdzie nie było napisane,że jeśli ktoś nie znajdzie zatrudnienia jako spawacz musi zwrócić pieniądze,nikt mi również o tym nie mówił w urzędzie

j-ms napisał:
Więc powtórzę. Zwrot kasy tylko w przypadku jak zaprzestaniesz uczęszczać na zajęcia lub nie podejdziesz do egzaminu.

to nie musz zdać egzaminu,wystarczy,że nie przerwę szkolenia?

Kosssz napisał:
mac184
Mezczyzna.gif
, czy mógłby Pan sprecyzować, czy Pana szkolenie zostało zorganizowane przez PUP w trybie indywidualnym czy grupowym? Ma Pan zawartą umowę z PUP?

nie prywatnie,publicznie państwowo,urząd załatwiał
jest grupa 15 osób

/Ale nikt Panu nie zabrania pracować u ojca, ale trzeba tę pracę podjąć. Podjęcie pracy po szkoleniu u innego pracodawcy niż deklarowany na etapie aplikacji o szkolenie jest dopuszczalne./

chodziło mi bardziej o nabycie tej umiejętnośći niż prace u ojca

Ostatnia edycja:
mac184 napisał:
wyraziłem chęć do wzięcia udziału w tym szkoleniu, ale uświadomiłem sobie podczas trwania kursu ,że nie nadaje się do tej pracy czytałem wszystkie dokumenty związane za szkoleniem,nigdzie nie było napisane,że jeśli ktoś nie znajdzie zatrudnienia jako spawacz musi zwrócić pieniądze,nikt mi również o tym nie mówił w urzędzie
Zechce Pan nas zapoznać z tymi dokumentami? Inaczej nie będziemy w stanie pomóc.
PUP nie skierował by Pana na to szkolenie gdyby nie było przesłanek do jego ukończenia i podjęcia po nim pracy. Zapewne doradca zawodowy/doradca klienta wydał stosowną opinię na Pana temat.

Nadal nie odpowiedział Pan na pytanie czy szkolenie zostało zorganizowane w trybie przewidzianym dla szkoleń indywidualnych czy grupowych?
Więcej szczegółów znajdzie Pan tutaj: Szkolenia dla osób bezrobotnych - Artykuł - ZL

Kosssz napisał:
Zechce Pan nas zapoznać z tymi dokumentami? Inaczej nie będziemy w stanie pomóc.
PUP nie skierował by Pana na to szkolenie gdyby nie było przesłanek do jego ukończenia i podjęcia po nim pracy. Zapewne doradca zawodowy/doradca klienta wydał stosowną opinię na Pana temat.

Nadal nie odpowiedział Pan na pytanie czy szkolenie zostało zorganizowane w trybie przewidzianym dla szkoleń indywidualnych czy grupowych?
Więcej szczegółów znajdzie Pan tutaj: Szkolenia dla osób bezrobotnych - Artykuł - ZL

to chodziło o opinie odnośnie stanu zdrowia
wydaje mi sie ze grupowe nie wiem gdzie to sprawdzić mam dokumenty

Szkolenia grupowe skierowane są do określonej grupy osób bezrobotnych (w zależności od typu szkolenia i zawodu) i poprzedza je zorganizowana rekrutacja prowadzona przez powiatowy urząd pracy.
Szkolenia indywidualne to szkolenia wskazane przez osobę poszukującą pracy i realizowane na jej wniosek, pod warunkiem uzasadnienia celowości szkolenia. Koszt szkolenia w części finansowanej z Funduszu Pracy w danym roku nie może przekroczyć 300% przeciętnego wynagrodzenia za pracę.

Czy wskazywał Pan szkolenie tj. składał Pan do PUP wniosek o sfinansowanie konkretnego szkolenia czy po prostu skorzystał Pan z oferty szkoleń grupowych oferowanych przez Pana PUP? Odpowiedź na to pytanie jest kluczowa pod względem udzielenia odpowiedzi na Pana pytanie.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Szkolenia grupowe skierowane są do określonej grupy osób bezrobotnych (w zależności od typu szkolenia i zawodu) i poprzedza je zorganizowana rekrutacja prowadzona przez powiatowy urząd pracy.
Szkolenia indywidualne to szkolenia wskazane przez osobę poszukującą pracy i realizowane na jej wniosek, pod warunkiem uzasadnienia celowości szkolenia. Koszt szkolenia w części finansowanej z Funduszu Pracy w danym roku nie może przekroczyć 300% przeciętnego wynagrodzenia za pracę.

Czy wskazywał Pan szkolenie tj. składał Pan do PUP wniosek o sfinansowanie konkretnego szkolenia czy po prostu skorzystał Pan z oferty szkoleń grupowych oferowanych przez Pana PUP? Odpowiedź na to pytanie jest kluczowa pod względem udzielenia odpowiedzi na Pana pytanie.

obydwie wersje się zgadzają,ale bardziej bym się skłaniał ku drugiej,to ja wyraziłem chęć wzięcia udziału w szkoleniu.

Powrót