Zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku edziezgwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edziezgwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Proszę o radę jak mam postąpić w następującej sprawie:znajoma poprosiła mnie o pomoc finansową w opłaceniu rachunków za telefon i opłaciłem faktury w jaki sposób mogę odzyskać pieniądze? dodam,że była to osoba z którą zwiazany byłem jakiś czas i nie chce żeby ta znajomośc ujrzała światło dzienne.

Poprosić ją osobiście? Jaka to kwota? Była spisana jakaś umowa pożyczki?

edziezgwa napisał:
Proszę o radę jak mam postąpić w następującej sprawie:znajoma poprosiła mnie o pomoc finansową w opłaceniu rachunków za telefon i opłaciłem faktury w jaki sposób mogę odzyskać pieniądze? dodam,że była to osoba z którą zwiazany byłem jakiś czas i nie chce żeby ta znajomośc ujrzała światło dzienne.

znaleźć inną kochankę;P
a tak na serio, jeśli sprawa pójdzie np. do sądu, to na pewno ujrzy światło dzienne.
Spróbuj się z nią dogadać jakoś.

Nie spisywałem umowy mam tylko faktury za telefon.

A może pojawić sie w miejscu pracy i rozmawiać z przełozonym......

No a dlaczego miałaby nie móc? Jak chce Pan więc udowodnić, że pożyczył jej Pan te pieniądze?

Proszę na sprawę spojrzeć bardziej praktycznie - od strony dowodowej i niech Pan przeanalizuje czy da się coś z tym zrobić.

Poza tym pożyczki powyżej 500 zł powinna być na piśmie (art. 720 kc i następne - proszę przeczytać).

Najlepiej aby Pan opisał o co tak naprawdę chodzi, bo widzę ze coś Pan kombinuje

Proszę nie pisać post pod postem! Ma Pan 20 minut na edycję posta.

Znajoma porosiła mnie o zapłacenie faktur za telefon i zapłaciłem więc mam te faktury.

Nie za bardzo mam chce mi się pisać w dwóch tematach o tym samym... proszę spojrzeć tutaj http://forumprawne.org/prawo-cywiln...m-kredyt-dla-kolezanki-przestala-splacac.html

Jeśli przez faktury udowodni Pan ("uprawdopodobnienie za pomocą pisma") to będzie można skorzystać np. z zeznań świadków albo przesłuchania stron w przypadku sprawy sądowej.

Oczywiście na tym etapie pozostaje wysłać (za potwierdzeniem odbioru) jej wezwanie do zapłaty z terminem np. 7 dniowym, podać podstawę (skąd ten dług), podać numer konta bankowego i pogrozić sadem.

Powrót