Zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Stanekb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanekb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie; Gmina pobierała od nas, mieszkańców zaliczkowo pieniądze na przyłącza do kanalizacji. Teraz po upływie 4 lat z racji problemów z wykonaniem przyłączy wzywa nas byśmy odebrali te pieniądze. Mam pytanie czy mam prawo do odsetek, a jeżeli tak to w jakiej wysokości.
Zaznaczam; ustalono że termin zakończenia przyłączy mija 31 grudnia 2005
Umowa za przyłącze opiewa na kwotę 800zł, mam wpłacone 2 raty po 200 zł. Wpłaty dokonałem do 31 grudnia 2004
Gmina twierdzi że jeżeli tylko uzyskają środki, to przyłączanie będzie aktualne. I z tym wiąże sie moje następne pytanie bo rozumiem że cena tych przyłączy się zmieni, czy mogę nie odbierać od Gminy tych pieniędzy i żądać żeby uznano mój wkład jako połowę należności za przyszły przyłącz

Stanekb napisał:
I.... bo rozumiem że cena tych przyłączy się zmieni, czy mogę nie odbierać od Gminy tych pieniędzy i żądać żeby uznano mój wkład jako połowę należności za przyszły przyłącz

TAK, mozesz nie odbierać
NIE, nie możesz żądać aby to uznali za polowę należności, po prostu bedziesz mial wplacone np. 200 zl a jak cena przylacza wzrosnie to 1800 to bedziesz musial doplacic 1600 zl

odsetki zdaje sie należą się, tylko czy gmina bedzie chciala je wyplacic ???

Dzięki werty10 , jeszcze tylko na jakiej podstawie Gmina może "nie chcieć" płacić tych odsetek ?

Powrót