zwrot po otwarciu opakowania

• Autor wątku Autor wątku maciej275
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej275

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Niedawno zakupiłem pamięć flash w sklepie internetowym.
Po otrzymaniu i obejrzeniu przedmiotu stwierdziłem, że jednak chcę go zwrócić.

Zadzwoniłem na infolinie sklepu by dowiedzieć się czy jest dostępny na ich stronie formularz zwrotu itd. i zapytałem również czy jest możliwość zwrotu pamięci jeśli po otwarciu opakowania. Pani przy telefonie odpowiedziała, że oczywiście mogę odstąpić od umowy. Wiec zwróciłem pamięć i po kilku dniach otrzymałem odpowiedź:

"Prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje, jeśli chodzi o nagrania dźwiękowe, wizualne, nośniki mp3, USB, CD, programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli zostało ono otwarte."

Podstawa prawna: Ustawa z 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. poz. 827).

W kolejnym emailu napisali:

"Odstąpienie od umowy zostało odrzucone, produktu który Pan przesłał mia otwarte, rozcięte opakowanie i nie nadaje się on do dalszej dystrybucji."

Poczytałem trochę i po pierwsze ustawa z tego dnia jest nie aktualna a po drugie w treści jest coś takiego:

Wyjątki od prawa do odstąpienia od umowy to:

w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;

Jest też napisane: "Należy również podkreślić, że wszystkie wyjątki zawsze interpretujemy zwężająco. Oznacza to, że handlowiec nie może rozszerzać danego wyjątku na inne sytuacje niż wskazane w ustawie. Takie postępowanie będzie uznane za stosowanie klauzul niedozwolonych."

Kto ma rację?

Powołują się na nieaktualną treść Ustawy.
maciej275 napisał:
... Wyjątki od prawa do odstąpienia od umowy to: ...
To również pkt 9.

Rację ma sprzedający. Temat do zamknięcia.

zgodnie z zapisami prawa "konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował o prawie odstąpienia od umowy"
na jednej ze stron znalazłem też taki przykład: jeśli kupiłem odkurzacz, to mogę go wyjąć z opakowania, obejrzeć, zbadać jakie ma funkcje, sprawdzić czy głośno pracuje, ale nie mogę odkurzać nim mieszkania. Jeśli kupiłem buty, to mogę je przymierzyć, przejść się po pokoju, ale nie mogę iść w nich na spacer. Jeśli kupiłem poduszkę, to mogę ją obejrzeć z każdej strony, ale nie mogę na niej spać.

Należy zaznaczyć, że sprzedawca nie może zastrzec, że przyjmie zwracany towar tylko w oryginalnym, nienaruszonym opakowaniu. To jakiś mały sklepik internetowy?

nrg napisał:
... "konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował o prawie odstąpienia od umowy"...
Nie na temat :!:

To proszę usunąć jak nie na temat.
Na podstawie tego znalezionego artykułu wnioskuję, że otwierając pamięć nie została pomniejszona jej wartość. Kupujący mógł sprawdzić jak się otwiera zabezpieczenie usb itp., nie używał jej do przenoszenia plików.
Najważniejsze jest, że sprzedawca nie może zastrzec ze przyjmie zwracany towar tylko w oryginalnym opakowaniu.
Rozumiem sprzedawce, że ciężko będzie mu teraz sprzedać takie rozpakowane urządzenie, ale przepisy dopuszczają taką sytuację.

Trochę bez sensu to twierdzenie sprzedającego. Przecież muszę taką pamięć odpakować żeby móc ją przetestować i wówczas stwierdzić czy mi ona odpowiada czy nie. Może nie będzie mi odpowiadała na przykład prędkość transferów? Jak mam to stwierdzić bez odpakowania i użycia?
Ja niedawno kupiłem w x-kom wideorejestrator samochodowy w zestawie z kartą pamięci. Musiałem ją odpakować żeby móc jej użyć, co więcej opakowanie tak zmasakrowałem przy otwieraniu, że je wyrzuciłem. Po kilku dniach stwierdziłem, że jednak nie chcę tego sprzętu, więc oddałem i wideorejetrator i kartę i ową kartę przyjęli bez problemu, sprzedający tylko zastrzegł, że generalnie powinienem oddać też opakowanie niezależnie od tego w jakim jest stanie, nie było natomiast mowy o tym, że powinno być ono nienaruszone. Więc w przedmiotowej sprawie albo sprzedający coś kombinuje w tej jednostkowej sytuacji albo ten sklep ogólnie ma jakieś swoje dziwne zapisy w regulaminie.

czy to aby nie podobna sytuacja jak chciał bym obejrzeć rower oddał z przebitym kołem i powiedział że już się nie podoba. Możliwe że w innym sklepie będzie taniej. Sprzedający powinien również udzielić wszelkich info odnośnie tego co sprzedaje czy się będzie nadawał czy nie.

maciej275 napisał:
"Prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje, jeśli chodzi o nagrania dźwiękowe, wizualne, nośniki mp3, USB, CD, programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli zostało ono otwarte."

Podstawa prawna: Ustawa z 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. poz. 827).

Jeśli takiej informacji nie otrzymałeś przed sprzedażą (np. @) albo na papierze razem z towarem, to prawo do odstąpienia przysługuje Ci.

Powrót