zwrot podatku Euro-Tax

• Autor wątku Autor wątku Krisu20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krisu20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
witam mam następujące pytanie a raczej prośbę odnośnie firmy Euro-Tax wysłałem i papiery itd ale przysłali mi droga mailowa że muszę zapłacić 200 zł nic z tego nie rozumiem...
Szanowny Panie Krzysztofie

Zajmujemy się Pana procedurą rozliczenia podatku z Holandii za rok 2014.
Pragniemy poinformować, że za rok 2014 posiada Pan nadpłatę podatku w wysokości: 40,00 euro.
Zgodnie z oficjalnymi informacjami urzędu skarbowego, nierezydent podatkowy posiada obowiązek złożenia deklaracji do zagranicznego urzędu skarbowego - odnośnik do informacji urzędowej znajduje się w poniższym linku
Dlatego w celu rozpoczęcia procedury rozliczenia w naszej firmie prosimy o opłacenie prowizji w wysokości 200 zł

o co w tym chodzi ?

Najlepiej jest zadzwonic do tej firmy i wyjasnic sprawe.
Przepisy podatkowe w Holandii nieco sie zmienily i faktycznie kwoty zwrotu podatku sa znacznie obnizone do ubieglych lat.
Natomiast obowiazek rozliczenia sie z podatku ma TYLKO I WYLACZNIE OSOBA, ktora otrzymala pismo z urzedu podatkowego w HOlandii o obowiazkowym rozliczeniu sie.
Tak wiec, jezeli zwrot podatku jest niekorzystny, wcale nie trzeba sie rozliczac.

Witam .:) oto co pisza :

Szanowny Panie Krzysztofie

Zajmujemy się Pana procedurą rozliczenia podatku z Holandii za rok 2014.

Przypominamy o uregulowaniu opłaty, która jest wymagana do rozpoczęcia procedury rozliczeniowej. Szczegółowe informacje zostały przekazane w poprzedniej wiadomości.

Pragniemy poinformować, że brak złożenia deklaracji podatkowej może prowadzić do nałożenia przez urząd kar finansowych.

pytanie czy faktycznie jest taka możliwość naliczenia mi kary ??

Z tresci pisma wynika iz firma ta chcialaby aby Pan uregulowal prowizje z gory. Aktualnie uzad podatkowy wyplaca pieniadze wylacznie na konto osoby rozliczajacej sie, wiec w wiekszosci kancelarie rozliczajace pobieraja prowizje z gory.
Natomiast jezeli Pan otrzymal pismo z urzedu o obowiazkowym rozliczeniu sie, to faktycznie moze Pa otrzymac kare od 226 euro wzwyz.
Jezeli jednak nie otrzymal Pan pisma iz musi sie rozliczyc, nie musi Pan wysylac zeznania podatkowego. Zeznanie podatkowe mozna dokonac do 5 lat wstecz.

Zadnego pisma nie dostalem czyli jest mozliwosc ze to jakis przekret ?.

Wychodzi raczej na to, że firma rozliczająca Pana otrzymała takie pismo z urzędu podatkowego, należy poprosić o przesłanie kopii tego pisma, wówczas będzie pewne, iż urząd faktycznie poprosił o dokonanie rozliczenia podatkowego tzw. obowiązkowego.

Witam widze, ze macie te same problemy z ta firma co ja. Ja juz czekam 2 lata na zwrot podatku i jak narazie to dowiedziałem sie, ze moj zwrot podatku idzie tylko na ich oplaty i prowizje a miałem do zerotu prawie 200f, wiec nie radze kozystac z tej firmy bo nie jest uczciwa.

firma euro-tax właśnie szuka takich ludzi jak wy.
np. reklamują się: "pracowałeś w niemczech/austrii? odbierz nawet 2500zł zwrotu podatku".
ja mam znajomą księgową, która mnie rozlicza w austrii i co roku dostaję 1500-1700 EURO zwrotu, czyli od 6 do 7tys. zł. a nie te marne 2500 co oni obiecują.

tak samo jest z innymi krajami. radzę poszukać w internecie lub po znajomych jakichś księgowych, które za 30-50euro rozliczą was porządnie i dostaniecie sensowne zwroty.

Witam wszystkich poszkodowanych, nie należy oczerniać firmy, podając jej nazwę, gdy dokładnie nie zna się sprawy. Nie bronię tej firmy, jest dla mnie konkurencją, ale nie jest wskazane aby pisać o nieuczciwości.
Co należy zrobić aby sprawdzić swój status rozliczeniowy?
Najlepiej jest zadzwonić do urzędu podatkowego w Holandii i zapytać się o swój status rozliczeniowy za dany rok podatkowy.
Może tak być iż urząd przesłał pismo, na które trzeba bylo odpowiedzieć i np. potwierdzić swoje konto bankowe, lub formularz rozliczeniowy był nieprawidłowy, a być może urząd przesłał pismo o tym, iż otrzymał zeznanie, ale przedłużył okres wydania decyzji i wypłaty pieniędzy. Tych problemów może być jeszcze znacznie więcej i trudno tu jest gdybać, najlepiej jest sprawdzić.

Telefon do holenderskiego urzędu jest 0031 555 385 385
po zgłoszeniu się urzędnika należy podać:
swoje nazwisko,
sofi nr
datę urodzenia
czasami urząd poprosi o podanie adresu
oraz za jaki rok rozliczeniowy pytamy.

Urzędnik w Holandii rozmawia w j. holenderskim, niemieckim i angielskim.

Jeżeli ktoś jednak nie może podjąć się tej czynności, to można poprosić kogoś znajomego aby o to zapytał lub zlecić takie czynności sprawdzające innej kancelarii, których aktualnie jest pod dostatkiem.

Powrót