S
slavek18
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam
To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość
Znajomy ma taki problem:
Kilka lat temu wziął pożyczkę ale przestał ja spłacać z powodu utraty pracy. Dług przejął komornik.
Kolega zaczął spłacać powyższy dług kiedy sprawą zajął się komornik.
Początkowo było to ok. 300-400 zł, później 700zł (miesięcznie) przez to że jego dochód miesięczny wzrósł w związku z pracą w nadgodzinach.
Kolega razem ze swoją dziewczyną wychowują 1,5 roczną córeczkę. (nie są małżeństwem, córka ma nazwisko kolegi).
W tym roku rozliczali się a w jego zeznaniu ujęte zostało, że jest ojcem, dzięki temu dostałby zwrot podatku za dziecko (ok.1200zł??).
Okazało się, że całośc tego zwrotu zajął komornik.
Czy komornik miał prawo zająć całość zwrotu z podatku (głównie zwrot za dziecko)??
Czy kolego nie musiał o tym fakcie zostac poinformowany przez komornika??
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pzdr
Sławek.:beer:
To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość
Znajomy ma taki problem:
Kilka lat temu wziął pożyczkę ale przestał ja spłacać z powodu utraty pracy. Dług przejął komornik.
Kolega zaczął spłacać powyższy dług kiedy sprawą zajął się komornik.
Początkowo było to ok. 300-400 zł, później 700zł (miesięcznie) przez to że jego dochód miesięczny wzrósł w związku z pracą w nadgodzinach.
Kolega razem ze swoją dziewczyną wychowują 1,5 roczną córeczkę. (nie są małżeństwem, córka ma nazwisko kolegi).
W tym roku rozliczali się a w jego zeznaniu ujęte zostało, że jest ojcem, dzięki temu dostałby zwrot podatku za dziecko (ok.1200zł??).
Okazało się, że całośc tego zwrotu zajął komornik.
Czy komornik miał prawo zająć całość zwrotu z podatku (głównie zwrot za dziecko)??
Czy kolego nie musiał o tym fakcie zostac poinformowany przez komornika??
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pzdr
Sławek.:beer: