Zwrot podatku VAT budowa domu

• Autor wątku Autor wątku Wojtek1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtek1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

W roku 2016 r dostaliśmy wspólnie z żoną od teściowej działkę o powierzchni 1 ha. Na której znajdował się stary ( ok 70 letni ) drewniany domek oraz budynek gospodarczy. Domek nie posiadał wody, toalety. Miał dziury w dachu , popękane ściany oraz podłogi. W kuchni nie można było palić w celu nagrzania pomieszczenia, ponieważ cały dym dostawał się do środka.
Wspólnie z żoną wybudowaliśmy nowy dom na tej działce z myślą że uda nam się uzyskać zwrot części VATu za materiały budowlane. Nie chcieliśmy niczego ukryc wiec odrazu powiedzieliśmy Pani w us ,że posiadamy domek którego stan nie nadaje się do zamieszkania. Pani odwołała nas do inrerpretacji indywidualnej w której dokładnie opisaliśmy całą sytuację. W odpowiedzi US uznał, że nie należy nam się prawo do zwrotu vatu ponieważ w chwili rozpoczęcia budowy byliśmy już właścicielami budynku mieszkalnego. Nie interesowało nikogo to, że owy budynek w naszej opini oraz opini mgr budownictwa posiadającego upr. Budowlane nie nadawał się do zamieszkania ( tzn od początku kiedy zostaliśmy jego właścicielami nie posiadalismy budynku mieszkalnego). W koncowej czesci pisma urzad skarbowy stwierdza , że dalsze roszczenia mogą być rozpatrywane przez sąd . Czy uważacie Państwo, że można liczyć na pozytywny dla nas finał tej sprawy ?? Czy warto udać się z tym do sądu??

Stoi Ale tylko z racji że jest do niego sentyment. Babcia chyba by dostała zawału gdyby zobaczyła że nauczyłem dom który budowała w latach młodości. Nie mam zamiaru tam mieszkać bo jego stan nie pozwala na to. Ponadto 36m2 dla 5cio osobowej rodziny to stanowczo za mało

Staraliśmy się za zwrot od początku rozpoczęcia budowy tj Maj 2016 do września 2018. Wszystkie dokumenty związane ze zwrotem załatwialismy w 2018 r9ku.

Z podobnego okresu. Robiliśmy ja kilka miesięcy wcześniej.

Powrót