T
tom_bombadil
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 47
Doznałem opadnięcia szczęki po przypadkowym odworzeniu wiadomośći. Ledwo co ciągnę tę działalność, a tu taki cios poniżej pasa?

Tysiące ludzi mają teraz analizować daty przelewów i wniosków?
Obawiam się, że wiele osób jeszcze nic o tym nie wie, ja dowiedziałem się przez przypadek - wszak system SOD - jak działa i wygląda - każdy wie.
Oznacza to, że teraz ktoś będzie analizował daty przelewów do ZUS i daty wniosków? Przecież to jest absurdalne. Działa to tak: klikam Puszczenie przelewu i w tym momencie uznaję że składka ZUS jest opłacona, zatem mogę złożyć wniosek WN-U-G. Chyba logiczne. Czemu ta zmiana ma służyć?
Pytania:
Tysiące ludzi mają teraz analizować daty przelewów i wniosków?
Obawiam się, że wiele osób jeszcze nic o tym nie wie, ja dowiedziałem się przez przypadek - wszak system SOD - jak działa i wygląda - każdy wie.
- Po pierwsze Wnioski Wn-U-G były przecież weryfikowane co miesiąc przez PEFRON.
- Po drugie: Przepis jest nonsensowny. Głupia bezsensowna biurokracja. Każdy z nas płaci te składki a niepełnosprawność umożliwia częściowe ich złagodzenie. Pomijam fakt że mikro-firmy płacą ZUS na podstawie wyliczeń jak ze średnich firm.
- Po trzecie: dlaczego pismo jest z datą 2017-08-02 a odwołuje się do 1 lipca 2016 ?
Oznacza to, że teraz ktoś będzie analizował daty przelewów do ZUS i daty wniosków? Przecież to jest absurdalne. Działa to tak: klikam Puszczenie przelewu i w tym momencie uznaję że składka ZUS jest opłacona, zatem mogę złożyć wniosek WN-U-G. Chyba logiczne. Czemu ta zmiana ma służyć?
Pytania:
- - Dlaczego PEFRON miesiąc w miesiąc poprawnie weryfikował merytorycznie i rachunkowo wnioski mimo że były na nich daty opłacenia składek?
- - Czy ktoś z Was samodzielnie analizował nieprawidłowość dat i zwracał refundację? Czy macie zamiar tak postąpić czy czekać na ruch PEFRON? Czy ktoś wie jakie są ich zamiary? Może nie będą nic z tym robić?
- - Czy ktoś z Was dostał z PEFRON konkretne pismo z wylistowanymi "nieprawidłowościami" i żądaniem zwrotu ? Czy tylko komunikat na skrzynkę w SOD.
- - Czy zamiarzacie się odwoływać zanim PEFRON wezwie do zwrotu ? Do kogo po kolei? Czy jest jakiś wzór odwołania? Jaki odniosło skutek Jeśli ktoś już je pisał?
- - Co mi grozi jeśli nic nie zrobię i zaczekam na rozwój wypadków?
- - Być może PEFRON odstąpi od tej bezsensownej egzekucji? Czy ktoś coś wie w tej sprawie? Jakaś zmiana przepisów?