Zwrot refundacji PFRON

• Autor wątku Autor wątku pojez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Doznałem opadnięcia szczęki po przypadkowym odworzeniu wiadomośći. Ledwo co ciągnę tę działalność, a tu taki cios poniżej pasa?
:mad:
Tysiące ludzi mają teraz analizować daty przelewów i wniosków?
Obawiam się, że wiele osób jeszcze nic o tym nie wie, ja dowiedziałem się przez przypadek - wszak system SOD - jak działa i wygląda - każdy wie.

• Po pierwsze Wnioski Wn-U-G były przecież weryfikowane co miesiąc przez PEFRON.
  • Po drugie: Przepis jest nonsensowny. Głupia bezsensowna biurokracja. Każdy z nas płaci te składki a niepełnosprawność umożliwia częściowe ich złagodzenie. Pomijam fakt że mikro-firmy płacą ZUS na podstawie wyliczeń jak ze średnich firm.
  • Po trzecie: dlaczego pismo jest z datą 2017-08-02 a odwołuje się do 1 lipca 2016 ?

Oznacza to, że teraz ktoś będzie analizował daty przelewów do ZUS i daty wniosków? Przecież to jest absurdalne. Działa to tak: klikam Puszczenie przelewu i w tym momencie uznaję że składka ZUS jest opłacona, zatem mogę złożyć wniosek WN-U-G. Chyba logiczne. Czemu ta zmiana ma służyć?

Pytania:
  1. - Dlaczego PEFRON miesiąc w miesiąc poprawnie weryfikował merytorycznie i rachunkowo wnioski mimo że były na nich daty opłacenia składek?
  2. - Czy ktoś z Was samodzielnie analizował nieprawidłowość dat i zwracał refundację? Czy macie zamiar tak postąpić czy czekać na ruch PEFRON? Czy ktoś wie jakie są ich zamiary? Może nie będą nic z tym robić?
  3. - Czy ktoś z Was dostał z PEFRON konkretne pismo z wylistowanymi "nieprawidłowościami" i żądaniem zwrotu ? Czy tylko komunikat na skrzynkę w SOD.
  4. - Czy zamiarzacie się odwoływać zanim PEFRON wezwie do zwrotu ? Do kogo po kolei? Czy jest jakiś wzór odwołania? Jaki odniosło skutek Jeśli ktoś już je pisał?
  5. - Co mi grozi jeśli nic nie zrobię i zaczekam na rozwój wypadków?
  6. - Być może PEFRON odstąpi od tej bezsensownej egzekucji? Czy ktoś coś wie w tej sprawie? Jakaś zmiana przepisów?

Mnie nie stać na zwrot takiej kwoty... nie wiem co wykombinują ale nie śpię nocami :(

Witam, tom_bombadil odpowiadając na Twoje pytania, na tyle co sam wiem:
1. Właśnie to też jest dla mnie zagadką, do tej pory każda nieścisłość kończyła się wezwaniem do korekty, a tutaj przez rok nikt nie zakwestionował tożsamych dat, zapłaty i składania wniosków, ani system SOD, ani pracownik pfron-u :(
2. Refundacji nie zwracałem, czekam w sumie na ich ruch. Z rozmowy z pracownikiem pfronu dostałem informację, że będą egzekwować.
3. Wezwania do zwrotu nie dostałem, tylko informacja w SOD i na stronie z datą sierpień 2017
4. Pisałem wniosek o odstąpienie od zwrotu refundacji (samodzielnie skonstruowane pismo) do prezesa zarządu pfron, wysłałem w sierpniu, do tej pory brak odpowiedzi.
5. Ja też czekam, co nam grozi, wezwanie do zwrotu, korekty i wyższe odsetki.
6. Chciałbym w to wierzyć :( jedyna odpowiedź pracownika podczas rozmowy telefonicznej, to że póki co nic nie wiadomo, aby chcieli odstąpić od egzekucji :(
Pozdrawiam

Jest projekt zmiany ustawy: mpips.gov.pl/bip/projekty-aktów-prawnych

Pytanie tylko od kiedy będzie obowiązywać? Czy od teraz czy z mocą wstecz?

art.14 projektu zmiany ustawy. Pozostaje tylko liczyć że posłom zależy na wyborcach.

Mariusz__123
Ad.4. Poniformuj nas wszystkich proszę co odpisali. Powinni po prostu to umorzyć z racji tego, że przez rok akceptowali nieprawidłowe wnioski, a skala nieprawidłowoci jest ŻADNA.

Shaadi
CZy mógłbyś napisać coś więcej? Nie znalazłem żadnej informacji pod tym adresem.

Podsumowując ten wątek:

• Ustawodawca uchwalił jakiś gniot - jaki jest sens tej zmiany?
  • Poszkodowanych są tysiące, jak nie dziesiętki tysięcy, pewnie wiele osób nadal nic nie wie.
  • PEFRON wprowadził w błąd swoim komunikatem z 04-07-2016 w systemie SOD, mówiąc, że „Oznacza to, że z wnioskiem o refundację składek należy wystąpić dopiero po ich opłaceniu” zamiast.
  • PEFRON błędnie akceptował wnioski - obie daty były w systemie.
  • Daty złożenia wniosku nie da się skorygować.
  • Od refunacji płaci się również podatek dochodowy. Zeznania podatkowe już są dawno złożone. Nikt o tym chyba wcześniej nie wspomniał.
  • Nikt z forumowiczów nie otrzymał z PEFRON nakazu zwrotu refundacji.
  • Część osób napisała pismo o umorzenie wyprzedzając ewentualne pismo PEFRON - jak na razie bez odpowiedzi.
  • możliwa interwencja u: Posłów, Senatorów, Prezes Zarządu
  • możliwe odwołanie do Prezesa Zarządu PFRON, Minister Pracy p. Rafalskiej (im więcej odwołań, zaangażowania większej ilości osób tym lepiej.)
    - 1. Powoływanie się PFRON - w przypadku osób składających wniosek drogą elektroniczną (w cytowanym wyżej komunikacie) - na przypis nr 13 do formularza jest nietrafione. Przy składaniu wniosku drogą elektroniczną przypisy są niewidoczne. Niewidoczne są także po ich wydrukowaniu. (Marius1 10-08-2017, 17:42)
    Interweniując w tej sprawie w Biurze Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych lub gdziekolwiek indziej, proszę podawać komunikaty PFRON z dnia 2016-06-30 r w sprawie składania wniosków o refundację po znanie ustawy.
  • - ktoś pisał, że w Biurze Rządu Pełnomocnika ds. Osób Niepełnosprawnych wiedzą o sprawie - i co z tym się dzieje ?
  • - kontakt z inforlinią PEFRON: INFOLINIA@PEFRON.ORG.PL oraz 225818410 ( z tel komórkowych) jakby ktoś potrzebował.

Czyli na razie czekamy: albo na informację, że prośba o umorzenie odniosła spodziewany skutek, albo na zmianę prawa.

Jeśli anie jedno ani drugie nie przyniesie spodziewanego rezultatu, proponuję pozew zbiorowy poszkodowani vs PEFRON. Nie może być tak, że ktoś akceptuje dokument który ma swoje dalsze konsekwencje - np. podatek dochodowy po czym po roku żąda zwrotu. Podkreślić trzeba fakt, że te pieniądze w końcu za coś nam się należą. Gdyby mnie ktoś o zdanie spytał to wolałbym w ogólnie nie być w ZUS i w ogóle nie płacić tej składki.

Może to jest sprawa dla reportera albo Uwagi ? W końcu mówimy o wsparciu niepełnosprawnych.
Przedsiębiorcy i tak mają sporo terminów (ZUS, podatki) - taki detal to kolejna dodatkowa rzecz o której trzeba pamiętać. Kolejna która odciąga od podstawowych zadań.

Shaadi
Czy mógłbyś precyzyjnie wskazać gdzie szukać TEJ konkretnej informacji w BIP?

Dlaczego to wszystko tak długo trwa? Wątek twa już ponad 2 miesiące. PEFRON wobec swojej oczywistej winy musi znaleźć jakieś rozwiązanie - choćby to miało być każdorazowe umarzanie tego pseudo-zwrotu.

Z dzisiejszej Gazety Prawnej
Wydanie z dnia: poniedziałek, 9 października 2017 (nr 195)»Gazeta Prawna

Opłacenie składek i wniosek o refundację w jednym dniu

NIEPEŁNOSPRAWNI

Osoba, która prowadzi działalność gospodarczą, będzie mogła otrzymać zwrot za zapłacone do ZUS składki pod warunkiem, że uiści należność najpóźniej w dniu złożenia wniosku do Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON).

Taką zmianę przepisów przewiduje art. 1 pkt 13 projektu nowelizacji ustawy z 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 2046 ze zm.). Modyfikuje on dotychczasowe brzmienie art. 25a, regulującego zasady refundowania niepełnosprawnym, którzy prowadzą własną firmę, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Od 1 lipca 2016 r. jednym z warunków uzyskania zwrotu jest to, aby należności do ZUS zostały opłacone w całości przed dniem złożenia wniosku Wn-U-G do PFRON.

W praktyce wyglądało to tak, że część osób tego samego dnia wysyłała przelew do zakładu i zaraz potem dokumenty do funduszu. Problem w tym, że w lipcu br. PFRON wydał komunikat, że takie postępowanie jest nieprawidłowe, co skutkuje brakiem prawa do refundacji. To oznacza też, że osoba ubiegająca się o zwrot powinna najpierw opłacić składki na ubezpieczenia społeczne, a dopiero w następnym dniu złożyć formularz Wn-U-G. Jednocześnie PFRON poinformował, że niepełnosprawni, którzy dokonywali tych dwóch czynności tego samego dnia, powinni sporządzić korekty wniosków oraz zwrócić nienależnie pobrane wsparcie wraz z odsetkami.

Ta sytuacja ma się jednak zmienić, bo zgodnie z zaproponowaną treścią art. 25a przesłanką do otrzymania refundacji będzie opłacenie składek w całości najpóźniej w dniu złożenia wniosku Wn-U-G. Tym samym nie będzie przeszkód do tego, aby niepełnosprawny przedsiębiorca mógł wykonać przelew do ZUS i wysłać dokumenty do PFRON w tym samym dniu. Co ważne, zgodnie z art. 14 wspomnianego projektu, warunek uiszczania należności na ubezpieczenia społeczne w sposób określony w zmienianym przepisie będzie miał zastosowanie do wniosków składanych za okresy wsteczne, bo od 1 lipca 2016 r. Tym samym niepełnosprawni unikną konieczności zwracania refundacji do PFRON.

– Nie wiadomo jednak, co z tym i osobami, które już zastosowały się do komunikatu funduszu, zrobiły korekty i oddały pieniądze – mówi Adam Hadław, dyrektor ds. problematyki pracodawców Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych.

Nowa regulacja będzie dotyczyć również niepełnosprawnych rolników, którzy również mogą wnioskować do funduszu o zwrot opłaconych składek do KRUS (zarówno za siebie, jak i mającego dysfunkcję zdrowotną członka rodziny). ⒸⓅ

Nowa regulacja będzie dotyczyć również niepełnosprawnych rolników

Michalina Topolewska

michalina.topolewska@infor.pl

Etap legislacyjny

Konsultacje projektu ustawy

Wydanie z dnia: poniedziałek, 9 października 2017 (nr 195)»Gazeta Prawna

Opłacenie składek i wniosek o refundację w jednym dniu

NIEPEŁNOSPRAWNI

Osoba, która prowadzi działalność gospodarczą, będzie mogła otrzymać zwrot za zapłacone do ZUS składki pod warunkiem, że uiści należność najpóźniej w dniu złożenia wniosku do Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON).

Taką zmianę przepisów przewiduje art. 1 pkt 13 projektu nowelizacji ustawy z 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 2046 ze zm.). Modyfikuje on dotychczasowe brzmienie art. 25a, regulującego zasady refundowania niepełnosprawnym, którzy prowadzą własną firmę, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Od 1 lipca 2016 r. jednym z warunków uzyskania zwrotu jest to, aby należności do ZUS zostały opłacone w całości przed dniem złożenia wniosku Wn-U-G do PFRON.

W praktyce wyglądało to tak, że część osób tego samego dnia wysyłała przelew do zakładu i zaraz potem dokumenty do funduszu. Problem w tym, że w lipcu br. PFRON wydał komunikat, że takie postępowanie jest nieprawidłowe, co skutkuje brakiem prawa do refundacji. To oznacza też, że osoba ubiegająca się o zwrot powinna najpierw opłacić składki na ubezpieczenia społeczne, a dopiero w następnym dniu złożyć formularz Wn-U-G. Jednocześnie PFRON poinformował, że niepełnosprawni, którzy dokonywali tych dwóch czynności tego samego dnia, powinni sporządzić korekty wniosków oraz zwrócić nienależnie pobrane wsparcie wraz z odsetkami.

Ta sytuacja ma się jednak zmienić, bo zgodnie z zaproponowaną treścią art. 25a przesłanką do otrzymania refundacji będzie opłacenie składek w całości najpóźniej w dniu złożenia wniosku Wn-U-G. Tym samym nie będzie przeszkód do tego, aby niepełnosprawny przedsiębiorca mógł wykonać przelew do ZUS i wysłać dokumenty do PFRON w tym samym dniu. Co ważne, zgodnie z art. 14 wspomnianego projektu, warunek uiszczania należności na ubezpieczenia społeczne w sposób określony w zmienianym przepisie będzie miał zastosowanie do wniosków składanych za okresy wsteczne, bo od 1 lipca 2016 r. Tym samym niepełnosprawni unikną konieczności zwracania refundacji do PFRON.

– Nie wiadomo jednak, co z tym i osobami, które już zastosowały się do komunikatu funduszu, zrobiły korekty i oddały pieniądze – mówi Adam Hadław, dyrektor ds. problematyki pracodawców Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych.

Nowa regulacja będzie dotyczyć również niepełnosprawnych rolników, którzy również mogą wnioskować do funduszu o zwrot opłaconych składek do KRUS (zarówno za siebie, jak i mającego dysfunkcję zdrowotną członka rodziny). ⒸⓅ

Nowa regulacja będzie dotyczyć również niepełnosprawnych rolników

Michalina Topolewska

michalina.topolewska@infor.pl

Etap legislacyjny

Konsultacje projektu ustawy

Ewa Szcz
Dziękujemy za dobrą wiadomość :ok: Zdecydowanie upraszcza to sprawę.
BWT. Ta nieustanna zmienność przepisów w Polsce to jest coś strasznego.

Kiedy to ma wejść w życie?

Z innej beczki.
Czy ktoś może wie czy można bezpiecznie obsługiwać system SOD z przeglądarki innej niż Internet Explorer i czy można bezpiecznie aktualizować JAVĘ do bieżących aktualizacji?

Kiedyś był to problem (SOD wymagał bardzo starej JAVY), nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii.

Witam,
Jestem nowa na forum i przepraszam za pytanie, ale coś wiadomo już na pewno co ze zwrotem refundacji? Cały czas czekam na pismo- odpowiedź

Witam, ponoć sprawa jest w ministerstwie i nie będzie zwrotów (infolinia) a ci co zapłacili dostaną zwrot. Mam inne pytanie:
Mam działalność gospodarczą i niepełnosprawność. Zawsze do 10-tego miesiąca opłacam sobie składke zus 51 na ubezpieczenie społeczne ( czyli to co zgłaszam do refundacji). Kolejne składki zdrowotna i na fundusz 52 i 53 opłacam maksymalnie do 14 dni po terminie (nie ma konsekwencji z zus). Pewnie sporo osób tak robi. I teraz tak. Płacę składkę na ubezpieczenie społeczne i składam wniosek do pfron o refundację tej składki.
Refundację otrzymuje. Czy mogą mi zakwestionować w pfron takie działanie ? Dużo na ich stronie pisze o opłaceniu składki na ubezpieczenie społeczne nigdzie nie pisze o zdrowotnej czy tej trzeciej.

Lukaszek81,
w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 2046, ze zm.) jest napisane:
Art. 25a. 1. Fundusz refunduje:

1) osobie niepełnosprawnej wykonującej działalność gospodarczą obowiązkowe składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe do wysokości odpowiadającej wysokości składki, której podstawą wymiaru jest kwota określona w art. 18 ust. 8 oraz w art. 18a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 963, 1247, 1579, 1807 i 1810), z zastrzeżeniem ust. 1a,

2) niepełnosprawnemu rolnikowi lub rolnikowi zobowiązanemu do opłacania składek za niepełnosprawnego domownika, składki na ubezpieczenia społeczne rolników - wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie oraz emerytalno-rentowe

- pod warunkiem opłacenia tych składek w całości przed dniem złożenia wniosku.

1a. Refundacja, o której mowa w ust. 1 pkt 1, przysługuje w wysokości:

1) 100% kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - w przypadku osób zaliczonych do znacznego stopnia niepełnosprawności;

2) 60% kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - w przypadku osób zaliczonych do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności;

3) 30% kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - w przypadku osób zaliczonych do lekkiego stopnia niepełnosprawności.

2. Składki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, osobie niepełnosprawnej wykonującej działalność gospodarczą nalicza się i opłaca na zasadach określonych w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

3. Składki, o których mowa w ust. 1 pkt 2, niepełnosprawnemu rolnikowi lub rolnikowi zobowiązanemu do opłacania składek za niepełnosprawnego domownika nalicza się i opłaca na zasadach określonych w ustawie z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2016 r. poz. 277).
4. Refundacja, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje, jeżeli składki zostały opłacone z uchybieniem terminów określonych w art. 40 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników lub art. 47 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych przekraczającym 14 dni.

Musiałbyś przejrzeć podaną przeze mnie na początku ustawę i ustawę z punktu 2 powinno to wyjaśnić.

Ostatnia edycja:
Powrót