Zwrot refundacji PFRON

• Autor wątku Autor wątku pojez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pojez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam forumowiczów.

Zwracam się z pytaniem w następującej sprawie:

Jestem osobą niepełnosprawną prowadzącą działalność gospodarczą. Co miesiąc przysługuje mi zwrot części składek emerytalnej i rentowej z czego korzystam. W lipcu 2006 roku zmieniły się przepisy dotyczące refundacji mówiące o tym, że wniosek WN-U-G należy złożyć przynajmniej jeden dzień po opłaceniu ZUSu. Niestety dopiero teraz się o tym dowiedziałem, a część wniosków wysyłałem(wszystko robiłem przez internet) w dniu opłacenia składek. PFRON wydał teraz komunikat z informacją, że takie osoby powinny złożyć korekty wniosków i zwrócić niesłusznie wypłacone refundacje wraz z odsetkami. Tu moje pytanie, jak ma się to do tego, że PFRON przyznawał mi refundacje skoro zgodnie z tym przepisem powinien odrzucać moje wnioski? Zgodnie z powyższym nie przeczę, że niesłusznie przyznane mi refundację muszę zwrócić ale czy PFRON może żądać zapłaty odsetek?

Witam

Również dostałem taką informację, poprawię kolegę, chodzi o zmianę prawa od 1 lipca 2016 roku.
PFRON w piśmie (wklejam niżej) prosi o zwrot wypłaconych składek, jeśli data wniosku = dacie opłacenia składek ZUS. Wnioski zostały zweryfikowane przez system merytorycznie i rachunkowo poprawnie - mimo tego, że mogli je odrzucić ponieważ posiadali obie daty (na wniosku elektronicznym wpisuje się datę opłacenia składek oraz sam wniosek posiada datę złożenia).
Dostałem również za podane okresy zaświadczenia o pomocy de-minimis.

Trochę to dziwne, ponieważ mam kilka takich składek, które opłaciłem w tym samym dniu kiedy złożyłem wniosek, i moim zdaniem to głupota, że muszę teraz zwracać pieniądze za to że o jeden dzień wcześniej złożyłem ten wniosek.

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić czy pismo to ma znaczenie i czy mam zwracać dofinansowanie?

Takie pismo przysłał PFRON:
Termin opłacenia składek na ubezpieczenia społeczne i składania wniosków o refundację Wn-U-G, Wn-U-A

Szanowni Państwo,

przypominamy, iż począwszy od 01 lipca 2016 r. zmianie uległa treść art. 25a ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 2046, ze zm.)*. Zgodnie
z nowym brzmieniem przepisu osoby niepełnosprawne wykonujące działalność gospodarczą oraz niepełnosprawni rolnicy/rolnicy zobligowani do opłacania składek za niepełnosprawnych domowników, mogą mieć zrefundowane składki na ubezpieczenia (odpowiednio emerytalne i rentowe – w przypadku osób niepełnosprawnych wykonujących działalność gospodarczą; wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie oraz emerytalno-rentowe – w przypadku rolników), m. in. pod warunkiem opłacenia tych składek w całości przed dniem złożenia wniosku.
Oznacza to, iż osoba wnioskująca o refundację składek powinna w pierwszej kolejności opłacić składki, o których mowa powyżej w obowiązujących terminach, zgodnie z przepisami o ubezpieczeniach społecznych/ubezpieczeniach społecznych rolników (z ewentualnym uwzględnieniem możliwości opóźnienia opłacenia składek do 14 dni), a dopiero w kolejnym dniu po opłaceniu składek złożyć wniosek
o refundację składek (Wn-U-G, Wn-U-A z załącznikami)**.
Złożenie wniosku o refundację w dniu opłacenia składek wiąże się z koniecznością wydania przez PFRON decyzji o odmowie wypłaty refundacji składek za dany miesiąc/kwartał, w związku z niespełnieniem warunku, o którym mowa w ww. przepisie ustawy.

Beneficjenci, którzy po 1 lipca 2016 r. złożyli wniosek o refundację składek
na ubezpieczenia społeczne w dniu ich opłacenia, zobowiązani są do sporządzenia korekty wniosku i zwrotu niesłusznie pobranej refundacji wraz z odsetkami naliczonymi od tej kwoty, od dnia jej otrzymania, w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych.

*Na podstawie ustawy z dnia 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1886).

**Należy także pamiętać, iż wniosek Wn-U-G powinien być złożony do ostatniego dnia miesiąca następującego po okresie sprawozdawczym, a Wn-U-A w terminie pomiędzy pierwszym a ostatnim dniem drugiego miesiąca danego kwartału.

Dzięki stefan3128 za odpowiedź i szczegółowe opisanie naszego problemu.
Przejrzałem ustawy i rozporządzenia i znalazłem takie coś:

W ustawie, na którą powołuje się Fundusz w komunikacie jest napisane:
Art. 25d. 1. Prezes Zarządu Funduszu może przeprowadzać kontrole wnioskodawcy w zakresie refundacji składek na ubezpieczenia społeczne. W przypadku stwierdzenia w wyniku kontroli nieprawidłowości, Prezes Zarządu Funduszu wydaje decyzję nakazującą zwrot wypłaconej refundacji składek na ubezpieczenia społeczne w zakresie stwierdzonych nieprawidłowości.
2. Od decyzji Prezesa Zarządu Funduszu, o których mowa w ust. 1 i art. 25c ust. 6–8, przysługuje odwołanie do ministra właściwego do spraw zabezpieczenia społecznego.
oraz:
"Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 9.01.2009 r. w sprawie refundacji składek na ubezpieczenia społeczne osób niepełnosprawnych, Dz. U. z 2016 r. poz. 1758" mówi:
§ 10. 1. Po otrzymaniu wniosku Wn-U-G lub wniosku Wn-U-A Fundusz:
1) sprawdza go pod względem rachunkowym i formalnym oraz, w terminie 14 dni od dnia otrzymania wniosku, informuje wnioskodawcę o uznaniu wniosku za kompletny i prawidłowo wypełniony albo informuje wnioskodawcę o stwierdzonych nieprawidłowościach dotyczących wniosku i wzywa do ich usunięcia wraz z pouczeniem o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania w przypadku ich nieusunięcia;
2) ustala, czy wnioskodawca posiada zaległości w zobowiązaniach wobec Funduszu w wysokości przekraczającej ogółem kwotę 100 zł;
3) ustala kwotę przysługującej refundacji składek;
4) przekazuje ustaloną kwotę refundacji składek na rachunek bankowy wskazany przez wnioskodawcę;
5) wystawia zaświadczenie o udzieleniu pomocy de minimis albo pomocy de minimis w rolnictwie lub rybołówstwie.
2. Dokonując czynności, o których mowa w ust. 1, Fundusz nie bierze pod uwagę zastosowanych fotokodów, oznaczeń lub etykiet ułatwiających identyfikację dokumentów złożonych przez wnioskodawcę w związku z wnioskowaniem o refundację składek.

Oznacza to, że PFRON powinien poinformować nas o stwierdzonych nieprawidłowościach i umożliwić ich usunięcie czego nie zrobił. Pytanie co dalej zrobi Fundusz. Jak na razie nie otrzymałem decyzji nakazującej zwrot refundacji, jak otrzymam będę się odwoływał.

Dzień dobry,
również otrzymałam taką informację jako wiadomość w systemie refundacji PFRON.
Wniosek zawsze składałam PO opłaceniu składek, jednak w tym samym dniu, w związku z tym na wniosku data opłacenia składek jest identyczna jak data wypełnienia wniosku. Czy jest to również data złożenia wniosku?
Gdybym wysłała wniosek pocztą, to data złożenia byłaby np. tydzień później i wszystko byłoby ok?
Dlaczego PFRON akceptował wnioski? Nie wzywał do korekty? Nie wydawał decyzji odmownych na bieżąco?
Będę jutro dzwonić do PFRON. Jak się czegoś dowiem, dam znać.
A może ktoś z Was już dzwonił?

Pozdrawiam

tak to oznacza datę złożenia wniosku niestety tez tak robiłem, tak jakby się wysłało wniosek poczta i było by ok wystarczyl jeden dzień później wyslanie wniosku nawet przez neta i by było ok tylko nikt nas o tym nie poinformował. Właśnie czemu były akceptowane te wnioski :-x czekamy na informacje

Na zapytanie otrzymałem informację :
"Witam,
w nawiązaniu do niniejszego maila, przekazuję następujące informacje:
zgodnie z art. 25a ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 2046, ze zm.), w brzmieniu obowiązującym od 1 lipca 2016 r., począwszy od okresu sprawozdawczego lipiec 2016 r., osoby niepełnosprawne wykonujące działalność gospodarczą, korzystające z refundacji składek na ubezpieczenia społeczne, są zobowiązane do złożenia wniosku Wn-U-G do PFRON dopiero kolejnego dnia po dniu opłacenia w całości składek, o które podmiot ubiega się o refundację (aczkolwiek nie później niż do ostatniego dnia miesiąca kolejnego po okresie sprawozdawczym). Niniejsze stwierdzenie - o konieczności składania wniosku najwcześniej kolejnego dnia po dniu opłacenia składek - zostało zawarte zarówno w ww. przepisie ustawy o rehabilitacji (...) jak też w objaśnieniu nr 13 do wniosku Wn-U-G, do którego odsyła komunikat przekazany przez PFRON poprzez SODiR z dnia 4.07.2016 r. oraz opublikowany na witrynie PFRON w dniu 30.06.2016 r. System Obsługi Dofinansowań i Refundacji zostanie w tym zakresie odpowiednio zmodyfikowany. Niemniej w przypadku wystąpienia sytuacji, w której podmiot złoży wniosek o refundację w dniu opłacenia składek, kwota z wniosku nie zostanie wypłacona, tj. nie będzie możliwości korekty tego wniosku. W takiej sytuacji, po przeprowadzeniu postępowania administracyjnego, w toku którego zostanie potwierdzone wystąpienie nieprawidłowości, będzie wydana decyzja o odmowie wypłaty refundacji składek za dany miesiąc.
W związku z tym, że środki PFRON zostały wypłacone, a wnioskodawca nie spełnił przesłanki, o której mowa w art. 25a ww. ustawy o rehabilitacji (...) na PFRON, jako na jednostce sektora finansów publicznych, dysponującej środkami publicznymi, ciąży obowiązek dochodzenia zwrotu nienależnie pobranych środków wraz z odsetkami, w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych, liczonymi od dnia otrzymania środków do dnia ich zwrotu. Zauważyć jednocześnie należy, że okres przedawnienia roszczeń PFRON wynosi 10 lat, począwszy od dnia udzielenia pomocy, wobec czego w trakcie tego okresu, Fundusz ma możliwość dochodzenia zwrotu środków.
W sytuacji, gdy podmiot wezwany do zwrotu środków, nie wypełni obowiązku zwrotu kwoty we wskazanym terminie, bądź nie przedstawi dokumentów przeczących ustaleniom poczynionym przez PFRON, zostanie wszczęte z urzędu postępowanie administracyjne, które może zakończyć się wydaniem decyzji administracyjnej nakazującej zwrot środków Funduszu i skierowaniem sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego. Rozstrzygnięcie wydane w formie aktu administracyjnego, nakazujące zwrot otrzymanych środków, może być zaskarżone przez stronę do organu II instancji (Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej) i do momentu uzyskania waloru ostateczności nie będzie wykonalne.
Niemniej zgodnie z przepisem 49f ww. ustawy o rehabilitacji (...) w przypadku, gdy wnioskodawca nie zwróci środków nienależnie pobranych refundacji i nie odwoła się do organu II instancji lub odwoła się, ale w toku postępowania odwoławczego (a w następnym kroku ewentualnie sądowego) decyzja PFRON zostanie utrzymana, a więc stanie się ostateczna, beneficjent może zwrócić się do PFRON z wnioskiem o rozłożenie na raty lub umorzenie należności wynikającej z decyzji administracyjnej nakazującej zwrot środków. Należy mieć jednak na uwadze, że w niniejszym zakresie będzie się toczyło osobne postępowania administracyjne, w wyniku którego PFRON będzie zobligowany ustalić czy może dokonać umorzenia lub rozłożenia na raty, tj. czy strona spełnia warunki określone w art. 49f (w szczególności ust. 1) ww. ustawy o rehabilitacji (...). Dodatkowo należy pamiętać, iż po tym, gdy decyzja nakazująca zwrot refundacji stanie się ostateczna, przez okres trwania postępowania w sprawie umorzenia, niezależnie od jego wyniku, kolejne wypłaty refundacji będą wstrzymywane, jeśli kwota zaległości będzie wynosić więcej niż 100 zł. "

Dzisiaj rozmawiałem z człowiekiem z Biura Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych i zajmą się tematem. Czekajmy cierpliwie.

Dzień dobry. Dodam od siebie, że Komunikat otrzymany od Operatora Wydziału Dofinansowań Rynku Pracy, do skrzynki elektronicznej 04-07-2016 w systemie SOD wprowadzał w błąd, mówiąc, że „Oznacza to, że z wnioskiem o refundację składek należy wystąpić dopiero po ich opłaceniu” zamiast np. „Oznacza to, że z wnioskiem o refundację składek należy wystąpić dopiero w następnym dniu po ich opłaceniu”.
Poniżej wierna treść całego komunikatu.

Uwaga!!!
Zmiana wzoru wniosku Wn-U-G

Szanowni Państwo !

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych informuje, iż od dnia
1 lipca 2016 obowiązuje rozporządzenie z dnia 22 czerwca 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie refundacji składek na ubezpieczenia społeczne osób niepełnosprawnych. Przedmiotowe rozporządzenie wprowadziło nowy wzór wniosku
Wn-U-G, który należy składać ubiegając się o refundacje składek począwszy od okresu sprawozdawczego lipiec 2016 oraz w przypadku składania korekt wniosków za okresy sprawozdawcze od stycznia 2009 r.
W stosunku do dotychczas obowiązującego wzoru formularza zmianie uległy przypisy do druku. Fundusz zwraca szczególną uwagę na przypis nr 13, z którego wynika, iż w poz.
17 i 18 należy wykazać wyłącznie kwotę składek opłaconych w całości przed dniem złożenia wniosku. Oznacza to, że z wnioskiem o refundację składek należy wystąpić dopiero po ich opłaceniu.

Mając na uwadze powyższe Fundusz prosi o składanie wniosków na właściwym wzorze. Formularz dostępny jest w Biurze Funduszu, Oddziałach terenowych PFRON oraz na stronie internetowej: Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zakładce Obsługa Dofinansowań
i Refundacji/Formularze. Powyższa zmiana została również uwzględniona we wzorze dokumentu udostępnionego w Systemie Obsługi Dofinansowań i Refundacji.

W przypadku pytań bądź wątpliwości prosimy o kontakt z infolinią PFRON
pod nr tel. 801-233-554 lub pod nr 22 581 84 10 dla dzwoniących z telefonów komórkowych. Infolinia czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-15.00

Odnośnie ewentualnego ponowienia wniosków po zrobieniu korekt. Minął mianowicie termin właściwy do jego złożenia. Czy podlega przywróceniu?

Zgodnie z § 6 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 9 stycznia 2009 r. w sprawie refundacji składek na ubezpieczenia społeczne osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1758) osoba niepełnosprawna wykonująca działalność gospodarczą składa wniosek o wypłatę refundacji składek na ubezpieczenia społeczne w terminie do ostatniego dnia miesiąca, w którym upłynął termin do opłacenia składek na ubezpieczenia społeczne, zgodnie z przepisami o systemie ubezpieczeń społecznych.

Nie róbcie korekt bo to jest chwyt Pfron by doprowadzić do zmiany decyzji przyznającej wcześniejsze refundacje .
Dlaczego teraz dopiero PFRON teraz dopiero robi taką akcję -gdyby nie rozpoznał pierwszego wniosku wysłanego np.rok temu wszyscy wiedzieliby o co chodzi.
Czy ktoś orientuje się co jest datą złożenia wniosku do PFRON w przypadku wysłania wniosku pocztą i jaki przepis to reguluje?

Jak dobrze, że piszecie ...
jak niby miałaby taka korekta wyglądać? że składki ZUS nie zostały opłacone? przecież to nieprawda - a daty złożenia wniosku nie da się skorygować.

Co do komunikatu PFRON z 04 lipca 2016
"że z wnioskiem o refundację składek należy wystąpić dopiero po ich opłaceniu"
- to jest dopiero ciekawostka.

korekta miałaby wyglądać tak jak pierwotny wniosek tylko kwota do refundacji 0,00 zł

Może moje informacje i spostrzeżenia będą dla kogoś pomocne.

Proszę Państwa PFRON ponosi winę za zaistniałą sytuację w sprawie składania wniosków o refundację składek społecznych w tym samym dniu, ale po wcześniejszym ich opłaceniu. PFRON z wiadomych przyczyn tak się zapętlił w tej sprawie, że zaczyna się miotać. Trzeba to przetrzymać wykorzystując przepisy i ostrożnie reagować punktując błędy jakie popełnił w tej sprawie. Najważniejsze, trzeba interweniować wszędzie gdzie to jest możliwe u posłów, senatorów, w instytucjach i organizacjach pomagających i doradzających osobom niepełnosprawnym, przede wszystkim w Biurze Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych .

1. Powoływanie się PFRON - w przypadku osób składających wniosek drogą elektroniczną (w cytowanym wyżej komunikacie) - na przypis nr 13 do formularza jest nietrafione. Przy składaniu wniosku drogą elektroniczną przypisy są niewidoczne. Niewidoczne są także po ich wydrukowaniu.

2. Co najważniejsze, PFRON na swojej stronie w komunikacie opublikowanym 30.06.2016 r. poinformował:
“1 lipca wchodzą w życie ważne zmiany w ustawie o rehabilitacji. Dotyczą one:
[...]
refundacji składek ubezpieczeń społecznych osób niepełnosprawnych
[...]
Refundacja składek na ubezpieczenie społeczne dla osób niepełnosprawnych
prowadzących działalność gospodarczą lub rolniczą
refundacja przysługuje po opłaceniu składek w całości przed złożeniem wniosku o refundację (szczegóły tutaj [był to link do strony, której treść podaję niżej])

A oto co PFRON podał na tej stronie:
“Data publikacji: 2016-06-30
Komunikaty

Wn-U-A i Wn-U-G – nowe formularze od 1 lipca 2016 r.

W związku z wejściem w życie ustawy z dnia 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, z dniem 1 lipca 2016 r. nastąpiła nowelizacja rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 9 stycznia 2009 r. w sprawie refundacji składek na ubezpieczenia społeczne osób niepełnosprawnych.

Zmiana brzmienia art. 25a w ust. 1 ustawy o rehabilitacji, zobowiązuje osoby korzystające z refundacji składek na ubezpieczenia społeczne (osoby niepełnosprawne wykonujące działalność gospodarczą oraz niepełnosprawnych rolników lub rolników zobowiązanych do opłacania składek za niepełnosprawnego domownika) do złożenia wniosku do Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych dopiero po opłaceniu tych składek w całości.
Powyższa zmiana została uwzględniona odpowiednio w objaśnieniu nr 13 do wniosku o wypłatę refundacji składek Wn-U-G oraz w objaśnieniu nr 7 do wniosku o wypłatę refundacji składek Wn-U-A. Pozostałe zmiany w obu załącznikach mają charakter redakcyjny. [...]

Podane strony i treść komunikatu zostały zmienione dopiero w maju lub w czerwcu bieżącego roku uzyskując brzmienie zgodne ze zmianą art. 25 ustawy.

Interweniując w tej sprawie w Biurze Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych lub gdziekolwiek indziej, proszę podawać komunikaty PFRON z dnia 2016-06-30 r w sprawie składania wniosków o refundację po znanie ustawy.

Proszę Państwa
Rozmawiałem dzisiaj z osobą odpowiedzialną - za poruszaną na tym forum - sprawę przy Biurze Rządu Pełnomocnika ds. Osób Niepełnosprawnych. W Biurze Pełnomocnika mają wiedzę o błędnych informacjach jakie przekazywał PFRON odnośnie zmiany ustawy od 1 lipca 2016 i następstwach tych informacji. Trwają ustalenia i rozmowy w tej sprawie z PFRON. Brak szybciej decyzji uzasadniany jest okresem urlopowym. Doradzam, aby nie czekać na ustalenia końcowe tych czynności, tylko odwoływać się do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Jednocześnie proszę różnymi sposobami odwlekać realizację decyzji PFRON w sprawie zwrotu refundacji aby nie uchybić terminom k.p.a..

A czy ktoś z Państwa otrzymał już z PFRONu nakaz zwrotu refundacji?

Udało mi się dodzwonić do PFRON.
Rozmawiałam z przemiłą, wykazującą zrozumienie osobą, która poradziła mi, a przez to i Wam wszystkim, a także tym, którzy pewnie codziennie dzwonią do PFRON, żeby napisać do Prezes Zarządu, opisując całą sytuację i poprosić o podstawę prawną zwrotu refundacji.
Nie wiem tylko, czy to coś da....
Poradziła też, żeby jeszcze poczekać, gdyż takich osób, jak ja - jak stwierdziła - są tysiące. Na razie to tylko komunikat.

Ale wiecie - to tylko rozmowa.

To chyba znaczy, że większość osób, korzystających z SODiR składała wnioski z tą samą datą co przelew do ZUS.

Nakazu zwrotu nie otrzymałam.

Witam !

Czy ktoś się orientuje,jeśli wn-ug za czerwiec wypełniono 10.07.br ,składki zapłacono też 10.07.br i wniosek wysłano pocztą 10.07.br przesyłką pocztową poleconym z zwrotnym potwierdzeniem odbioru i PFRON potwierdził odbiór 14.07.br czy to jest ok ?

Mnie raczej ten problem nie dotyczy, bo składki ZYS zawsze płacę 1 dnia miesiąca, a za wypełnianie wniosku biorę się dużo później. Jednak dziwi mnie , że nie interweniowali, bo normalnie jak gdzieś postawiłeś gdzieś kropkę, albo czegoś mało istotnego nie dopisałeś, to zaraz pisali wielkie pisma o złożenie korekty, nieraz to aż się śmiać chciało. A tu zaraz wielka afera, w sumie to nie rozumiem o co? Toć składki opłacone.

witajcie,
mnie też dotyczy ten problem,wczoraj przeczytałam maila,szok,co takiego zrobiłam składki opłacone,wniosek wysłany,nie rozumiem co jest nie tak,chyba tylko kasę chcą od ludzi wydrzeć

Powrót