Zwrot refundacji PFRON

• Autor wątku Autor wątku pojez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no tak 8%,ale odsetki to chyba dotyczą zawinionych spraw,ja swojej winy nie widzę

Dzwoniłem właśnie do miłej Pani z PFRON-u, codziennie odbiera niezbyt miłe telefony zbulwersowanych osób w tym i mój :( z tego co mi powiedziała póki co nic w temacie się nie zmieniło, podobno dostali informację o tym ze Fundusz będzie egzekwował zwrot, ale kazała pisać odwołania do Prezesa później do Minister Pracy p. Rafalskiej im więcej odwołań, zaangażowania większej ilości osób tym lepiej. Jednak czy skutek jakiś. Czekamy.

Też dzwoniłam i taka sama odpowiedź,również rozmawiałam z Panią pełnomocnik wojewody ds osób niepełnosprawnych i proponowała poinformować posła w swoim mieście na początek,ale sama nie wykazywała chęci do zaangażownia

i jeszcze dodam jutro będę dzwonić do pełnomocnika rządu,jeżeli uda się dodzwonić

Mam przygotowane pismo. Do kogo adresujecie? Wysyłacie mailem czy pocztą?
Na jakie adresy?

Osobiście zamierzam wysłać do p.o. Prezesa Zarządu PFRON, pani Doroty Habich; Aleja Jana Pawła II 13,00-828 Warszawa

Zależnie od odpowiedzi (chociaż chyba wiem jaka będzie) - ale po prostu muszę ją mieć na piśmie, będę pisać dalej - do co najmniej dwóch posłów, z tego jeden to Marek Plura, do rzecznika rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Mam jeszcze kilka pomysłów, ale o nich później.

Witam, niestety i ja mam ten sam problem:( Czy ktoś może podpowiedzieć jak ma wyglądać takie odwołanie, co w nim pisaliście?

Ja pisałem wniosek o odstąpienie od zwrotu środków. Pismo kierowałem do Prezesa zarządu pfron. Opisałem zaistniałą sytuację, że składki opłacone w terminie a po ich opłaceniu wniosek, że data była tożsama i nikt tego nie zakwestionował, wnioki nie zostały odrzucone, nie zostało wystosowane wezwanie do korekty. Dokument WN-U-G za dany okres został zweryfikowany merytorycznie i rachunkowo, saldo za dany okres zostało ustalone, zakończony proces decyzyjny - refundacja wypłacona. I tak co m-ąc bez zastrzeżeń. Z tego wniosek, że decyzje o wypłacie zostały zweryfikowane poprawnie i niezakwestionowane przez pracowników PFRON.

Pytanie po co piszecie te pisma? Czy ktoś dostał wezwanie do zapłaty?

Tak mnie poinformowali w Pfronie, żeby pisać odwołanie.

Mnie również zasugerowano, żeby napisać do Prezesa PFRON. Tak zrobię, gdyż chcę mieć jakieś oficjalne pismo z tego urzędu. Chociażby po to, aby pokazać je rzecznikowi ds. osób niepełnosprawnych.

Nie chcę też czekać 10 lat na wszczęcie postępowania, albo otrzymać decyzję o zwrocie refundacji po 9 i pół roku z naliczonymi odsetkami.

Może się mylę. Może powinniśmy czekać na rozwój wypadków.

ale odwołanie pisze się od decyzji ,a takiej chyba nikt nie otrzymał
wydaje mi się ,ze trzeba to nagłośnić właśnie w Ministerstwie u posłów itp.

Mariusz__123 dziękuję za pomoc. A swoją drogą, to ciekawe, ze przez rok pracownicy pfron nie dopatrzyli się niby "BŁĘDÓW" popełnianych przez nas, skoro wnioski były przez nich sprawdzane.

trzeba czekać -ma być nowa ustawa z mocą obowiązującą wstecz

Jestem w takiej samej sytuacji. Wiem na pewno, że jeżeli zrobi się korektę to jest to jednoznaczne z koniecznością oddania refundacji.PFRON dając ten komunikat chce wystraszyć jak najwięcej osób aby dobrowolnie oddały refundację. Odwoływać się można jedynie od konkretnej decyzji. Jeżeli ktoś z Państwa otrzyma pismo ze wskazaniem jaką kwotę należy oddać wraz z odsetkami. Sprawa wtedy wchodzi na drogę postępowania administracyjnego i należy powoływać się na argumenty które tu padały. Czyli że przez rok czasu wnioski były akceptowane i że w zeszłym roku był błąd w komunikacie. Dobrze by było aby sprawa była nagłośniona bo w tej chwili PFRON temat analizuje. Moim zdaniem dobrym pomysłem jest zgłaszać sprawę do swoich posłów. O ile dobrze się orientuję to za dwa lata są wybory.Jak to wygląda, że będzie się karać osoby niepełnosprawne tylko dlatego że opłaciły składki i wykonały wniosek w jednym dniu.Wiem, że nieznajomość ustawy nie zwalnia z odpowiedzialności ale PFRON też dopuścił się wielu błędów w tym temacie.

Czy ktoś dostał jakąś odpowiedź z PFRON-u? Ja nadal czekam. Czy coś nowego wiadomo w temacie?

Powrót