Zwrot towaru a rabat

• Autor wątku Autor wątku Szosti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szosti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,
Trochę kupuję przez Internet ale z takim sposobem zwrotu należności za towar jeszcze się nie spotkałem.
Zakupiłem dwa przedmioty, każdy za cenę 489 zł. Sklep oferował rabat 150zł po przekroczeniu 800zł. Finalnie zapłaciłem 828zł plus koszt wysyłki.
Postanowiłem oddać jeden przedmiot a jeden zachować. Sprzedający odesłał na moje konto 339zł. Na moje pytanie skąd taka kwota, odpowiedź była następująca:
"Dzień dobry
Robiąc zamówienie na 2 pary butów przekroczyła Pani kwotę 800 zł co uprawniało do rabatu w wysokości 150 zł, jednakże oddając buty, Pani rachunek spadł na wartość butów czyli 489 zł, dlatego też rabat jest odejmowany od zwracanej kwoty obuwia, gdyż ostatecznie zakupiła Pani tylko 1 parę butów. 489 - 150 = 339 zł
Pozdrawiamy"

Poniżej załączam fakturę. Kwoty może nie są oszałamiające ale zastanawiam się czy mają racje bo mam ochotę im wytknąć błędy w obliczeniach.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jakie błędy? Ile wg Pani powinien wynosić zwrot?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

414? Tyle ile za nie faktycznie zapłaciłEM

Przepraszam, wg mnie nie spełnił Pan warunków promocji. Niższa cena była przy zakupach powyżej 800 pln.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

OK przeliczyłem to jeszcze raz i sam sobie mogę wytknąć błąd w obliczeniach :) Tłumaczenie mnie trochę zwiodło. 828-339=489 czyli faktyczna cena przed promocją.

Czyli wystarczy trafić na taką promocję, kupić tyle żeby dostać zniżkę a potem rzeczy które się dobrało do tej kwoty aby dostać zniżkę zwrócić. Odkryłeś dobry sposób na biznes. Przeczytaj regulamin sklepu albo regulamin promocji a na pewno on rozwieje twoje wątpliwości.

Ohh ale ze mnie cebulowy biznesmen, to straszne. Zaskoczę Cię przeczytałem regulamin sklepu i co i nic. Powinienem nawet otrzymać zwrot środków za przesyłkę, ale odpuszczę za dużo zarobię. Regulamin promocji? Niestety nie występuje. :serce:

Postanowiłem oddać jeden przedmiot a jeden zachować.
Zaskoczę Cię przeczytałem regulamin sklepu i co i nic.
Zatem na podstawie czego? Prawo nie przewiduje częściowego odstąpienia od umowy, więc przepisy o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość nie znajdą zastosowania.

Zgodnie z argumentum a maiori ad minus, jeśli konsumentowi przysługuje prawo do zwrotu wszystkich rzeczy, to tym bardziej ma prawo zwrócić części rzeczy.
Sprzedawca prawidłowo obliczył część ceny do zwrotu.
Ponadto w takiej sytuacji, jeśli koszty dostawy są stałe (niezależne od ilości zakupionych rzeczy), konsumentowi nie przysługuje zwrot tych kosztów, bo stanowiłoby to to nadużycie prawa podmiotowego (art. 5 kc)

Powrót