Zwrot towaru kupionego na OLX

• Autor wątku Autor wątku pijey90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pijey90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, jest dużo podobnych tematów ale nie nie mogę znaleźć takiego który odnosi się dokładnie do mojej sytuacji, kupiłem telefon na olx za 410 zł sprzedawca zapewniał ż e ma tylko kilka dni był kupiony w salonie a po paru dniach żonie się nie spodobał i sprzedaje, zdjęcia były nie wyraźne ale skoro pisze że nowy to mu zaufałem i kupiłem, wczoraj przyszedł... sam telefon z kablem usb cały poobijany jak by go znalazł na chodniku... tragedia, skontaktowałem się z nim i po wielu próbach napisał że reklamacji nie przyjmuje a w ogóle to nie ma go w kraju i koniec tematu,
co mogę teraz zrobić? przecież to ewidentne oszustwo a mam do niego tylko nr konta bo adres który mi podał to adres dworca pkp... iść na policje?
z góry dziękuje za pomoc

dziekuje za szybką odpowiedź ale tamte tematy różnią się tym że ja nie wiem na jaki adres mam cokolwiek wysłać mam pewny tylko nr konta

dziękuje za szybką odpowiedź ale tamte sprawy różnią się tym że ja nie wiem gdzie wysłać cokolwiek, mam tylko pewny nr konta

pijey90 napisał:
dziekuje za szybką odpowiedź ale tamte tematy różnią się tym że ja nie wiem na jaki adres mam cokolwiek wysłać
I sądzisz, że w Kodeksie Cywilnym znajdziesz ten adres? :what:

Od kiedy policja zajmuje się reklamacjami? :what:

Jeżeli podał ci ten właśnie adres to go konsekwentnie stosuj. Nieodebrana korespondencja powinna być uznana za doręczoną - była przecież wysyłana na podany przez niego adres.
O ile potrafisz udowodnić, że taki właśnie adres ci podał.

Jako... stały bywalec powinieneś wiedzieć, że nie ja sobie przypisałem to określenie.

Co do telefonu: otrzymał przedmiot umowy czy ewidentnie został oszukany? Policja ma prowadzić śledztwo kto doprowadził telefon do takiego stanu czy też będzie to dla nich od razu ewidentne?

Witam,

W zeszłym tygodniu sprzedałam dziewczynie spodnie levi's wystawione jako nowe bo mialy jeszcze metki.
Wysłam jej spodnie kilka dni usunelam konto bo stwierdzilam ze nie bedziemi juz potrzebne.

Nagle przychodzi kurier ze spodniami ktore maja uszkodzony zamek ikarta ze dziewczyna korzysta z jakiegos prawa i rzada zwrotu kasy bo inaczej zglosi to do rzecznika.
Wg mnie jest to wyudzenie bo chyba prubujac wejsc w spodnie zepsula mi zamek.
Czy cos mi grozi jezeli nie zwroce jej pieniedzy ani spodni poniewaz wyslala mi je bez mojej zgody i nie mam zamiaru znow ponosic kosztow wysylki

prosze o odp

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam. kupilem towar przez serwis olx.pl od osoby fizycznej, ktory jest niezgodny z opisem. tzn. jest to konsola ps 3. w ogłoszeniu było że jest sprawna, a co sie okazało nie włącza się nawet. Co mogę zrobić w tym wypadku? Chciałem zwrócić konsolę sprzedawcy ale nie można się z nim skontaktować, nie odbiera telefonu. Znam jedynie jego imię, wiem na jakiej ulicy mieszka i w którym bloku, oraz mam numer telefonu. Jest jakaś możliwość odzyskania pieniędzy ? :-?

teraz dziewczyna straszy ze sprawe juz prowadzi jej znajoma adwokat. czy moge miec z tego tytulu jakies nieprzyjemnosci?
jestem osoba prywatna

dalia91 napisał:
Czy cos mi grozi jezeli nie zwroce jej pieniedzy ani spodni poniewaz wyslala mi je bez mojej zgody i nie mam zamiaru znow ponosic kosztow wysylki
Teoretycznie sprawa sądowa.
Ona nie musiała uzyskiwać zgody na odesłanie. Jeśli nie uznajesz reklamacji, to ją o tym poinformuj i zażądaj środków na odesłanie towaru.

PS
To nie jest ani chat ani forum na zawołanie, nie ma tu stałych odpowiadaczy.

michaljbjj napisał:
Co mogę zrobić w tym wypadku? Chciałem zwrócić konsolę sprzedawcy ale nie można się z nim skontaktować, nie odbiera telefonu. Znam jedynie jego imię, wiem na jakiej ulicy mieszka i w którym bloku, oraz mam numer telefonu
To w jaki sposób otrzymałeś towar?

napisala tak: z zwiazkuz tym ze korzystam z prawa zwrotu bez podania przyczyny - w ciagu 14 dni od daty otrzymania zakupu.
teraz straszy mnie jakos swoja p. mecenas.
chcialam jej odeslac spodnie spowrotem ale nie chce.
prosze o na prawde podstawna odpowiedz bo nie chce miec problemow

tylko ze ona tak jakby ich nie reklamuje tylko zwraca bez powodu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dalia91 napisał:
napisala tak: z zwiazkuz tym ze korzystam z prawa zwrotu bez podania przyczyny - w ciagu 14 dni od daty otrzymania zakupu.
Nie ma takiego prawa przy zakupach od osoby fizycznej.

a czy jakies inne prawo jest ktore zobowiazuje mnie do zwrotu jej pieniedzy?
Czy jezeli jej adwokatw tej sprawie cos zadziala moge miec z tego tytulu jakies dodatkowe koszty?

Poproś kupującą o dostarczenie środków na przesyłkę zwrotną towaru, ponieważ prawo do odstąpienia od umowy nie obowiązuje przy umowach pomiędzy osobami fizycznymi, nie ma ona podstaw prawnych do anulowania tej umowy.

ona sie na to nie zgadza. chcialam jej na swoj koszt wyslac. ale ona chce zwrot gotowki.
zignorowalabym to ale straszy mnie ta swoja mecenas.
boje sie ze beda mnie nekac jakimis pismami..
Czy jezeli nie zwroce jej pieniedzy ani nie wysle spodni(bo nie chce) czy cos mi grozi?

Powrót