Zwrot towaru - niezgodne z ustawa konsumencką.

• Autor wątku Autor wątku Renia2108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W jaki sposób kupujący został poinformowany o możliwości zwrotu towaru bez podawania przyczyny?

Shocked napisał:
W jaki sposób kupujący został poinformowany o możliwości zwrotu towaru bez podawania przyczyny?

próbujesz na nowo zadawać pytania na które padła odpowiedź i na nowo rozwiązać temat skoro już jest rozwiązany?

Napisałem odpowiedź na samym początku i dalej kolejne odpowiedzi są takie same a Pani nie wie co ma dalej robić? Prosze przeczytać sobie ponownie wszystko co było napisane i nie pisać kolejnych zbędnych postów. Regulamin to regulamin.

Proszę mnie nie pouczać. Pytanie jak poinformowano jest kluczowe.

Ale wszystko autorka tematu wyjaśniła w poście #6.

misscath napisał:
Ale wszystko autorka tematu wyjaśniła w poście #6.

Nic nie wyjaśniła, bo w kontekście ustawy, sama wzmianka w regulaminie i nic poza tym, może znacząco wydłużyć czas na zwrot ustawowy.

A dlaczego? Gdzie indziej autorka miałaby napisać, że na zwrot konsument ma 14 dni (odstąpienie od umowy)?

EDIT: No i kwestia druga - autorka wciąż nie wie, z jakiej przyczyny klient odesłał jej towar. Być może to jest reklamacja, ale klient nie napisał, czego właściwie żąda.

misscath napisał:

Skoro nie wiesz to nie znasz ustawy, więc Twoje porady są nic nie warte. Zacznij od tej pouczającej lektury. A kolega pyta o to dlatego, że klientka może mieć jeszcze prawie rok na złożenie oświadczenia.

Odpowiedz na moje drugie pytanie - gdzie indziej autorka miałaby napisać, że na zwrot jest 14 dni? Sama wspomniała, że było to Allegro, więc takie informacje są zawarte w zakładce "Informacje o sprzedającym".

misscath napisał:
Odpowiedz na moje drugie pytanie - gdzie indziej autorka miałaby napisać, że na zwrot jest 14 dni? Sama wspomniała, że było to Allegro, więc takie informacje są zawarte w zakładce "Informacje o sprzedającym".

Domyślnie nie ma w tej zakładce takich informacji, ale wygląda na to, że rzeczywiście były one w zakładce "Informacje od sprzedającego" co oznacza, że po zawarciu umowy zostały one przekazane zgodnie z Ustawą, więc czas na odstąpienie wynosił 14 dni.

Abrakadabra3210 napisał:
Domyślnie nie ma w tej zakładce takich informacji, ale wygląda na to, że rzeczywiście były one w zakładce "Informacje od sprzedającego" co oznacza, że po zawarciu umowy zostały one przekazane zgodnie z Ustawą, więc czas na odstąpienie wynosił 14 dni.

Nie zawsze to jest zawarte, ale ja mam na Allegro dokładnie to co pisałam wyżej odpowiadając na pytania.

Gwarancja to raczej nie jest ponieważ ogladałam lampy i jest wszystko w porządku.

Jeśli masz maila to wyślij informację, że masz taką przesyłkę i czekasz na informację co z nią zrobić. Z tym, że nie masz takiego obowiązku, więc jak już mówiłem, możesz równie dobrze nic nie robić.

Abrakadabra3210 napisał:
Jeśli masz maila to wyślij informację, że masz taką przesyłkę i czekasz na informację co z nią zrobić. Z tym, że nie masz takiego obowiązku, więc jak już mówiłem, możesz równie dobrze nic nie robić.

Wysłałam dwa e-maile już do klienta.

Zero odpowiedzi z jej strony, podałam nr kontaktowy bezpośrednio do mnie a nie do biura i nadal cisza.

Bardzo dziekuje wszystkim za rady :)

Powrót