Zwrot towaru ORAZ USZKODZENIE PODCZAS TRANSPORTU

• Autor wątku Autor wątku julka15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julka15

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,prosze o informacje co mam w taki przypadku zrobic.Kupiłam na allegro zegar na sciane,przysłano mi go przez GLS,po rozpakowaniu przymierzylam go do sciany i stwierdziłam ze jest dla mnie za maly i ze go nastepnego dnia odesle do firmy i poprosze o zwrot pieniedzy na konto z ktorego zrobilam przelew placac za niego.Nastepnego dnia wyslalam DHLem przepisowo zapakowane i specjalnie oznaczone pudelko informujace,ze ten towar ma byc ostroznie przewieziony.Opłacilam przesylke ubezpieczajac ja na 200zł.Na drugi dzien pani z firmy gdzie zakupilam zegar dzwoni do mnie informujac mnie,ze towar doszedl uszkodzony,zostaly wygiete wskazówki zegara,porwane i pogniecione opakowanie ,informuje mnie,ze zawróci przewoznika na spisanie protokołu reklamacyjnego.Protokół został spisany,zdjecia zrobione i odeslane zostaly to do mnie,gdzie ja to wysłałam do DHLu składajac reklamacje.Czekam na uznanie reklamacji.Pani,która dostała towar nie przezemnie uszkodzony twierdzi ze ,zegar jest mój i taki towar, który został uszkodzony mi odesle,nie zwróci mi za zegar pieniedzy.
Prosze o podpowiedz co mam zrobic,jak odzyskac moje pieniadze i po co mi uszkodzony zegar...pozdrawiam

Mogłaś od razu otworzyć przesyłkę przy kurierze i jeśli towar nie spełniał by Twoich oczekiwań mogłaś od razu ją odesłać i wtedy na protokole było by napisane że zegar był sprawny. W DHL tak się niestety dzieje że obchodzą się z paczką jak z workiem ziemniaków. Powinnaś dostać pieniądze od DHL bo to oni pogięli to pudełko co skutkowało pewnie uszkodzeniem tego zegara. Logicznie myśląc to przecież nie Ty uszkodziłaś to pudełko po zapakowaniu zegara. Nie daj się zwieśc głupim tłumaczeniom DHLa a w razie "w" możesz zwrócić się o pomoc do Federacji Konsumenta.

Serdecznie dziekuje za odpowiedz,ale po:
1. przesylke dostarczono sasiadowi,bo ja bylam w pracy nie kontaktowali sie ze mna bo zostala wczesniej oplacona,wiec doreczyli komu chcieli,
2.przeslalam ja zaraz na drugi dzien priorytetowo ubezpieczajac ja na 200zl,
3.firma ,,exito" dostala ja jako uszkodzona,
4.firma odbierajaca nie sprawdzila przesylki przy kurierze i na drugi dzien zawrocila kuriera spisujac protokol szkody,
5.protokol ze zdjeciami przeslano mi imailem i poiformowano mnie, ze mam zlozyc reklamacje,bo dostali przesylke uszkodzona,
6.ja przesylke zareklamowalam do DHL(a mysle, ze to nie ja powinnam skladac reklamacje tylko firma ,,exito" ),
5.DHL -poinformowal mnie, ze rozpatrzy sprawe, ,,moze zaplaci jakies odszkodowanie'',
6.zegar uszkodzony znajduje sie w firmie ,,exito ",ktora nie chce mi za niego oddac pieniadze,
7.firma ,,exito"twierdzi,ze jest to moj zegar i odesle mi takiego jaki zostal dostarczony przez DHL,
zegar kosztowal mnie 200zl,prosze o porade jak mam wyegzekwowac pieniadze za zegar od firmy ,,exito", ktory nie ja uszkodzilam.....pozdrawiam

Przesyłki nie mogli dostarczyc komu chcieli. Ty byłaś odbiorcą i to Ty powinnaś odebrać paczkę. Kurier powinien zadzwonić i umówić się z Tobą kiedy może przyjechać. Teraz to miej pretensje do sąsiada że wogóle pokwitował przesyłkę dla Ciebie. Po co? Teraz będzie zamieszanie, bo odebrała przesyłkę osoba do tego nieupoważniona. Logicznie mysląc to powinnaś sprawę wygrać, bo przecież to nie TY uszkodziłaś opakowanie po zapakowaniu towaru. Masz prawo do zwrotu towaru (umowa zawarta na odległość) w ciągu 10dni BEZ PODANIA PRZYCZYNY. Ja tak myslę, że sprawa będzie miała swój finał w sądzie. Obiektywnie patrząc zawinił DHL.

Ptasior napisał:
Masz prawo do zwrotu towaru (umowa zawarta na odległość) w ciągu 10dni BEZ PODANIA PRZYCZYNY. Ja tak myslę, że sprawa będzie miała swój finał w sądzie. Obiektywnie patrząc zawinił DHL.

Nie dotyczy to towaru uszkodzonego mechanicznie,bo klient wpierw musiałby udowodnić,iż taki otrzymał...

No ale nie. Julka odesłała zaraz i nie musiała podawać dlaczego. Przesyłka uszkodziła się w drodze powrotnej i to firma która odbierała przesyłkę powinna złożyć reklamację do DHL bo obiektywnie patrząc Julka chyba nie zepsuła zegara po to tylko żeby go odesłać.

Ale to Julka była nadawcą przesyłki zwrotnej więc to ona reklamuje usługę u przewoźnika.
Towar można zwrócić, ale nie może być on uszkodzony.
Firma spisała protokół z przewoźnikiem, przesłała dokumenty osobie zlecającej wysyłkę paczki.
Reasumując: towar dotarł nieuszkodzony do Julki, więc firma exito (czy jak jej tam) wywiązała się z umowy.

No dobra, ale Julka miała prawo go zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Była za mały czy cuś czyli nie spełniał jej oczekiwń tak? Tak też zrobiła więc firma EXITO powinna jej zwrócić kasę bez żadnych dodatkowych pytań. DHL uszkodziło przesyłkę podczsas transportu więc to nie jest wina Julki. Dlaczego teraz ona ma reklamować przesyłę u DHL a nie EXITO? Julka wysłała towar dobry na co ma pewno potwierdzenie od kuriera. Specjalnie porwała i uszkodziła pudełko po zapakowaniu zegara?

Ptasior napisał:
No dobra, ale Julka miała prawo go zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Była za mały czy cuś czyli nie spełniał jej oczekiwń tak? Tak też zrobiła więc firma EXITO powinna jej zwrócić kasę bez żadnych dodatkowych pytań. DHL uszkodziło przesyłkę podczsas transportu więc to nie jest wina Julki. Dlaczego teraz ona ma reklamować przesyłę u DHL a nie EXITO? Julka wysłała towar dobry na co ma pewno potwierdzenie od kuriera. Specjalnie porwała i uszkodziła pudełko po zapakowaniu zegara?

Np. z powodu nienależytego zabezpieczenia przesyłki.

Ptasior napisał:
No dobra, ale Julka miała prawo go zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Była za mały czy cuś czyli nie spełniał jej oczekiwń tak? Tak też zrobiła więc firma EXITO powinna jej zwrócić kasę bez żadnych dodatkowych pytań.

Pod warunkiem, że Julka zwróciła by towar nieuszkodzony. Ale firma EXITO otrzymała uszkodzony towar.

Ptasior napisał:
DHL uszkodziło przesyłkę podczsas transportu więc to nie jest wina Julki.
Nie jest to tez na pewno wina EXITO.

Ptasior napisał:
Dlaczego teraz ona ma reklamować przesyłę u DHL a nie EXITO?
Ponieważ to nie EXITO jest nadawcą paczki.

Ptasior napisał:
Julka wysłała towar dobry na co ma pewno potwierdzenie od kuriera.
A ma??

Czy zabezpieczyła nalezycie przesyłkę i czy ma na nią potwierdzenie tego nie wiemy bo zainteresowana się nie wypowiada.

Serdecznie przepraszam, ale nie byłam na forum przez pewien czas,ale w dalszym ciagu jestem zainteresowana i prosze o wasze podpowiedzi w tym temacie.
Wszystko sie zgadza,paczka byla odpowiedno zabezpieczona,przesylka ubezpieczona.Wczoraj dzwonilam do DHLu i przekazano mi wiadomosc ,ze jeszcze przygladaja mojej reklamacji i moze dostane zwrot pieniedzy tylko za zegar tzn 169 zl,nie dostane za koszty przesylki, poniewaz musze dodatkowo napisac pismo o zwrot tych kosztow.Prosze mi podpowiedziec,czy moge sie domagac zwrotu pieniedzy od firmy ,,EXITO" ktora na dzien dzisiejszy posiada (moj oplacony zegar) zegar i moje pieniadze za niego,czy moge sie domagac od firmy jakis pieniedzy...pozdrawiam

Powrót