D
DyndaS
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 111
Witam,
Postanowiłem zwrócić obudowę Fractal Design Define R5 ponieważ byłem z niej niezadowolony. Obudowa nie spełniła moich oczekiwań oraz miała wadę, która według sklepu oraz niby serwisu producenta jest normalna i występuje we wszystkich sztukach. Przy tej cenie niedopuszczalne... Pęknięcia/skaza na boku drzwiczek przedniego panelu.
Obudowę przetarłem i sprawdziłem, czy nie ma śladów wychodzących poza normalny zarząd rzeczą. Otrzymałem wiadomość od sprzedawcy, że nie odda mi całej kwoty ponieważ nie może sprzedać już obudowy jako nowej ze względu na w 100% normalne ślady, które występują podczas zwykłego użytkowania jakim jest zamontowanie podzespołów i sprawdzenie jak ona działa.
Wiadomość od sprzedającego:
Gołym okiem te ślady były mikroskopijne i ciężko dostrzegalne. Zdjęcie z bardzo bliska oraz mocny flash sprawił, że widać to dużo bardziej.
Ślady w tym miejscu są niemożliwe, do uniknięcia jeśli zamontuje się tam najnormalniej zasilacz. Każdy kto go tam zamontuje będzie miał takie same lub większe, które i tak zakryją śrubki.
Nie mam prawa zamontować zasilacza w obudowie aby sprawdzić jak ona działa???
Sprzedawca argumentuje niższa kwotę zwrotu tym, że nie może sprzedać jej jako nowej...
Czy ma w ogóle do tego prawo?
Proszę o porady.
Postanowiłem zwrócić obudowę Fractal Design Define R5 ponieważ byłem z niej niezadowolony. Obudowa nie spełniła moich oczekiwań oraz miała wadę, która według sklepu oraz niby serwisu producenta jest normalna i występuje we wszystkich sztukach. Przy tej cenie niedopuszczalne... Pęknięcia/skaza na boku drzwiczek przedniego panelu.
Obudowę przetarłem i sprawdziłem, czy nie ma śladów wychodzących poza normalny zarząd rzeczą. Otrzymałem wiadomość od sprzedawcy, że nie odda mi całej kwoty ponieważ nie może sprzedać już obudowy jako nowej ze względu na w 100% normalne ślady, które występują podczas zwykłego użytkowania jakim jest zamontowanie podzespołów i sprawdzenie jak ona działa.
Wiadomość od sprzedającego:
Sprawdziliśmy zwracaną przez Pana obudowę Fractal Design Define R5 Black Window. Niestety zauważyliśmy iż był w niej zamontowany komputer o czym świadczą odpryski lakieru w miejscu przykręcania śrub przy zasilaczu (śrubki mocujące zostały zbyt mocno dokręcone co nie było konieczne, w wyniku czego są odpryski lakieru), są widoczne odciski palców m.in. na panelach bocznych obudowy oraz obudowa wewnątrz miejscami jest ponadprzeciętnie zakurzona. W załączniku przesyłam zdjęcie z widocznym defektem. W związku z tym obudowa nie jest w stanie fabrycznym i nie możemy jej ponownie sprzedać jako nowy egzemplarz. Zgodnie z naszym regulaminem dostępnym pod adresem [...] 9 Odstąpienie od Umowy sprzedaży podpunkt 10 - 10. Klient ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Towaru będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza sposób konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Towaru. Na podstawie tego zapisu stwierdzamy spadek wartości obudowy o kwotę 25.00zł brutto. Przy wycenie usterki staraliśmy się obiektywnie dokonać wyceny, aby obie strony nie były poszkodowane. Przed wystawieniem faktury korygującej z naszej strony proszę o Pana odpowiedź w tej sprawie.
Gołym okiem te ślady były mikroskopijne i ciężko dostrzegalne. Zdjęcie z bardzo bliska oraz mocny flash sprawił, że widać to dużo bardziej.
Ślady w tym miejscu są niemożliwe, do uniknięcia jeśli zamontuje się tam najnormalniej zasilacz. Każdy kto go tam zamontuje będzie miał takie same lub większe, które i tak zakryją śrubki.
Nie mam prawa zamontować zasilacza w obudowie aby sprawdzić jak ona działa???
Sprzedawca argumentuje niższa kwotę zwrotu tym, że nie może sprzedać jej jako nowej...
Czy ma w ogóle do tego prawo?
Proszę o porady.
Ostatnia edycja: