Zwrot towaru - sprzedawca chce oddać mniej pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku DyndaS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DyndaS

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam,

Postanowiłem zwrócić obudowę Fractal Design Define R5 ponieważ byłem z niej niezadowolony. Obudowa nie spełniła moich oczekiwań oraz miała wadę, która według sklepu oraz niby serwisu producenta jest normalna i występuje we wszystkich sztukach. Przy tej cenie niedopuszczalne... Pęknięcia/skaza na boku drzwiczek przedniego panelu.

Obudowę przetarłem i sprawdziłem, czy nie ma śladów wychodzących poza normalny zarząd rzeczą. Otrzymałem wiadomość od sprzedawcy, że nie odda mi całej kwoty ponieważ nie może sprzedać już obudowy jako nowej ze względu na w 100% normalne ślady, które występują podczas zwykłego użytkowania jakim jest zamontowanie podzespołów i sprawdzenie jak ona działa.

Wiadomość od sprzedającego:
Sprawdziliśmy zwracaną przez Pana obudowę Fractal Design Define R5 Black Window. Niestety zauważyliśmy iż był w niej zamontowany komputer o czym świadczą odpryski lakieru w miejscu przykręcania śrub przy zasilaczu (śrubki mocujące zostały zbyt mocno dokręcone co nie było konieczne, w wyniku czego są odpryski lakieru), są widoczne odciski palców m.in. na panelach bocznych obudowy oraz obudowa wewnątrz miejscami jest ponadprzeciętnie zakurzona. W załączniku przesyłam zdjęcie z widocznym defektem. W związku z tym obudowa nie jest w stanie fabrycznym i nie możemy jej ponownie sprzedać jako nowy egzemplarz. Zgodnie z naszym regulaminem dostępnym pod adresem [...] 9 Odstąpienie od Umowy sprzedaży podpunkt 10 - 10. Klient ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Towaru będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza sposób konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Towaru. Na podstawie tego zapisu stwierdzamy spadek wartości obudowy o kwotę 25.00zł brutto. Przy wycenie usterki staraliśmy się obiektywnie dokonać wyceny, aby obie strony nie były poszkodowane. Przed wystawieniem faktury korygującej z naszej strony proszę o Pana odpowiedź w tej sprawie.

AeGYKxn.jpg

Gołym okiem te ślady były mikroskopijne i ciężko dostrzegalne. Zdjęcie z bardzo bliska oraz mocny flash sprawił, że widać to dużo bardziej.
Ślady w tym miejscu są niemożliwe, do uniknięcia jeśli zamontuje się tam najnormalniej zasilacz. Każdy kto go tam zamontuje będzie miał takie same lub większe, które i tak zakryją śrubki.

Nie mam prawa zamontować zasilacza w obudowie aby sprawdzić jak ona działa???

Sprzedawca argumentuje niższa kwotę zwrotu tym, że nie może sprzedać jej jako nowej...

Czy ma w ogóle do tego prawo?

Proszę o porady.

Ostatnia edycja:
Skoro obudowa miała defekt widoczny gołym okiem bez montowania i wiedziałeś że z tego powodu ją zwrócisz, to po jakie licho ją montowałeś ?

Sprzedawca stwierdził, że skontaktuje się z producentem i dośle nam części zamienne (tak nam, bo znajomy ma bardzo podobny ślad) lecz po kilku dniach stwierdził po kontakcie z producentem, że to "normalne".

Ostatnia edycja:
No i co? nikt z weteranów tego forum nie chce pomóc :rolleyes: ???

Nikt mi tu nie doradzi jak wygląda strona prawna?

Skoro widziałeś wadę, to należało od razu zwrócić. Dokonując montażu przekroczyłeś tzw. zwykły zarząd i sprzedawca ma prawo potrącić z ceny.

Dokładnie. Sam kupiłem ok miesiąc wstecz nową obudowę fractal designe r4 (praktycznie taka sama jak r5), właśnie przed chwilą odkręciłem śrubki od zasilacza, sprawdziłem lupą i nie ma żadnych śladów. Za mocno przykręciłeś ewidentnie i sklep ma prawo potrącić, gdyż faktycznie nie sprzeda już towaru jako "nowy".

cedwah napisał:
Skoro widziałeś wadę, to należało od razu zwrócić. Dokonując montażu przekroczyłeś tzw. zwykły zarząd i sprzedawca ma prawo potrącić z ceny.

Trzeba było wysłać reklamację a nie odstąpienie od umowy. Skoro nie można było wymienić towaru na taki bez pęknięć ani naprawić tego z pęknięciami, musieliby Ci zwrócić cenę towaru (pod warunkiem, że to pęknięcia a nie np. zgrubienie od formy odlewniczej, co jest wadą nieistotną) , a tak potrącą za malowanie i czyszczenie paluchów.

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie forma odlewnicza, bo inni mają bardzo podobne ślady, ale to jest ostra fuszerka przy obudowie za 500 zł... Wygląda to dosłownie jak pęknięcia.

Reklamacji stwierdzili, że nie uznają, bo serwis producenta im odmówił. Niby znajomemu wysłali drugi panel ale ta sama sytuacja...

Czyli pozostaje mi się zgodzić lub postarać dogadać o niższą kwotę niż te 25 zł.

Dziękuję za wypowiedzi.

Powrót