Zwrot towaru używanego

• Autor wątku Autor wątku nicolas1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nicolas1 napisał:
po przeczytaniu tego i komentarzy mam wątpliwości
Zawarcie umowy w trybie licytacyjnym na Allegro nie jest aukcją publiczną zdefiniowaną w art. 2 pkt 6, o której mowa w art. 38 pkt 11 upk. Dlatego w tym przypadku prawo do odstąpienia przysługuje.

loco1 napisał:

Czyli jednak chory kraj ....sprzedawca nic nie zarobił nic nie sprzedał czekał 14dni i jeszcze musi ponieść koszty nieprzemyślanego zakupu.
Witaj Polsko:-)

nicolas1 napisał:
Czyli jednak chory kraj ....sprzedawca nic nie zarobił nic nie sprzedał czekał 14dni i jeszcze musi ponieść koszty nieprzemyślanego zakupu.Witaj Polsko:-)

Mamy demokrację.
Nie musiałeś sprzedawać towaru. Proste.

I nie użalaj sie nad soba jaki to pokrzywdzony jestes.

arturoooo napisał:
I nie użalaj sie nad soba jaki to pokrzywdzony jestes.
a co tu ma użalanie do jawnej poniesionej straty ?? prowadzisz firmę ??

Ostatnia edycja:
coś nie tak,widzę na większości aukcji i to u sprzedawców którzy maja po 10tyś sprzedanych rzeczy taki zapis :

Towar zakupiony na naszej aukcji w opcji kup teraz można zwrócić ,bez podania przyczyny w ciągu 14,dni w innym wypadku-licytacji wymieniamy towar na inny rozmiar lub model.Zwrot kosztów przesyłki nastąpi w przypadku towaru który był błędnie wysłany z winy sprzedającego,kwota zwrotu to najniższa opcja oferowana przez Pocztę Polską z która mam podpisana umowę.Towar prosimy odesłać wraz z paragonem na adres firmy zwykłą przesyłką pocztową,nie przyjmujemy zwrotów wysłanych za pobraniem.W przypadku wymiany na inny model lub rozmiar procedura ta trwać może do 7dni,prosimy uzbroić się w cierpliwość.W przypadku wymiany koszty ponosi kupujący.

No i co w związku z tym, że ktoś tak napisał?
Podaj postawę prawną (lub poproś o nią autora twierdzenia), że dla licytacji allegro obowiązują inne zapisy niż dla kup teraz.
Poproś o podstawę prawną dla zwrotu paragonu.

Napisać można wszystko, trzeba to jeszcze tylko umieć udowodnić, lub liczyć na niewyedukowanych klientów, którzy wierzą w magię prawdomówności sprzedawcy...

ok. tylko dziwne że nikt nic nie robi w tym przypadku czyli nie ma bata na tych co sobie tak piszą bo skoro sprzedają masowo to nie wieżę że nie maja problemów w tym temacie z konsumentami tak ?

Chyba jednak nie my...
Przeczytaj na spokojnie to co wkleiłeś. W szczególności o odbiorze osobistym.

czyli w moim przypadku wystarczy że zrobie opcje przesyłki najtańszą za 5zł zwykłym listem ekonomicznym ale wtedy wysyłka na odpowiedzialność kupującego (nie śledzona) i opcje kuriera za 25zł. z pełnym ubezpieczeniem która mnie będzie kosztować 15zł tylko dla tego by nie być stratnym lub jak wy to nazywacie ponosić koszty prowadzenia działalności:-)
Wiadomo że przy wartościowych przedmiotach klient wybierze opcje 2 i nie oddam pełnej kwoty za wysyłkę.

Ostatnia edycja:
Możesz tak zrobić. Ale za dostarczenie przesyłki zwykłym listem również Ty odpowiadasz.

odpowiadam przed klientem a poczta przede mną i ciekawe jak zakończyła by się sprawa cywilna gdyby nie została dostarczona paczka skoro ja mam kwit wysłania.

Jaki kwit wysłania, skoro przesyłka (list ekonomiczny) jest nierejestrowana?

ok. mój błąd dołożę 1zł. do poleconego:-)

widzę że nie chcecie pomóc sprzedającemu tylko idziecie w zaparte by to klient był panem, a ja mam niezdecydowanego konsumenta głęboko w ..........e tym bardziej który kupuje rzeczy używane gdzie ma świadomość normalnego zużycia sprzętu itp. nie czytając dokładnego opisu sprzedawanej rzeczy.

Ostatnia edycja:
a kto w ogóle powiedział, że chcemy ci pomóc? Póki co, otrzymałeś informacje jak działają przepisy konsumenckie. Jeśli się z nimi nie zgadasz, twoja sprawa, twoje koszta i biznes.

Zaznacz że niesprecyzowane informacje w przypadku odzyskania pieniędzy za dostawę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót