L
Like
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Nie wiem czy zakladac nowy wątek, czy ktoś odpowie na moje zapytanie? Bardzo proszę o pomoc.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Like napisał:Witam,
zakupiłam bieliznę w sklepie internetowym, jeden produkt-dokładniej biustonosz, chciałabym zwrócić. Sprzedawca odmówił przyjęcia towaru, powołując się na "Art. 10 ust. 3 a w szczególności punkt 4 który odnosi się do zwrotów ubrań, bielizny etc." ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów....
Chciałam zapytać, gdyż nigdy wczesniej nie zwracałam zakupionego towaru, czy sprzedawca w tej sytuacji ma rację? w pkt 4 ustawy jest napisane:
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
Ja zamówienie złożyłam, bo tylko w takiej formie mogłam tam zakupić towar, ale nie zamawiałam towaru, który należało specjalnie dla mnie wykonać, wybrałam towar, był dostępny, "wrzuciłam do koszyka", zapłacilam, po kilku dniach przyszlo zamówienie, normalny zakup w sklepie internetowym
Prosze o radę czy naprawdę w tej sytuacji nie mogę zwrócić zamówionej bielizny?
Like napisał:Wszystko dokładnie czytałam.
Tylko, że z wiadomości od sprzedawcy wynika, że nie zgadza się ze mną, a tym samym nie zwróci mi kasy, więc nie wiem, czy w ogóle opłaca się odesłać towar?
:razz:greg1003 napisał:Jeśli tak,to odmowa zwrotu mogłaby być uzasadniona.
Grim Reaper napisał::razz:
Pozdrawiam
P.S. Tak, wiem ... dziecinada![]()
Art. 10.
[Termin do odstąpienia]
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
Afrykańczyk napisał:Czyli sugerujesz zasadę "Towar dotknięty, uważa się za kupiony" ??
I tak w każdym sklepie, spożywczym (przenoszenie choćby grypy) czy obuwniczym (zakładając buty przenosisz grzybicę),
Absurd.
hmmm........ kupisz majtki co do których nie masz pewności, kto je wcześniej zakładał ?Afrykańczyk napisał:Czyli sugerujesz zasadę "Towar dotknięty, uważa się za kupiony" ??
I tak w każdym sklepie, spożywczym (przenoszenie choćby grypy) czy obuwniczym (zakładając buty przenosisz grzybicę),
Absurd.
O pralce słyszałemAfrykańczyk napisał:@Kanas:
Słyszałeś kiedyś o pralce?
Niestety kupując bieliznę wysyłkowo narażasz się na takie "niespodzianki". W stacjonarnym sklepie raczej nie pozwolą Ci mierzyć bielizny "na gołe ciało", o ile w ogóle pozwolą.
Prywatne odczucia, a to co jest w kodeksach to często 2 różne sprawy. Ja też mam wile odmiennych opinii i przekonań niż kształtuje to prawo.