Zwrot towaru zakupionego przez internet w przypadku odbioru osobistego

• Autor wątku Autor wątku marcelka82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

LawoK napisał:
I ma rację.

1. Od dnia zwrotu towaru.
2. Nie.
3. Nie widzę związku.
4. Nie dostaniesz pieniędzy zanim nie zwrócisz towaru.
Towar musi być zwrócony 14 dni od dnia zakupu, czyli 10 dni na odstąpienie + 4 na zwrot towar, a nie 10 + 14.

Przekroczysz terminy, zapomnij o kasie.

Szkoda że LAWOK nie widzi związku.

Cedwah do analogicznej sytuacji radzi -proszę przeczytać przypadek autora wątku- zastosowanie Art. 454. § 1. kc.

Mnie również początkowo odmówiono możliwości zwrotu towaru, względem własnego regulaminu sklepu. (..."po prostu nie przyjmujemy zwrotów bo niska cena -1000zł- i tyle....")

Poniekąd zgodzono się na zwrot po otrzymaniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy, jednakże nie co do przesyłki w formie za pobraniem.
Obawiam się zatem, że skoro wcześniejszym zamiarem sprzedawcy była chęć pozbycia się "bubla" sprzedając go bez dostarczenia mi paragonu zapakowanego niestarannie w stare gazety i niechęć przyjęcia zwrotu, to nie mając tego towaru po nadaniu, jak udowodnić że towar odesłałem w stanie nienaruszonym(?)

Przecie równie dobrze sprzedawca, nie zwracając mi pieniędzy, może stwierdzić że on wysłał mi produkt pełnowartościowy i bez wad, a ja próbuję go oszukać i zwracam towar uszkodzony.

Który otrzymałem uszkodzony lecz podkreślam, przeze mnie w stanie nienaruszonym.

Wysyłając towar zwykłą przesyłką, nie w formie "za pobraniem", pozbywam się towaru i wcześniej zapłaconych pieniędzy.

Dlaczego autor wątku za radą Cedwah ma możliwość powoływania się na Art. 454. § 1. kc. a moim wypadku jest to nie możliwe? ("~bez związku~")

Co z obowiązkiem sprzedawcy (przedsiębiorcy) pisemnego zawiadomienia konsumenta o 10-dniowej możliwości odstąpienia od umowy bez podania powodu i przy nie spełnieniu tego obowiązku, przedłużeniu się tego terminu do 30 dni?
Nie dostałem pisemnej informacji tego typu.

W jakim terminie muszę zwrócić wtedy towar skoro mam 30 dni do odstąpienia od umowy? (10 na odstąpienie+4 na wysyłkę?)

Bardzo proszę o radę i uzasadnienie prawne.
Pozdrawiam

Towar musi być zwrócony 14 dni od dnia zakupu, czyli 10 dni na odstąpienie + 4 na zwrot towar, a nie 10 + 14.
No całe szczęście tak nie jest.
Przecie równie dobrze sprzedawca, nie zwracając mi pieniędzy, może stwierdzić że on wysłał mi produkt pełnowartościowy i bez wad, a ja próbuję go oszukać i zwracam towar uszkodzony.
Może to żart, ale... robić zdjęcia lub nakręcić film z pakowania.

Jak nie poinformuje o prawie do odstąpienia od umowy to jest 3 m/c na zwrot, a nie 30 dni. Od odstąpienie dodaj potem 14 dni na zwrot.

Colder napisał:
No całe szczęście tak nie jest.

Może to żart, ale... robić zdjęcia lub nakręcić film z pakowania.

Jak nie poinformuje o prawie do odstąpienia od umowy to jest 3 m/c na zwrot, a nie 30 dni. Od odstąpienie dodaj potem 14 dni na zwrot.

Dziękuję COLDER.
Oczywiście masz rację, mój błąd myślowy "30-dni" pomyliłem z prawem unijnym na zwrot gotówki za towar.
Oczywiście poprawnie to 3 miesiące.

Żart, nie żart. Sprawa poważna :what:. Zdjęcia przed zapakowaniem zwrotu zrobiłem ale myślałem że prawo przewiduję na to jakiś 'przepis".

Teraz tylko pozostaje do wyjaśnienia kwestia Art. 454. § 1.

pozwolę sobie go przytoczyć ponawiając pytanie czy może on w moim przypadku uzyskać zastosowanie ?

Art. 454. § 1. Jeżeli miejsce spełnienia świadczenia nie jest oznaczone ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione w miejscu, gdzie w chwili powstania zobowiązania dłużnik[w przypadku przyjęcia odmowy dłużnik to moja skromna osoba] miał zamieszkanie lub siedzibę. Jednakże świadczenie pieniężne powinno być spełnione w miejscu zamieszkania lub w siedzibie wierzyciela w chwili spełnienia świadczenia; jeżeli wierzyciel zmienił miejsce zamieszkania lub siedzibę po powstaniu zobowiązania, ponosi spowodowaną przez tę zmianę nadwyżkę kosztów przesłania.
Dziękuję za pomoc

witam serdecznie, proszę o pomoc, kupilam ubarnia przez internet na allegro, zgodnie z prawem odeslałam 2 szt. z 3ech wraz z formularzem zamieszczonym na str. sklepu oraz kserem paragonu. dzisiaj otrzymałam maila od sklepu:"Przypominamy iż podstawa do zrealizowania zwrotu jest paragon oraz odpowiedni formularz zwrotu towaru ( dostępny
na naszej stronie internetowej w zakładce o mnie ). Prosimy o dosłanie paragonu na adres naszego sklepu."
mam w zwiazku z tym pytanie czy musze dosylac paragon? jezeli tak to czy moge to zrobic w poniedzialek 23/06 poniewaz w tym tyg juz mozliwosci nie mam (10 dni mija jutro 19/06)pozdrawiam

Dzieki za odp.a czy jest jakis konkretny przepis by im zaznaczyc w odpowiedzi ?

Niestety wg następującej wykładni UOKiK:
http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=11173.

Wbrew temu co tu napisano, nie zawsze sprzedaż internetowa z odbiorem osobistym jest traktowana jako sprzedaż przez internet. Wg UOKiK można to obejść regulaminem, w którym umieszcza się zapis że dopiero odbiór osobisty jest momentem sprzedaży.
I tak robią np. firmy komputerowe. :o

Powrót