Zwrot tworu kupionego w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Rafal0089
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal0089

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Kupiłem rzeczy z jednego ze sklepów online z Niemczech. Chcę zwrócić te rzeczy zgodnie z ustawą o 14 dniach na zwrot bez podawania przyczyny. Wiem, że trzeba sporządzić formularz odstąpienia od umowy i wysłać je sprzedawcy. Teraz następujące pytania. Czy poinformować sprzedawcę telefonicznie lub e-mailowo że odstępuję od umowy i sporządzam taki formularz z zamiarem wysłania mu go i odesłania mu zakupionych rzeczy? Czy napisać taki formularz i bez informowania wysłać osobno formularz listem poleconym a osobno rzeczy czy razem jedno i drugie w jednej paczce? I tak. W jakim języku ma być taki formularz w tym przypadku? Polskim, Niemieckim czy może Angielskim?

A dowiadywałeś się czy w Niemczech obowiązuje również takie prawo ?
14 dni na odstąpienie od umowy dotyczy Polski i zakupów w Polsce. Nie wiem jak jest w innych krajach

Dotyczy to wszystkich kraii w EU. Naprawdę nie ma na tym forum kompetentnych osób tylko "amator radzi amatorowi".

A czy mozna wiedziec jaki to sklep ?
Ja bardzo czesto kupuje w sklepach internetowych. Najczescie w przesylce jest formularz zwrotny lub trzeba go sciagnac z danej strony wysylkowej i wydrukowac.Zwrot towatru,odbywa sie bezplatnie. W formularzu zaznaczam , czy towar jest uszkodzony,zamaly czy inna przyczyna. I to jest wszystko.

Powrót