zwrot używanej rzeczy z allegro- 10 dni ?

• Autor wątku Autor wątku kasiaczek1887
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiaczek1887

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 382
witam,

Wiem, że można zwrócić nową rzecz w ciągu 10 dni bez podania przyczyny ale jak to jest w przypadku rzeczy używanej ? Gdyby mi się po prostu nie spodobała. Mam okazję kupić matę edukacyjna w dobrej cenie, sprzedający określa jej stan jako IDEALNY. Na aukcji nie ma zdjęć przedmiotu, sa zdjęcia z reklamy tej maty więc nic mi to nie daje. Poprosiłam oczywiście o zdjęcia tej rzeczy. Co w przypadku, gdyby jednak po otrzymaniu ten przesylki nie spodobała mi się ona ( maty nie widziałam na zywo nigdy). Czy tez mam prawo do zwrotu bez podania przyczyny w ciągu 10 dni ?

pozdrawiam

Kup teraz, ja jestem osobą prywatną i też kupuję od osoby prywatnej ( nie wiem, czy ma to znaczenie ale osoba ta ma zielony listek- 2 sztuki sprzedane, na razie dwa pozytywne komentarze)

To bardzo dziwne, bo niejednokrotnie odstępowałam od umowy własnie w taki sposób.

Korzystałam z tego wzoru i nigdy nie było problemu

.................................... ...................., dnia .................... 2014 r.
ul. .................... nr …
00-000 .......................
/nazwisko i adres konsumenta/
........................................
/oznaczenie przedsiębiorcy/

OŚWIADCZENIE
O ODSTĄPIENIU OD UMOWY ZAWARTEJ NA ODLEGŁOŚĆ
Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z 2000 r., Nr 22, poz. 271 z późn. zm.) oświadczam, że odstępuję od umowy sprzedaży zawartej za pośrednictwem serwisu Allegro w dniu .................... nr aukcji ..................... której przedmiotem był zakup ........................................................................................... .
Jednocześnie informuję, że przesyłkę zawierającą zakupiony przez mnie towar otrzymałem w dniu ………………...
Mając powyższe na uwadze, zawracam towar i równocześnie wnoszę, na podstawie art. 13 ust. 1 ww. ustawy, o wydanie pisemnego poświadczenia o zwrocie świadczenia.
Zwrotu wpłaconej przeze mnie kwoty w wysokości …………, na którą składa się cena towaru proszę dokonać na następujący rachunek bankowy:
Bank: ………………………………………………………………………………………………
Numer rachunku: ……………………………………………………………………………………..

/podpis konsumenta/

To bardzo dziwne, bo niejednokrotnie odstępowałam od umowy własnie w taki sposób.

Korzystałam z tego wzoru i nigdy nie było problemu

.................................... ...................., dnia .................... 2014 r.
ul. .................... nr …
00-000 .......................

OŚWIADCZENIE
O ODSTĄPIENIU OD UMOWY ZAWARTEJ NA ODLEGŁOŚĆ
Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z 2000 r., Nr 22, poz. 271 z późn. zm.) oświadczam, że odstępuję od umowy sprzedaży zawartej za pośrednictwem serwisu Allegro w dniu .................... nr aukcji ..................... której przedmiotem był zakup ........................................................................................... .
Jednocześnie informuję, że przesyłkę zawierającą zakupiony przez mnie towar otrzymałem w dniu ………………...
Mając powyższe na uwadze, zawracam towar i równocześnie wnoszę, na podstawie art. 13 ust. 1 ww. ustawy, o wydanie pisemnego poświadczenia o zwrocie świadczenia.
Zwrotu wpłaconej przeze mnie kwoty w wysokości …………, na którą składa się cena towaru proszę dokonać na następujący rachunek bankowy:
Bank: ………………………………………………………………………………………………
Numer rachunku: ……………………………………………………………………………………..

/podpis konsumenta/

Zaznaczam, że chodzilo o towar nowy. Jak to jest w przypadku towaru UŻYWANEGO ? Jakie mam wtedy pole manewru jeżeli nie spodoba mi się ten towar ?

Ostatnia edycja:
Dz.U.2000.22.271

Ustawa dotyczy sprzedaży na odległość konsumentowi przez przedsiębiorcę.

Na tym swoim wzorze też przecież masz:

Jakie mam wtedy pole manewru jeżeli nie spodoba mi się ten towar ?
Żadne. Nieistotne, czy towar jest nowy, czy używany.

Pisze Pani i nie wie, co to oznacza?
"/nazwisko i adres konsumenta/
/oznaczenie przedsiębiorcy/".
Jak ludzie nie myślą!

No to w takim razie po prostu mi się udawało, bo kilka razy kupiłam rzecz od PRYWATNEJ osoby i zwracałam właśnie w ten sposób. No dobra ale w takim razie jakie mam pole manewru jeżeli chodzi o ewentualny zwrot towaru ? Mam do niego prawo ? Jeżeli tak to rozumiem, że musze podac przyczynę np. że towar jest zniszczony czy posiada jakieś plamy... itd. Rozumiem, ze nie mogę zwrocić towaru jeżeli on mi sie po prostu nie spodobał ?

No to szkoda. Czyli w sumie towar jest nie do zwrócenia, bo jest sprzedany jako używany i sprzedający może zrobić zdjęcie w taki sposób, by tych wad nie bylo widać. EH.... Potem nie chce mi się szarpać z kims o 300 zł.

kasiaczek1887 napisał:
i sprzedający może zrobić zdjęcie w taki sposób, by tych wad nie bylo widać. EH.... Potem nie chce mi się szarpać z kims o 300 zł.
Albo czytasz wybiórczo albo nadinterpretujesz. Nikt tak tu nie napisał, bo:

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

a o co chodzi z tymi wadami nieistotnymi ? Plama na macie edukacyjnej może nią być ? Bo jakby nie patrzeć nie przeszkadza ona dziecku w użytkowaniu maty.

Witam
Odświeżę temat, by nie tworzyć nowego wątku.
Na aukcji allegro znalazłem drzwi w kolorze swego auta. Nie kliknąłem Kup Teraz, bowiem szukałem drzwi kompletnych, a te z aukcji były gołe. Wysłałem do sprzedającego (prowadzi działalność gospodarczą) maila chciałem bowiem uzyskać więcej szczegółów. Poniżej korespondencja.
Moje pytanie miało treść:
Szukam takich drzwi kompletnych i uzbrojonych w tym kolorze.
W odpowiedzi dostałem maila:
TAK POSIADAM CENA 200ZŁ POZDRAWIAM
Zadzwoniłem więc do sprzedającego w celu ustalenia detali ewentualnego zakupu. Sprzedawca wydawał się rzeczowy i konkretny. Dogadaliśmy się co do ceny i dodatkowych ewentualnych zabezpieczeń drzwi, zaproponowałem nawet dodatkową dopłatę za podwójne zabezpieczenie. Sprzedawca stanowczo odmówił, stwierdzając, że zawsze pakuje wszystko starannie. Poprosił, by dokonać zakupu nie poprzez allegro. Nie miałem nic przeciw temu, opłaty na allegro są więc nic w tym dziwnego, że sprzedający chce ich uniknąć. Umówiliśmy się, że wyślę sprzedającemu maila z dokładnym zamówieniem. Treść zamówienia była taka:
Zgodnie z umową przesyłam zamówienie:
1. Passat B5 1999r przed liftem kombi
drzwi tylne lewe (za kierowcą) kompletne uzbrojone, szyby elektryczne
kolor: LC9Z
stan igiełka
proszę o dodatkowe zabezpieczenie celem uniknięcia uszkodzeń w transporcie

2. słonecznik kierowcy jasno siwy, z oświetleniem w podsufitce po otwarciu lusterka

Przesyłka za pobraniem.

telefon kontaktowy: xxx xxx xxx

Dane do przesyłki:
xxx
xxx
xxx
xxx
xxx

Dziś przesyłka doszła. Po uregulowaniu kwoty kurierowi, rozpocząłem otwieranie przesyłki. Okazało się, że drzwi są jedynie samą blachą, bez szyby, bez wszystkich listew, klamek, cięgien i głośnika. Problem w tym, że kuriera już przy tym nie było - nawet przez myśl nie przyszło mi, że będzie potrzeba reklamacji. Wykonałem telefon do sprzedającego informując, o tym co dostałem, a jaka była umowa. Na co on stwierdził, że wszystkim tak wysyła i nikt nie ma żadnych uwag. W ramach wyjątku może mi jednak przysłać brakujące elementy. Paragonu także w paczce nie było. Jedynym dowodem transakcji jest druk naklejany na przesyłce zawierający dane kupującego, sprzedającego i kwotę pobrania. Na tymże druku kupujący jest osobą fizyczną, sprzedający także jako osoba fizyczna, a nie firma. Proszę o ewentualną interpretację dotyczącą zwrotu zakupionych drzwi jako niezgodnego z umową. Przepraszam za epopeję, jednak chciałem dokładnie naświetlić swój problem.

A co jeśli sprzedawca nie będzie chciał zwrócić pieniędzy, lub przyjąć towaru? Czy sprzedawca może odmówić przyjęcia paczki zwrotnej? Co jeśli przesyłka wróci do mnie?

Ostatnia edycja:
marcinradom napisał:
Co jeśli przesyłka wróci do mnie?

Jeśli prawidłowo odstąpisz, to nie odbieraj ich, bo to nie będą już Twoje drzwi, ale sprzedawcy.

A jeśli on znów nie odbierze? Ktoś za przesyłki musi płacić, a taka przepychanka może trwać długo. Co wtedy? Jak załatwić to poprawnie i skutecznie?

Powrót